bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 23. huhtikuuta 2013

Heini Saraste: Mahabad. Kuu, aamusumu ja rakkaus

Sillä Mahabad on kuin ryöppyävä vuoripuro, kuin räjähtelevä tähdenlento, ja Firas on tyyni suuri järvi, johon puro laskee, mittaamaton avara taivaan selkä tähden lentää.

Kadulla Mahabad ja Firas tapaavat turkinkurdilaisen tanssiryhmän, joka kiinnostuu nuorenparin tilanteesta.
- Onko teillä kaupungissa ystäviä, ketkä ovat tulossa häihinne?
Firas viittaa laajassa kaaressa ylöspäin:
- Vain taivas on ystävämme.
Silloin tapahtuu taas pieni iloinen ihme. Turkin kurdien tanssiryhmä lupaa järjestää koko tilaisuuden. Se hankkii ruuat ja orkesterin ja lupaa myös tanssia.

Heini Saraste: Mahabad. Kuu, aamusumu ja rakkaus
WSOY 2007

Mahabad on pieni tyttö, kun hänen perheensä joutuu jättämään kotinsa Kurdistanissa ja etsimään maailmasta uutta kotia. Turkista tie vie lopulta Suomeen, jossa Mahabad omaksuu uuden kielen ja kulttuurin, voittaa näkövammaisten mm-kultaa ja valloittaa ympäristönsä periksiantamattomuudellaan ja räiskyvällä temperamentillaan.

Naiseksi kasvettuaan Mahabad menee naimisiin kurdilaisen kaavan mukaan miehen kanssa jota hädintuskin tuntee, mutta elämällä onkin muuta mielessä hänen varalleen: ystävyys Firasin, nuoren kurdipakolaisen, kanssa kasvaakin vuosisadan rakkaustarinaksi. Taistelu rakastetun saamiseksi Suomeen vie vuosia, ja jopa sinnikkäältä Mahabadilta on usko loppua kesken paperisodassa monen valtion virastoja vastaan. Mutta Mahabad ei anna periksi: yhä uudestaan ja uudestaan he tanssivat häitään, vaikka kumpikin on papereiden mukaan vielä naimisissa omilla tahoillaan...

Kirjan kirjoittaja Heini Saraste on Mahabadin pitkäaikainen ystävä, ja tässä kirjassa hän kertoo kurdilaisen ystävänsä elämästä iloineen ja suruineen, sellaisena kuin Mahabad itse sen on kokenut.

Tarinautti lokikirjaan: Totuus on tarua ihmeellisempää. Jos tämä olisi romaani, sitä luultavasti syytettäisiin uskottavuuden puutteesta. Ja silti kaikki on todella tapahtunut, vieläpä yhdelle ja samalle ihmiselle!

Mahabadin tarinan ihanuus on sen autenttisuudessa: tuntuu kuin Mahabad istuisi lukijan edessä ja itse kertoisi uskomattoman elämänsä vaiheista. Koskettavinta kirjassa oli kertomus Firasin ja Mahabadin rakkaudesta, loputtomasta taistelusta Firasin saamiseksi Suomeen ja katkeransuloisesta voitosta. 

Sitten vähitellen alkaa paljastua, mitä on kun kaipaus on tappaa. Ikävä on kuin ruumiillinen tuska, kuin jokin jäsen olisi revitty irti.
Painajaisessa Maba on delfiini, joka jää kiinni verkkoon. "Delfiini on veljeni, yleensä se laulaa ja on iloinen, mutta nyt se sätkii verkoissa kuoleman kauhuissa."

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi niille, joita kiinnostaa maahanmuuttajan todellisuus ja/tai kurdit. Minua kiinnostavat molemmat, joten tämä kirja oli napakymppi. Kirjalliset rosotkaan eivät lukunautintoa tärvelleet, päinvastoin ne jopa syvensivät autenttisuuden tunnetta.

Summa summarum: Hienointa on rauha. Se, että ihmiset saavat elää vapaasti niin kuin haluavat eikä heidän tarvitse pelätä henkensä puolesta. Se on ylellisyyttä. 
Elämänmakuinen ja liikuttava tositarina nuoren kurdinaisen elämästä.

10 kommenttia:

 1. Kyllä kiinnostaa. Kiitos vinkistä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mine, heti putkeen olen lukemassa toista kirjaa maahanmuuttajanaisten elämästä: "Naiset ilman maata" on Liken uutuus, josta siis luvassa bloggaus pian :)

   Poista
 2. Mulla oli tämä lainassa viime syksynä, mutta en koskaan päässyt lukemaan sitä. Naiset ilman maata on tuolla odottelemassa myös =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinullakin on Naiset ilman maata! Olen nyt kohta puolivälissä, kyynelkanavat on jo auki <3

   Poista
 3. No mutta, en ole tästä kuullutkaan. Vaikuttaa enemmän kuin kiinnostavalta! Kiitos jälleen vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin törmäsin tähän ähän sattuman satona. Positiivisesti yllätyin todellakin, kun odotuksia ei juurikaan ollut :)

   Poista
 4. Sinulla on taito löytää kiinnostavia kirjoja. Kirjalla on kaunis nimikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tai ehkä kiinnostavilla kirjoilla on taito löytää minut ;) Tämä tuli vastaan kun etsin kurdiaiheista kirjallisuutta, kauniin nimen kutsumana varasin kirjan :)

   Poista
 5. Minäkään en ole tästä kuullut, täytyy laittaa nimi muistiin. Hieman varautuneesti suhtaudun kyllä kaikenlaisiin selviytymistarinoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei mielestäni mitenkään leimallisesti ollut selviytymistarina... olihan siinä sitäkin, mutta enemmän kyseessä oli nuoren naisen värikäs elämäntarina :)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.