bg

Free background from VintageMadeForYou

lauantai 26. toukokuuta 2012

Elo kuvissa: Postia pappi Jaakobille


Vaikka blogini pääpaino on kirjoissa, mielelläni jaan kanssanne myös elokuvaelämykset, silloin harvoin kun ehdin elokuvia katsomaan. Eilen illalla hemmottelin itseäni kotimaisella laatudraamalla. Postia pappi Jaakobille on (kerrankin) kaikkea sitä mitä dvd-takakansi lupaa: koskettava, lämminhenkinen ja  todellinen. Moni tämän jo lienee nähnyt, joten juonesta vain lyhyesti: Armahdettu elinkautisvanki Leila saa työpaikan sokean pappi Jaakobin henkilökohtaisena avustajana. Leilan työnä on lukea papille saapuneet kirjeet ja auttaa vastaamaan niihin. Syvästi uskovainen vanhus ja kovettunut Leila ovat kuin yö ja päivä, mutta Jaakob jaksaa uskoa ja toivoa - kunnes postia eräänä päivänä ei enää tule...

Elokuvan traileri

Tiesin odottaa hienoa elokuvaa, enkä pettynyt pätkän vertaa. Heikki Nousiainen on pappi Jaakobina sydäntäsärkevän hyvä! Hauras, hyväsydäminen vanhus tekisi mieli ottaa syliin.  Varman roolityön tekee myös Kaarina Hazard Leilana. 

Elokuvan tempo on rauhallinen, tunnelma viipyilevä. Ohjaaja Klaus Härö uskaltaa antaa henkilöilleen tilaa ja aikaa. Puhetta on juuri sopivan vähän, kuvat saavat kertoa - ja kyllä ne kertovatkin! Loppuratkaisukin näytetään vailla sanan sanaa.Summa summarum: Hieno leffa, joka varmasti jää mieleen kummittelemaan pitkäksi aikaa. Suosittelen lämpimästi, jos joku ei vielä ole tätä nähnyt.

P.S.Koska en elokuvien suhteen koe samanlaista omistamisen tarvetta kuin kirjojen, on aika pistää hyvä kiertoon. Jos siis joku tämän tahtoo omakseen, niin sopii sanoa Hep! Ensimmäinen kommenttilootaan ilmoittautuja saa pian Postia pappi Jaakobilta ja minulta :)

20 kommenttia:

 1. Katsoin elokuvan televisiosta silloin kun se oli uusi. Sehän taisi olla osin Ylen rahoittama, joten näyttivät sen pian valmistumisen jälkeen. Minusta se on oikea helmi, enkä yhtään ihmettele kun se niitä Jusseja taisi saada useamman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, leffa on minustakin palkintonsa ansainnut :) Olit ensimmäinen kommentaattori, joten haluatko että pistän dvd:n postiin?

   Poista
  2. Kiitos! Mutta jospa joku joka tätä hienoa filmiä ei ole nähnyt saisi sen, eikö?
   Hyvää helluntaita, on niin kaunis ilta!

   Poista
  3. Kiitos samoin! Täälläkin on helluntaisen heleä taivas :)

   Poista
 2. Hei minä muistan, kun tämä tuli leffoihin ja oma mummuni oli sen teatterissa katsomassa (ja häntä ei saa yleensä sinne pakottamallakaan). Olin todella vaikuttunut siitä, miten mummuni kuvaili salin tunnelmaa hiirenhiljaiseksi ("jopa nuoret olivat hiljaa ja karkkipussit jäivät laukkuun!" :D)
  Mun vanhemmilta taitaa löytyä tämä, pitääkin lainata joku päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, se tee! Voin kuvitella että tätä katsoessa karkki juuttuu kurkkuun... tämä on todella puhutteleva, karulla tavalla kaunis.

   Poista
  2. (Tai ei ehkä karulla, mutta hiljaisella ja pelkistetyllä)

   Poista
 3. Olen katsonut sen kahdesti. Toisella katsontakerralla se oli vielä parenmpi, vaikka juoni oli jo tuttu. Tyylillä kuvattu ja mainiosti osiinsa sopivat näyttelijät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kuvien sommitteluun on nähty vaivaa ja kuvauspaikat huolella valittu. Erityisen vaikuttava tapahtumapaikka oli se vanha jylhä kirkko!

   Poista
 4. Hyvä postaus.

  Minä pidin myös kovasti tästä filmistä, vaikka ennakkoasenteet olivatkin vastaan. Sopi tv:seen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tämäkin. Kun elokuvan nimessä on sana pappi, mielikuvat vievät hieman toisaalle - ei harhaanjohtavasti vaan sopivan yllättävästi. Mutta varmaan leffaanlähtemisen kynnys olisi monelle ollut liian korkea, tv:n ääressä taas positiivinen yllätys.

   Poista
 5. Tuo elokuva, Postia pappi Jaakobille, tuli teeveestä ainakin pari kertaa, katsoin sen kahdesti. Todella hieno ja vaikuttava elokuva, kiitos Elma Ilona.<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, tämä on ehdottomasti sykähdyttävin kotimainen leffa jonka olen nähnyt pitkään aikaan! Nyt odotan että saan hyppysiini Le Havren, toivon paljon myös siltä.

   Poista
 6. Oi. Olen kerran ollut kuuntelemassa, kun Klaus Härö puhui elokuvistaan ja silloin mietin, että tuo pitää nähdä, en nimittäin ole katsonut tuota filmiä ja se kuuluu olevan hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äskeinen oli siis Lumiomenan Katja :)

   Poista
  2. Katja, kukaan ei ole vielä kerennyt varata filmiä. Laitanko postiin? :)

   Poista
  3. Voi kiitos, ihanaa! :) Haluatko jotain vaihdossa?

   Poista
  4. Katja, laitatko osoitteesi mailitse: elmailona (AT) gmail.com niin laitan ensi viikolla postia :)

   Jos haluat ja sinulla sattuu olemaan jotain joutilasta nurkissa pyörimässä (ja/tai haluat haastaa minut lukemaan) niin voit laittaa. Mutta ei siis missään nimessä tarvitse laittaa yhtään mitään, ihan kierrättämisen ilosta haluan laittaa tämän hyvän leffan kiertoon.

   Poista
 7. Mulla oli aikoinaan kovat odotukset tästä elokuvasta kehujen jälkeen enkä kyllä pettynyt. Elokuva on kyllä helmi kaikenmaailman suureellisten filmien joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, osuitpa naulan kantaan! Tämä on todellakin pieni suuri leffa :)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.