bg

Free background from VintageMadeForYou

Tarinautin lukulomamatkat


Kulttuureita, maita ja mantuja... kirja vie, tarinautti vikisee ja nauttii...


TARINAUTIN SAPATTI

Juutalaisten historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille on olemassa vaikka kuinka paljon kiehtovaa, koskettavaa ja laadukasta luettavaa, matkalipuksi heidän luokseen (missä kaikkialla heitä sitten onkin, ja heitähän on!) Tässä muutamia Tarinautin suosikkimatkoja:


Geraldine Brooks: Kirjan kansa. Brooks ei itse ole juutalainen, mutta hänen seikkailunsa juutalaisten rukouskirjan mukana halki Euroopan 1990-luvun Sarajevosta 1400-luvun Sevillaan on yksi hienoimmista matkoista juutalaisten historiaan, mitä tarinautti tietää.

Amos Oz: Täydellinen rauha (1982) ja Ehkä jossain muualla (1966). Monesti palkitun kirjailijan tarinoita elämästä kibbutsilla. Täydellinen rauha kertoo Jonatanista joka on päättänyt lähteä pois kibbutsilta ja jättää vaimonsa... sitten joskus... Ehkä jossain muualla on kertomus 16-vuotiaasta tytöstä joka solmii rakkaussuhteen itseään paljon vanhemman miehen kanssa - jonka vaimo pettää miestään tytön isän kanssa... no tietysti hankalaksi menee. ;-D

Isaac B. Singer: Lublinin taikuri (1960). Maata kiertävä taikuri pettää vaimoaan ja samalla itseään... kunnes... hähäh, enpäs kerrokaan! Lukekaa itse.  :-D

Mindele London: Kolmastoista tuoli (2002). Suomenjuutalaisen naisen muisteloita lapsuudesta värikkään perheensä ja sukunsa parissa.


TARINAUTIN BASAARIIslamilainen maailma on kiehtova ja värikäs, siellä tarinautti viihtyy. Suosikkimatkaoppaitani arabikulttuuriin ovat mm. nämä:

Elif Shafak: Rakkauden aikakirja (2009). Turkkilaisen kirjailijattaren hieno tarina ja kaunis eepos 1200-luvulla eläneestä suufimystikko Rumista - sekä nykyaikaisesta amerikkalaisesta kotirouvasta, jonka Rumista kertovaa kirjaa lukiessaan päätyy vaaralliselle matkalle nimeltä Rakkaus. Englanninkielinen nimi 40 rules of love on osuva. Oi lukekaa tämä!


Faridaddin Attar: Lintujen matka. Toisen 1200-luvulla eläneen suufimystikon vertauskuvallinen eepos linntuista, jotka haluavat lähteä etsimään Jumalaa. Tarvitaan kuitenkin viisaan harjalinnun opettavaisia tarinoita, joka yksi toisensa jälkeen kumoaa lintujen verukkeet olla lähtemättä.

Yashar Kemal: Koko tuotanto. Ohdake-trilogia (Haukkani Memed, Ohdakkeet palavat ja Memedin kosto), Arararat-vuoren legenda ja Puuvillatrilogia (Puuvillatie, Maa rautaa taivas kuparia ja Kuolematon ruohoovat tämän turkkilaisen "melkein-nobelistin" laajasta tuotannosta niitä kaikkein kirkkaimpia helmiä. Aloittakaa vaikka lukemalla Haukkani Memed... tai oikein runollisen kerronnan ystäville suosittelen Araratvuoren legendaa.

TARINAUTTI RANSKASSA:
* Alphonse Daudet: Kirjeitä myllyltäni
* Victor Hugo: Kurjat

TARINAUTTI AFRIKASSA:
* Vivi-Ann Sjögren: Saharan aamut ja illat
* Ranya ElRamly: Auringon asema

TARINAUTTI OSEANIASSA:
Witi Ihimaera: Valasratsastaja (Uusiseelanti)

...Lisää kirjoja ja kulttuureita tulee sitä mukaa kun tarinautti ehtii...