bg

Free background from VintageMadeForYou

lauantai 17. marraskuuta 2012

Tunnustuksia, kirjamuistoja, kierrätystä


Sain tämän ihanan tunnustuksen  AnnaltaMinnalta, Satulta, Paulalta, Valkoiselta kirahvilta ja Suketukselta. Kiitos kiittämisestä, arvostan! 

Koska kukaan tuskin jaksaa lukea 48 asiaa minusta, vastaanpa kollektiivisesti kaikille ;) Teemaksi valitsin kirjamuistot. Tässäpä kahdeksan kirjaa, jotka ovat tavalla tai toisella jättäneet pysyvän puumerkin elämäni tarinaan...

1. Aurinkosade. Satuja ja tietoja vedestä. Unicefin julkaisema satu-ja tietokirja oli joululalahja äidiltäni vuonna markka. Kirjassa on vesiaiheisia kansansatuja, runoja ja tarinoita eri puolilta maailmaa. Siitä kehkeytyi lapsuuteni rakkain kirja, jonka omistan yhä edelleen ja jota myös lapseni innolla tutkivat.

2. Frances Hodgson Burnett: Kadonnut prinssi. Ahmimisiässä luin kaikkea mahdollista viisikoista tarzaneihin, mutta kaikkein suurin suosikkini oli tämä äidiltä "peritty" jännittävä seikkailu. En edes tajunnut että kyseessä on poikakirja, ennen kuin isompana, jolloin osasin sen jo ulkoa.

3. Stephen King: Uinu, uinu lemmikkini. Tätä en voi sanoa suosikiksi, mutta unohtumaton on se viikonloppu, kun olin yksin tyhjässä asuntolassa ja luin tätä "iltasaduksi" itselleni. Tämä jäikin viimeiseksi kauhukirjakseni, sen verran taisin traumatisoitua tästä.

4. J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta. Tämän luin lukiossa - lähinnä ruotsintunneilla leveäselkäisen luokkatoverini takana. (Olin hyvä ruotsissa ja kyllästyin kuoliaaksi tunneilla. Ja olin tietysti kuolettavan rakastunut Aragorniin, jonka rinnalla luokan pojat tuntuivat ihan tylsiltä :D)

5. Yrjö Jylhä: Kiirastuli. Teininä osasin tämän runokokoelman ulkoa kannesta kanteen, ja vieläkin latelen sujuvasti pitkiä pätkiä. Talvisotarunoilijan synkänkohtalokas tunnelma täytti sen aukon, joka jäi kun lakkasin lukemasta kauhua. (Muutenkin minulla oli murrosiässä voimakas kansallisromanttispatrioottinen kausi: toiset ihailivat teinipoppareita, minä fanitin Eugen Schaumannia, Sven Dufvaa ja tietysti Yrjö Jylhää.)

6. Väinö Linna: Tuntematon sotilas. Tämä on ensimmäinen kirja, jonka ostin itse tienaamillani rahoilla! Ostin tämän Suonenjoella ensimmäisen mansikkakesäni ensimmäisestä palkasta. Tuntui juhlavalta maksaa aivan liian suurella setelillä ja saada ikiomaksi kirja, joka oli tehnyt minuun niin valtavan vaikutuksen.

7. Wendy ja Richard Pini: Elfquest. Nuorena aikuisena löysin tämän sarjakuvasaagan, ja ihastuin ikihyviksi. Asuin tuolloin Saksassa ja ostin omaksi koko sarjan sitä mukaa kuin se ilmestyi. (Oli aina hieno tunne, kun uuden albumin ilmestymispäivänä seisoin sarjakuvapuodin ovella odottamassa puodin aukeamista... oh, those happy days!)

 8. Xiaolu Guo: Pieni punainen sanakirja rakastavaisille. Tämä kirja pääsi tälle listalle, koska muistan ikäni missä sen luin; äitiysneuvolan rutiinitarkastus muuttuikin viikon vuodelevoksi sairaalassa. Onneksi minulla on aina kirja mukana, ja onneksi se kirja sattui olemaan oikein hyvä :)  Lapsikin malttoi sitten pysyä masussa ihan laskettuun aikaan asti, vaikka kirjaa lukiessa tuli kyllä välillä naurettua niin, että muhkea maha vain hytkyi!


Tämä tunnustus on jo ahkerasti kiertänyt blogeissa ja moni on sen moneen kertaan saanut. En silti malta jättää käyttämättä näin hyvää tilaisuutta kehua hyviä blogeja. Niitä on tietysti paljon enemmän kuin kahdeksan, mutta mainitsenpa tässä nyt ne jotka ensimmäisinä tulevat mieleen: Pikku Kepponen, Aili-mummon arkea, Uutisia pesukarhujen saarelta, Opuscolo, Minttulin kuvailuja, Sinappikone, Lumiomena ja Värikäs päivä. Joukossa on tällä kertaa muitakin kuin kirjablogeja, mm. vauva-ja lapsiperhearkea sekä nuorennaisen sielunelämää. Jos olette jo tunnustuksenne tehneet, ei toki tarvitse pistää tätä eteenpäin enää - ellette välttämättä halua ;)

Ja vielä tähän loppuun (jos joku on jaksanut lukea kaikki nämä horinat) vähän kierrätysasiaa: on taas tullut aika tehdä kirjahyllyyn tilaa uusille kirpparilöydöille. Kiertoon ovat lähdössä seuraavat kirjat: 

* Laura Suomela: Lokkisaaren säpinät
* Markus Zusak: Kirjavaras (pokkari)
* Outi Nyytäjä: Heinäpaali roihuaa (pokkari)
* Unni Lindell: Käärmeenkantaja
* Ulla-Lena Lundberg: Sade

Jos joku haluaa omakseen jonkun näistä, ei muuta kuin kommenttia lootaan! En arvo, vaan nopeus on valttia. Mutta sovitaan kuitenkin ensi alkuun niin, että sama ihminen saa tahtoa korkeintaan kaksi. Jos haluajia ei kaikille löydy, ilmoitan siitä sitten erikseen.

Huikean muikeaa marraskuista päivää kaikille! Have fun & take care.

23 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin ja tuota Kadonnutta prinssiä rakastin minäkin!

   Poista
  2. Maria, sinun yhteystiedto minulla jo onkin. Laitan Sateen tulemaan ensi viikolla :)

   Poista
 2. Oi, mullakin oli tuo Aurinkosade joskus. Ostin kirjan ihan itse maailmanparantamisen hektisimpänä kautena lukioiässä (silloin olin kiinnostunut rauhantyöstä, luonnonsuojelusta ja huono-osaisten auttamisesta; toki samat arvot on edelleen, mutta hiukan maltillisemmin asioita toteutan). Mutta en tiedä yhtään, missä kirjani on nyt (on ehkä jäänyt lapsuuskotiin). Tuli jotenkin niin nostalginen olo, kun kirjan kansi postauksesta silmiini osui. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, minulla puolestaan Aurinkosade oli vahvasti vaikuttamassa siihen että minusta kasvoi ympäristötietoinen maailmanparantaja. Keinot ovat minullakin vaihtuneet, katuaktiivisuus on vaihtunut kasvatusvastuuseen, mutta sehän se tärkeää ja kaukokantoista hommaa onkin.

   Poista
 3. Uinu uinu lemmikkini on parhautta! Luin sen kirjana ihan vasta, leffan olen toki nähnyt jo monta kertaa. Äläs nyt, rohkeasti vain uutta kauhumatoa koukkuun. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kiitos mutta ei kiitos, tykkään liikaa nukkumisesta. Muumimörkö on tapeeksi paha pahis mulle... ai niin ja vielä pahempi: EI MIKÄÄN! (Pelottava tyhjyys joka levisi kirjassa Tarina vailla loppua)

   Poista
 4. Moi Elma Ilnona!

  Suurkiitokset tunnustuksesta..:)))

  Taitaa olla jo viikko siitä, kun tämän tein! Mutta vaihteeksi voisin minäkin tehdä lukemistani kahdeksasta kirjasta. Teen heti viikon alussa!<3

  Oikein hyvää viikonloppua sinulle & perheellesi, Elma Ilona!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Aili! Kivaa jos innostust jakamaan kirjamuistojasi :)
   Leppoisan levollista, seesteistä sunnuntaipäivää sinulle.

   Poista
 5. Kiitos tunnustuksesta <3

  Kadonnut prinssi oli yksi minunkin lapsuuteni suosikeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, kiva että meitä on muitakin! Luulin että olen ainoa joka tänmäb löysi.

   Poista
 6. Kiitos Elma-Ilona!

  Nyt teen tunnustuksen: Olen kyennyt lukemaan Stpehen Kingiltä vain yhden kirjan. Se oli niin karmiva, että näin painaijaisia pitkään. Myös Uinu, uinu lemmikkini on lukematta ja saattaa olla, etten siihen tartu. Kauhu on genre, jota en lue koskaan. HUI!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat täällä. Nyt tosin hyllyssä On Byattin Pieni Musta Kirja, joka tosin kovasti tekee mieli vaikka se vähän karmiva taitaa olla... no jospa jonain kauniina päivänä!

   Poista
 7. Hei, minullakin on hyllyssäni Aurinkosade. Ostin 80-luvulla, käytin koulussa, mutta nyt jo aikuiset lapseni tuskin ovat tutustuneet - vielä!

  VastaaPoista
 8. Moi Elma Ilona!

  Postasin kirjamuistot eilen. Lapsuudeaikaisia kirjoja minulla ei ole. Vasta koulussa olessani luin kastenkirjoja, kotiini ei niitä ostettu eikä edes lahjoitettu. 14v. aloin ostaa itse kirjoja itselleni ja rupesin käyttämään myös Joensuun kaupungin kirjastoa. Entisajan ihmisillä ei kirjat olleet päällimmäisinä mielessä, mutta minulle kirjat ovat olleet aina tärkeitä:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Aili! Tulenpa kurkkimaan kirjamuistojasi heti kun ehdin (tänään on hektinen päivä, edes blogilistaa en ole ehtinyt vilkaista vielä. Hyvä kun vinkkasit, ettei mene minulta ohi.)

   Poista
 9. Pieni kysymys liittyen Uinu uinu lemmikkini -kirjaan: Pystytkö istumaan pimeässä sängyn laidalla niin, että jalat roikkuvat lattialla? Minä en. Siitä huolimatta ahmin edelleen Kingejä <3

  Kiva idea tunnustuksiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinäkään et voi!!:D Ja silti tohdit vielä lukea Kingejä... minä en varmaan koske Kingeihin enää koskaan, vaikka hän hieno kirjoittaja onkin.

   Poista
 10. Kiitos tunnustuksesta. <3 Minunkin mielestäni Uinu, uinu lemmikkini oli ihan kamalan kauhea. Hui. Luin sen yläasteella, yli 20 vuotta sitten, ja muistan kirjan vieläkin niin tarkkaan.

  Oli mukava kaikista kirjoistasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minäkin muistan yllättävän yksityiskohtaisesti juonenkäänteitä ja jopa yksittäisiä lauseita... vaikka ei olisi väliksi. Hrrr!

   Poista
 11. Kiitos tunnustuksesta! Palailen tänne myöhemmin kunhan "toivun" matkaväsymyksestä!

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.