bg

Free background from VintageMadeForYou

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Anton Tšehov: Lokki


Nina: Isä ja hänen vaimonsa eivät sallisi minun tulla tänne. Sanovat, että täällä vietetään boheemielämää... pelkäävät, että minä menen näyttelijättäreksi... Mutta jokin vetää minua tänne järven luo kuin lokkia... sydämeni on täynnä teitä. (Katsoo ympärilleen).
Treplev: Me olemme kahden.
Nina: Tuolla taitaa olla joku...
Treplev: Ei ole ketään.
(Suudelma.)
Nina: Mikä puu tuo on?
Treplev: Jalava.
Nina: Miten se on niin tumma?
Treplev: Näin myöhään illalla kaikki näyttää tummalta. Älkää lähtekö niin pian pois, minä rukoilen teitä.
Nina: Täytyy.
Treplev: Entä jos minä tulen teidän luoksenne, Nina? Seison koko yön puutarhassanne ja katson teidän ikkunaanne.

Anton Tšehov: Lokki
WSOY 1998 (1.painos 1960)
Suomentaja: Jalo Kalima

Joukko kahden polven taitelijoita on kokoontunut  maalaishuvilalle viettämään kesää. Seurueen keskushenkilö on näyttelijätär Irina Arkadina, joka ikääntyneenäkin on tietoinen tähteydestään ja käyttäytyy sen mukaan. Poikansa Konstantin Treplevin kirjallisiin pyrkimyksiin hän suhtautuu väheksyvästi, tehden avoimesti pilkkaa tämän kirjoittamasta näytelmästä. Kun Konstantinin mielitietty Nina hullaantuu Arkadinaa tapailevaan kirjailija Trigoriniin, syntyy neliödraama, joka lopulta päättyy traagisesti. 


Paremman keskiluokan "herttainen maalais-ikävä" saa sarjan täysosumia venäläismestarin viiltäväntarkasta kynästä. Filosofoidaan, vetelehditään, vellotaan omassa erinomaisuudessa tai surkeudessa, oikutellaan ja kiivaillaan jos ei muuten niin ajan kuluksi. 
Ainut ihminen, joka ei suostu nöyristelemään näyttelijätärlegendan oikkujen edessä, on tilanhoitaja Šamrajev, eikä hänkään voi loppujen lopuksi mitään tapahtumien kululle. Tšehovilaiseen tapaan tunnelma tiivistyy vähäeleisesti, ja vaikka mitään kovin yllättävää tuskin tapahtuukaan, saa näytelmän loppu kuitenkin ihan jokaisen ihokarvan pystyyn. 


Tarinautti lokikirjaan: Koominen draama vai traaginen komedia? Itse koin tämän väkevästi draamana, siis toisin kuin Tšehov itse. Toki tekstillä on koomisetkin piirteensä, eikä mestari säästele hirtehistä huumoria kuvatessaan henkilöittensä rappioitunutta moraalia ja omahyväisyyden surkastuttamaa sielunelämää. En vain voinut mitään sille, etten aina osannut huvittua.Varsinkin itsekeskeinen Arkadina sai verenpaineeni nousemaan, eikä kirjailija Trigorin ollut paljon parempi. Oikeastaan vain yksi henkilö koko porukassa sai sympatiani puolelleen -ja hän sitten saikin ne niin täysin, että vielä nytkin, yli viikko sen jälkeen kuin luin viimeisen rivin, istun tässä bloggaamassa tippa linssissä... 

Lokki on ehdottomasti niitä näytelmiä, jotka jäävät mielenpohjaan kummittelemaan. (Vaikka myöntää täytyy, että melkein jätin leikin kesken, kun vielä puolivälissä tekstiä jouduin tarkistelemaan henkilöluettelosta, että kuka tämä Pjotr Nikolajevitš tai Boris Aleksejevitš nyt taas olikaan...)


Summa summarum: Vaativa, mutta klassikkoasemansa ehdottomasti ansainnut traaginen komedia venäläisen älymystön henkisestä rappiosta. (VAROITUS: Älkää lukeko pokkariversion alkusanoja, jos haluatte jännityksen säilyvän loppuun asti!)

13 kommenttia:

 1. Olen nähnyt Lokin joskus kauan sitten televisioteatterin esityksenä (en oikein osaa lukea näytelmiä). Varsinkin Trigorinin minusta niljakas hahmo jäi mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niljakas on osuva sama, sellaisena minäkin hänet koin.
   Tätä näytelmää oli kieltämättä alkuun aika vaikea lukea, vaikka harrastin pitkään teatteria ja olen siis näytelmäteksteihin tottunut. Erityisen hankalaa oli pysyä kärryillä, koska Tsehov käyttää sekaisin etu-ja sukunimiä, sekä vielä lempinimiä. Ilman henkilöluetteloa en olisi selvinnyt. Mutta kun tyypit tulivat tutuiksi, lukuelämys palkitsi vaivan

   Poista
 2. Huhhei mitä kaikkea multa lieneekään lukiessani mennyt ohi! En nimittäin todellakaan tajunnut, että Trigorin tapailee Arkadinaa. Nyt mietin, että mitä muuta missasin. :D Lukukokemukseeni kyllä vaikutti suuresti se, että piti koko ajan tarkastaa kuka kukin olikaan, joten ehkä en siksi tajunnut mitään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein rupesi tuntumaan, että pitänee lukea Lokki uudelleen joskus, jos vaikka jotain saisi enemmän irti.

   Poista
  2. Jonna, minultakin meni varmasti ainakin alkupuolella vaikka mitä ohi! Uusioluku tekisi epäilemättä hyvää, ja uusia kerroksia aukeaisi tekstistä aivan varmasti.

   Poista
 3. En ole koskaan lukenut Lokkia, Tsehovin novelleja kylläkin. Lokki on jäänyt mieleeni, koska Rauha S Virtasen romaanissa Tuletko sisarekseni ollaan osin Lokin maailmassa ja muistan, miten lapsena päätin katsoa Lokin aikuisena. Vielä en ole nähnyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olin unohtanut! Mutta nyt kun sanoit niin niinpäs olikin :) Tuletko sisarekseni oli minusta Seljojen jälkeen yksi Virtasen parhaista, kun tyttösenä niitä luin :)

   Poista
 4. Onpas kaunista kieltä tuossa lainauksessasi! Juuri avauduin Amman blogissa huonoa tapaani olla lukematta vanhoja kirjoja, nimenomaan klassikoita. Josko tämän lukisin kuitenkin? Olen sentään kaksi venäläistä klassikkoa jo lukenut, Lolitan ja Saatana saapuu Moskovaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, minäkin olen ollut turhan laiska lukemaan wanhaa kirjallisuutta... Dostojevskin "Karamzovin veljekset" on minulla ikuisuusprojektina, olen nyt jo päässyt sivulle 600. Hidaslukuista mutta hienoa tekstiä! Suosittelen sinulle venäläisten lisäksi myös Victor Hugon Kurjia, joka on yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista.

   Poista
 5. Sain itse kipinän tästä venäläiseen kirjallisuuteen. Näytelmä oli hyvin visuaalinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on minunkin ehdottomasti käytävä katsomassa, jos ja kun se (taas) Oulussa tehdään :)

   Poista
 6. Tänään juuri hypistelin Lokkia kirjastossa, mutten lainannut. Otin Ibseniä. Vaikuttaa silti siltä, että tämä pitäisi lukea. Koomisen ja traagisen erot osaavat olla joskus niin hiuksenhienoja.. ja monitulkintaisia! Kiitos Elma Ilona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ibsenkin on hieno valinta! Luin juuri Nukkekodin, postaus tiedossa pian.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.