bg

Free background from VintageMadeForYou

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Ohi on haastava huhtikuu, tervetuloa toukokuu!

Kas niin, nyt on wappusimat juotu ja ihana toukokuu otettu avosylin vastaan. Huhtikuun haasteestakin on enää kaksi kysymystä jäljellä. Vastaanpa ensi töikseni niihin:

Day 29 – A book everyone hated but you liked
    Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Meillä oli lukiossa ihana äikänope. Kirjoja kyllä luettiin, mutta pakkolukemista ei juurikaan harrastettu. Kolmen vuoden aikana ainut kirja, joka oli pakko lukea, oli Seitsemän veljestä. Muistan kuinka muut tätä vihasivat, mutta minusta kirja oli mainio. Nautin Kiven kielestä ja veljesten perisuomalaisista persoonista :) Jos yleensä jotain pitää pakkoluettaa niin minäkin kyllä valitsisin tämän.

Day 30 – Your favourite book of all time

Nyt pisti pahan. Parhaani yritin valita vain yhden, mutta niin vain kävi että oli pakko valita kaksi...

Michel Tournier: Kolmen kuninkaan kumarrus
Tove Jansson: Muumipappa ja meri



Muumipappaa ja merta olen jo kehunutkin, joten ei siitä sen enempää. Kolmen kuninkaan kumarrus oli aikoinaan niin järisyttävä kokemus että näin siitä jopa unta! Kirja kertoo kolmesta itämaan kuninkaasta, jotka lähtevät seuraamaan taivaalla havaittua tähteä... sanoinko kolmesta? Tarkoitan: neljästä! Gaspar, Melchior ja Balthasar ehtivät ajoissa, mutta Mangaloren kuningas Taor myöhästyi... vaan kuinkas sitten kävikään... Aivan ihana kirja! Aion lukea tämän uudestaan kun ehdin, ja hehkutan sitten tuoreeltaan teille :)

Nnnoin. Nyt kun haaste saatiin kunnialla lävitse, pistetäänpä samantien pakettiin koko huhtikuu. Haasteesta huolimatta ehdin lukea aika mukavasti. Huhtikuussa tuli luettua nämä:

Ismail Kadare: Särkynyt huhtikuu
Lehtinen ja Valojärvi: Kulta, voisitko syöstä tulta?
Alessandro Baricco: Verta vuodattamatta
Roy Jacobsen: Ihmelapset
Anja Snellman: Rakkauden maanosat
Marcela Serrano: Näkemiin, pikku naiset
Jeanette Winterson: Majakanvartija
Leena Krohn: Oofirin kultaa
Valerie Tong Cuong: Pariisissa, sattumalta
Claudie Gallay: Tyrskyt
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Karel Capek: Puutarhurin vuosi
Laura Esquivel: Pöytään ja vuoteeseen

Luettuja kirjoja: 13
Kotimaisia: 4
Euroopan ulkopuolelta: 2
Naiskirjailijoilta: 8
Muuta: Osallistuin Esquivelin ja Serranon kirjoilla Satun minihaasteeseen, jossa aiheena oli Latinalainen Amerikka. Oli mielenkiintoista kurkistaa maankolkkaan joka ei ole minulle ennestään kauhean tuttu.
Raskaan kostoaiheisen alkukuun jälkeen kevensin lukemistoani, ja pääsiäispyhinä nautiskelinkin juuri sopivan kevyttä hyväntuulen kirjallisuutta.

Kaiken kaikkiaan tämä oli varsin hyvä kirjakuu; jättipottia ei tullut mutta monia hyviä lukuelämyksiä kyllä. Ja sitten on palkintogaalan vuoro. Jo perinteeksi muodostuneen Elman lisäksi jaan tästälähin myös toisen pystin, Ilona-patsaan kauneimmasta kirjankannesta. Aloittakaamme vaikeammasta. Tässä tulee huhtikuun  Elma:

Roy Jacobsen: Ihmelapset

Kamppailu Elmasta käytiin viime kuun tapaan kahden kirjan välillä. Tällä kertaa kalkkiviivoilla kakkoseksi jätetty saa siitä huolimatta palkintopystin: sille näet ojennan historian ensimmäisen Ilona-patsaan.



Näin siis huhtikuussa. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää...

12 kommenttia:

  1. Sullakin lukuisa huhtikuu! Pari kirjaa noista olen aiemmin lukenu: Pöytään ja vuoteeseen ja Harjukaupungin. Tykkäsin. Muiden luokse palaan sitten, kun on vinkkien aika ;D

    Kivat pystit sulla!

    VastaaPoista
  2. Sinulla on Seitsemästä veljeksestä samanlainen kokemus lukiosta kuin minulla Rikoksesta ja rangaistuksesta: muut vihasivat, minä tykkäsin. Seitsemän veljeksen luin vasta opiskeluaikana ja pidin kyllä, lukiossa luimme Kiveltä muistaakseni Nummisuutarit.

    Mainio idea jakaa Elman ohella Ilona, jos on hyvä lukukuu. Intoni lukea Tyrskyt kasvaa koko ajan!

    VastaaPoista
  3. Seitsemän veljestä on ihan mun lempparikirjoja. Olen myös kirjoittanut aikoinaan siitä ylioppilaskirjoituksen aineenkin. Ne vaan on niin riemastuttavia mehtäläisiä :)

    Onpas sinulla ollut onnistunut lukukuukausi. Mun huhtikuun saldo on yksi :( Ei vaan ollut aikaa eikä mitään mukaansatempaavaa kirjaakaan kotona.

    VastaaPoista
  4. Kolmen kuninkaan kumarrus on hieno kirja. Luin Tournieria aikoinaan paljonkin. Hän oli tuolloin ihan lempikirjailijani. (Tosin en ihan osaa ajoittaa ajankohtaa mihinkään tarkkaan vuoteen, oli varmaan 90-luvulla.) Olisi varmaan aika lukea hänen kirjansa (tai ainakin jokin niistä) uudelleen.

    Huikean paljon olet ehtinyt lukemaan huhtikuussa. Hienolle kirjalle annoit Elman! :-)

    VastaaPoista
  5. Olet sinä Elma Ilona ihan mahdoton lukemaan<3

    Seitsemän veljestä olen lukenut ainakin 3-4 kertaan elämäni aikana: hyvä romaani, kertoo meistä paljon.;)

    VastaaPoista
  6. Hurja kirjamäärä!

    Minä en lukenut Seitsemää veljestä vielä lukiossa (lapsena luin kyllä kuvitettua, Nelimarkan versiota), mutta aikuisena en ole sille hirveästi lämmennyt. Sen sijaan ainakin Juhani Ahon Juhasta minulla on samanlainen koulukokemus, eli kirja oli muilla pakkopullaa, ja minä nautin!

    VastaaPoista
  7. Mari: Kiitos vain. Pystien suunnittelu oli kivaa :)

    Lumiomena, se taisitkin olla juuri sinä joka blogissasi muistelit "Roskajevskia"...? Itse en ole RR:ää lukenut, mutta Karamzovin veljekset on hieno kirja.
    Rakkauteni Kiveen alkoi oikeastaan jo ala-asteella... Mainio opettajamme laittoi meidät joka vuosi kevätjuhlassa esittämään Kiveä. Monena vuonna esitettiin katkelmia Seitsemästä veljeksestä, kerran teimme pätkän Kihlausta. Yhä vieläkin vanhempi väki muistelee näytelemiämme :)

    Kepponen, minäkin olen hyvin kausittainen lukija. Meni monta vuotta että luin hyvä jos kymmenen kirjaa koko vuonna! En siis edes yhtä kuussa.

    Anna Elina, minulla on jostain syystä muut Tournierit vielä valloittamatta. Keijujen kuningasta aloitin joskus mutta jäi opiskelustressien keskellä kesken...

    Aili-mummo, minäkin olen lukiovuosien jälkeen ihan ilokseni lukenut Veljekset muutamaan kertaan. Osaan vieläkin pitkiä pätkiä ulkoa kirjasta. Suosikkikohtaukseni on se jossa veljekset karkaavat lukkarin luota! :D

    Karoliina, minulla on Juha ollut "pitäisi lukea" - listalla jo pitkään. Papin rouva tuli pakkoluettua opiskeluaikoina, sieltä kai minuun tarttui kotimaisten klassikoiden kammo... mutta Juha ihan oikeasti kiinnostaa.

    VastaaPoista
  8. Oi, mutta Papin rouvahan on Juhaakin parempi! Ehkä se ei kuitenkaan ole sinun Ahosi, tai Aho ylipäätään sinun kirjailijasi. :) Arvaa, kuinka vaikeaa on ollut myöntää itselleen, ettei pidä Seitsemästä veljeksestä...

    VastaaPoista
  9. Karoliina, antipatiani voi johtua ihan vain siitä että meillä oli kotimaisen kirjallisuuden proseminaari ja aivan liian paljon luettavaa liian lyhyessä ajassa... kun joutui pakottamaan ittensä lukemaan silmät soikeina ja vielä keksimään siitä jotain fiksua sanomista niin parempaakin kirjaa alkoi inhota. Ilman paineita lukiessa olisin varmasti kokenut kaikki semman kirjat aivan toisin.

    VastaaPoista
  10. Ja kirjoistahan ei onneksi ole pakko pitää. Makuasioista ei voi kuin kiistellä :D

    VastaaPoista
  11. Minäkin tykästän seitsemää velikultaa :) Jos muuten kiinnostaa testata, mikä veljeksistä olet "mieleltäsi", kannattaa kurkata tätä sivustoa, jota hyödynnän opettajana ja josta teinit tykkäävät: www.seitsemanveljesta.net. Siellä on hauskoja juttuja ja voi fiilistellä!

    VastaaPoista
  12. Helmi-Maaria, kiitos kivasta linkistä! Minä olin Simeoni, niin anti-lakihenkinen kuin olenkin :D

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.