bg

Free background from VintageMadeForYou

maanantai 9. heinäkuuta 2012

Elo kuvissa: Ole luonani aina


"We all complete. Maybe none of us really understand what we've lived through, or feel we've had enough time." -Kathy-

Ole luonani aina (Never let me go)
Ohjaus: Mark Romanek
DNA Films & Film4, 2010
Perustuu Kazuo Ishiguron samannimiseen romaaniin


Vuonna 1952 tehdään mullistava lääketieteellinen läpimurto, jonka ansiosta elintenluovuttajista ei enää ole pulaa. Vuonna 1978 erään sisäoppilaitoksen oppilaat saavat tietää, että heidän elämänsä tehtävä on luovuttaa elimiään sairaille. Yksi näistä lapsista on Kathy (Carey Mulligan), josta tulee elokuvan aikuinen kertoja. Elintenluovuttajista työkseen huolehtiva Kathy muistelee nuoruusvuosiaan parhaan ystävänsä Ruthin (Keira Knightley) ja ensirakkautensa Tommyn kanssa. Kun kolmikko kohtaa vuosien jälkeen, he saavat tilaisuuden hyvittää nuoruuden virheet - ellei ole jo liian myöhäistä.


Tarinautti lokikirjaan: Katsoin tämän elokuvan kahden miehenturjakkeen kanssa. Toinen miehistä nukahti kesken kaiken. Se joka pysyi hereillä loppuun asti, kehui elokuvan kattoon. Tämä kertookin elokuvasta jo paljon. Tapahtumat eivät vyöry, vaan solisevat ohi, tunnelma on jotenkin utuinen, tarina kulkee eteenpäin lyhyinä episodeina, Kathyn muistellessa menneitä vuosia. Jos on väsynyt (kuten mieheni oli) tai muuten pitää toimintaräiskeestä, en ehkä suosittele. Jos taas viihdyt hitaasti ihon alle ryömivän haikean draaman parissa (tai pidät Keira Knightleystä kuten veljeni ;)), tämä elokuva on sinua varten.

Entä itse? Pidinkö? En ole mikään haikean draaman suurkuluttaja - mutta tästä leffasta pidin! Tunnelma elokuvassa on todella omanlaisensa, hyytävä ja silti hyvin kaunis. Jos tämä elokuva olisi säätila, se olisi sumuinen syysaamu, kun aurinko siilautuu usvan läpi... no menipä runolliseksi, mutta menköön! ;)


Näyttelijävalinnoista sananen: Carey Mulligan oli Kathyna aivan ihana! Andrew Garfieldin Tommy ensin ärsytti, mutta lopulta vakuuttavaa roolityötä ei voinut vastustaa. Keira Knightley näytteli hyvin, mutta jostain syystä hänen olemuksensa ei ehkä  kuitenkaan ollut ihan oikea... en osaa sanoa miksi. Lapsinäyttelijät hoitivat tonttinsa hyvin. Hailshamin sisäoppilaitoksen omalaatuinen maailma tuli heidän kauttaan todella liki. (Olivat muuten onnistuneet löytämään lapsinäyttelijät, joiden näköisyys aikuisversioihin on ilmeinen! Etenkin tytöt ovat kuin ilmetyt Keira ja Carey.)


It had never occurred to me that our lives, which had been so closely interwoven, could unravel with such speed. If I'd known, maybe I'd have kept tighter hold of them and not let unseen tides pull us apart.

Koska en ole lukenut Ishiguron kirjaa, en osaa sanoa tekeekö elokuva oikeutta  sille. Blogikeskusteluista olen ollut päättelevinäni, että kirjassa "kolmiodraama" ei ole yhtä keskiössä kuin tässä. Yleensä en jaksa lukea kirjoja, joista tehdyn leffan olen jo nähnyt, mutta tätä katsoessa kävikin päinvastoin: heräsi halu lukea kirja!

Summa summarum: Synkänkaunis dystopia, riipaiseva draama Kazuo Ishiguron palkitun romaanin pohjalta.

14 kommenttia:

 1. Minulla olisi kirja odottamassa, olen sitä vähän alkuun lukenut.

  "Sumuinen syysaamu, kun aurinko siilautuu usvan läpi" maalailusi tuo syksyn ikävän. Ja tarpeen lukea tuo kirja H E T I. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unni, tämä elokuva oli todellakin täydellinen valinta helteisen kesäpäivän päätteeksi... kirjana "Ole luonani aina" ei edes ollut minulla lukulistallani, mutta nyt se on siellä huutomerkin kera!

   Poista
 2. Kirjana Ole luonani aina on ehdottomasti yksi tämän vuoden hienoimmista (Heivollin ja Murakamin rinnalla). Kirja on itse asiassa niin vahva, etten ole uskaltanut katsoa elokuvaa, vaikka haluaisin kyllä.

  Suosittelen kirjaa sinulle ja lainaan edellä kommentoinutta Unnia: Lue se H E T I. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Katja, kuinka mielelläni lukisinkaan sen H E T I... on vaan niin monta muuta kirjaa jotka myös pitää lukea H E T I! ;D

   Poista
 3. Minäkin olen katsonut tämän elokuvan, mutten ole vielä lukenut kirjaa, mutta pikku hiljaa alkaisi tehdä mieli lukea! Elokuvan tunnelma oli kyllä omaa luokkaansa, pidin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin, vaikka ensimmäiset 10 minuuttia arvelin etten pitäisi. Onneksi veli ei suostunut vaihtamaan leffaa heti alkumetrien aikana!

   Poista
 4. Minäkin näin leffan, mutta kirja taitaa olla lukematta..vaikka jostain syystä on sellainen muistikuva, että olisin sen lukenut. Heh. Pitänee tarkastaa asia. Elokuva oli kyllä ihan ok, mutta katselin sen väsyneenä enkä saanut kaikkea irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sentään nukahatnut niin kuin minun siippani :D Hänkin kyllä sanoi että voisi joskus yrittää katsomista uudestaan vähän levänneempänä.

   Poista
 5. Luin kirjan ja se on ainoa Ishiguro, johon en ole tyystin lämmennyt. Elokuvasta sen sijaan pidin. Tosin elokuvan ja kirjan katsomisen välillä oli useita vuosia aikaa. Hienosti rakennettu tarinakaari, jossa ihmissuhteet korostuvat kirjaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvissa tosiaan tuppaa hentoinenkin romanssi ryöväämään keskipisteen paikan... ymmärrettävästä syystä toki, varsinkin jos kyseessä on isolla rahalla tehty wannabe-kassamagneetti... Mielenkiintoista tulee olemaan kirjan lukemisen jälkeen verrata kokemuksia!

   Poista
 6. Minä olen ihan Keira -fani, mikä ei sulje pois sitä, että olen myös Kate Winslet, Nicole Kidman, Julianne oore ja Helen Mirren -fani.

  Miten tämä aihe tuntuu rankalta, vai ymmärränkö jotain väärin: Oppilaitos, jossa lasten tehtävänä on luovuttaa elimiä muille...

  Olen leffahullu ja taidan ostaa elokuvan joka toinen viikko. Koska en ikinä ehdi lukemaan Nichllsin Sinä päivänä, ostin elokuvan tänään sadeiltojen varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kai leimaannun liikaa siihen henkilöhahmoon, jota olen ensimmäisenä nähnyt näyttelijän esittävän... Winsletkin oli minulle Titanic-tyttö, kunnes upea Lukija mursi taian.

   Tämän leffan aihe on tosiaankin rankka! Tekijäin taituruutta (luultavasti niin kirjailijan kuin leffapoppoonkin) että lopputulos ei ole loputtoman ahdistava.

   Minäkin olen innostunut ostelemaan leffoja alekoreista. Nytkin on monta kiinnostavaa leffaa tyrkyllä :)

   Poista
 7. Kirja on hyvä. Luin kirjan sen ilmestyessä suomeksi. Muistan vieläkin kirjan jotenkin karmivan tunnelman tosiasioiden vähitellen paljastuessa lukijalle. Aiheesta huolimatta en muista tätä ahdistavana. Talvella ostin pokkaripainoksen kirjasta uusi lukukerta mielessä, mutta sille ei vielä ole tullut sopivaa hetkeä.

  Elokuvaa en ole uskaltanut katsoa. Nämä myönteiset kommentit herättivät kyllä kiinnostuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua harmitti kun leffan takakansi paljasti, mistä on kyse. Mutta elokuvassahan se tulee ilmi heti alussa, toisin kuin ilmeisesti kirjassa...

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.