bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 11. joulukuuta 2012

TTT: 10 hienoa norjalaista kirjailijaa


Kun olin lapsi ja vähän isompikin, näin olohuoneen ikkunasta Norjan. Olosuhteiden ansiosta altistuin norjalaiselle kulttuurille jo varhain (NRK:lta tuli parhaat ohjelmat ja heidän radiostaan parhaat biisit.) Ei kai siis ole ihme, että Norjan kirjallisuus on sydäntäni lähellä.

Top Ten Tuesdayn ratoksi päätin tänään listata kymmenen norjalaista kirjailijaa, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen tai joiden tuotantoon tahdon tutustua tulevana vuonna. Valinnanvaraa oli runsaasti, mutta lahjomaton käteni valitsi nämä:

1. Henrik Ibsen. Nukkekoti teki minuun suuren vaikutuksen. Ibseniä on ehdottomasti luettava lisää, esim. Villisorsa kiinnostaa kovasti.
2. Gaute Heivoll. Før jeg brenner ned (Etten palaisi tuhkaksi) on yksi hienoimmista tänä vuonna lukemistani kirjoista. Nyt hyllyssä odottaa hänen esikoisensa, Omars siste dager.
3. Per Petterson. Kirottu ajan katoava virta ja samasta henkilöstä kertova I kjølvannet olivat vahvoja lukukokemuksia molemmat. Seuraavaksi aion lähteä Hevosvarkaiden matkaan.
4. Anne B. Ragde. Tämän ehtoisan emännän kirjoihin en ole vielä ennättänyt tutustua, mutta Berliininpoppeli-trilogiaa on kehuttu kovasti. Lukulistalla siis sekin!
5. Jostein Gaarder. Sofian maailma, Appelsiinityttö, Joulumysteerio ja Enkelimysteerio ovat kaikki olleet antoisia elämyksiä aikoinaan. Lukupinossani vuoroaan vartoo nyt Maya.
6. Thorbjørn Egner. Kolme iloista rosvoa, Hyppelihiiri, Karius ja Baktus... tätä tuskin tarvitsee perustella sen enempää!
7. Tarjei Vesaas. Uusin löytöni, vaikka listani vanhimmasta päästä onkin. Vuonna 1957 käännetty Fuglane (julkaistu suomeksi nimellä Lehtokurppa) on Norjassa edelleen tunnettu ja arvostettu teos. Suomessa se on ikävä kyllä lähes unhoon painunut, kirjastostakin löytyi vain ryvettynyt 50-luvun painos.
8. Heidi Linde. Jo nyt on! kuuluu tämän syksyn ilahduttaviin uutuuksiin. Letkeästi kerrottu tarina sai odottamaan Lindeltä lisää.
9. Roy Jacobsen. Ihmelapset ihastutti. Nyt haaveilen saavani käsiini Suomussalmelle sijoittuvan talvisotatarinan Hoggerne (saatavilla myös englanniksi nimellä The Burnt-out Town of Miracles). Miksiköhän sitä ei ole suomennettu?
10. Erlend Loe. Loelta olen lukenut vain Volvon kuorma-autot, joka käsittääkseni ei kuulu Loen parhaimpiin. Haluan antaa herralle mahdollisuuden revanssiin: Supernaiivi on hyllyssä, olen sitä jo silmäillyt ja vaikuttaa siltä, että tulen tykkäämään tästä monia riemastuttaneesta kirjasta!

Listalta jäi puuttumaan monta tunnettua nimeä, mm. Knut Hamsun, jonka kirjaa kerran aloitin mutten oikein päässyt sinuiksi. Myös dekkarikirjailijoita Norjassa tiemmä riittää. Nämä kymmenen valitsin ihan oman makuni mukaan - tämä ei siis edes yritä olla mikään absoluuttinen totuus :)


Kuinka tuttua teille on norjalainen kirjallisuus? Kuka on teidän suosikkinorjalaisenne ja miksi?


12 kommenttia:

  1. Sydämeni itkee verta, kun et maininnut Herbjørg Wassmoa! :D Häneltä olen lukenut Lasi maitoa, kiitos ja Dinan kirjan. Suosittelen!

    Heivollin Etten palaisi tuhkaksi -kirjasta en tykännyt oikeastaan yhtään, se oli tylsä.

    Tarjei Vesaasin Jäälinnan olen lukenut, se oli hämmentävä ja mystinen. Haluaisin itse asiassa lukea sen uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wassmohon en olekaan vielä tutustunut. Dinan tarinan näin elokuvana ja se oli aika järkyttävä. Lasi maitoa kuulostaa hienolta kirjalta, johon pelottaa tarttua... mutta harkitsen!!

      Poista
  2. Minä olen lukenut vain heivollia ja tällä hetkellä Linn Ullmannia josta pidän kovasti. Loen Supernaiivin olen lukenut joskus nuorempana, silloin en saanut siitä otetta. Pitäisi ehdottomasti kokeilla uudelleen...Luen tällä hetkellä muuten myös Niels Fredrik Dahlin romaania Viime kesänä ja pidän siitäkin kovasti! Löytyyhän näitä norjalaisia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dahliakaan en ole lukenut vielä! Näistä saisi näköjään kevyesti kaksikymmentä, ja vielä voisi jäädä muutama varalle ;)

      Poista
  3. Minä olen lukenut näistä vain Erlend Loeta. Lasi maitoa odottelee yöpöydällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin yöpöydällä se oli jo kerran, mutta silloin en saanut tartutuksi kirjaan. Josko ensi vuonna vaikka sitten.

      Poista
  4. Tarjoan listalle Nesbøn Tohtori Proktori -lastenkirjakirjaa, mikä lieneekään alkukielellä. Ja pienen tovin löi tyhjää listassasi Kariuksen ja Baktuksen kohdalla ennen kun tajusin sinun viittaavasn vanhoihin tuttaviini Kasperiin ja Jesperiin..;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markku, tarkoitan Egnerin hammaspeikkoja Kariusta ja Baktusta...

      Poista
  5. Oih, norjalainen kirjallisuus <3 Luin vasta Etten palaisi tuhkaksi, ihastuin! Vuoden parhaimpia kirjoja. Lisäksi olen lukenut molemmat suomennetut teokset Per Pettersonilta ja odotan innokkaasti, että lisää suomennettaisiin. Pettersonin kieli ja teosten tunnelma puree minuun. Tykkäsin Erlend Loen Supernaiviista: piristävä ja hauska välipala! Lasi maitoa, kiitos -teos kiinnostaa, koska sitä on kehuttu blogeissa ja tarkoitus olisikin se joskus vielä lukea. Kiva kuulla, että Ibsenin Nukkekoti oli mieluinen! Minulla on se omassa hyllyssä, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EPT kuuluu minunkin vuoteni kohokohtiin. Norjalainen kirjallisuus näyttää purevan muihinkin kuin minuun!

      Poista
  6. Loen Supernaiivi on loistava! Lisäksi olen lukenut listaltasi vain Ibseniä. Tbr-listallani sen sijaan ovat ainakin Heivoll, Petterson ja Ragde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ragden kirjoja olen minäkin jo pitempään halunnut lukea. Ligge i groenne enger oli jo kerran lainassakin, mutten silloin ehtinyt sitä lukea...

      Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.