bg

Free background from VintageMadeForYou

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Peter Sis: Elämänpuu. Kirja Charles Darwinista


Eräänä päivänä revin irti vanhaa puunkuorta ja näin kaksi harvinaista kovakuoriaista. Sieppasin kumpaankin käteeni yhden kuoriaisen; sitten näin kolmannen, erilaisen, ja kun en halunnut päästää sitä karkuun, pistin yhden kuoriaisen suuhuni. Voih!

Peter Sis: Elämänpuu. Kirja joka kuvaa Charles Darwinin, luonnontieteilijän, geologin ja ajattelijan elämää. Karisto 2005.
Alkuteos: The tree of life, 2003
Suomentanut Taona Wendorf

Kaikki tietävät Charles Darwinin, miehen joka loi maailmaa mullistaneen teorian lajien synnystä. Peter Sisin palkittu kirja on herkkä, kiehtova ja yksityiskohtia tulviva kuvakertomus siitä, kuka herra Darwin oikeastaan oli miehiään - ja kuinka omalaatuisesta pojasta kasvoi yksi historian suurista ajattelijoista. 


Tohtori Darwin haluaa lastensa parasta. Hän haluaa kasvattaa poikansa Erasmuksen ja Charlesin herrasmiehiksi. Heille pitäisi opettaa klassista kirjallisuutta ja klassisia kieliä. Heidän pitäisi oppia kreikkaa ja latinaa. Heidän pitäis osata lukea Homerosta ja Vergiliusta. Heidän pitäisi opiskella antiikin historiaa. 

Charles on toista mieltä.

Nuoren Charlesin yritykset vastata isänsä suuriin odotuksiin ajavat lopullisesti karille hänen löydettyään luonnontieteen ja kerjättyään isältään luvan lähteä Beagle-laivan mukana matkalle maailman ympäri. Tuo matka mullistaa Charlesin elämän -ja sen myötä lopulta käsityksemme elämän kehityksestä.

Luullakseni lähestymme sekä tilassa että ajassa suurta tosiasiaa - salaisuuksista suurinta - uusien olentojen ensiesiintymistä maapallolla.


Tarinautti lokikirjaan: Historian ystävänä ilahdun aina, kun löydän tasokkaita lasten-ja nuortenkirjoja historiallisista tapahtumista ja / tai henkilöistä. Elämänpuu kuuluu ehdottomasti sellaisiin kirjoihin. Upea, taiteellinen kuvitus toi Darwinin elämän ja persoonan elävästi esille. Erityisen antoisaa oli tutkia Sisin näkemyksiä Darwinin matkapäiväkirjan sivuista - olkoonkin, että niska meinasi nyrjähtää aaltoilevaa tekstiä seuratessa,ja välillä tuli suurennuslasia ikävä pientä pränttiä tavatessa. Ah, vanhuus ei tule yksin! ;)

Maailmankartta ei enää näytä tyhjältä; se on täynnä uskomattoman monenlaisia ja eloisia hahmoja.

Hyvä oivallus oli jakaa Darwinin elämä kolmeen erilliseen osioon: julkiseen, yksityiseen ja salaiseen. Tutkimuksia ahkerasti julkaiseva mies menee siviilissä naimisiin, saa ja menettää lapsia - ja kaikessa hiljaisuudessa valmistelee teoriaansa, jonka julkaisemista hän itsekin joutuu empimään. Suosittelen Elämänpuuta kaikille historian ja / tai luonnontieteen ystäville, jotka tykkäävät pysähtyä tutkiskelemaan taidokkaiden ja taiteellisten kuvien kertomaa.

Summa summarum: Minulla ei käsittääkseni ole tapana seurata sokeasti muiden antamaa esimerkkiä. Olen pyrkinyt pitämään mieleni vapaana. Tyylikäs ja kaunis elämänkerta, matkakertomus ja henkilökuva Darwinista.

P.S. Tänään tulee kuluneeksi 131 vuotta Darwinin kuolemasta. Muistopäivän kunniaksi voi vaikka piipahtaa virtuaalivierailulle Darwinin kotiin.

10 kommenttia:

 1. Oi, vaikuttaapa ihastuttavalta kirjalta, josta itsekin saisin paljon irti. En usko lähivuosina tarttuvani Darwinin elämänkertaan tai muuhun vastaavaan aikuisten opukseen vaan lasten versiossa näyttäisi olevan juuri oikea määrä tietoa minunlaiselleni lukijalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään jaksaisi Darwinin "oikeaa" elämänkertaa. Mutta tämä oli hieno ja juuri sopivan mittainen!

   Poista
 2. Täytyypä lisätä lukulistalle. Koskahan saisin lukulistani vain tyhjäksi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markku, tiedän tunteen... tämä on onneksi nopeasti luettu, vaikka pieni ja vaikealukuin präntti hidastaakin lukemista.

   Poista
 3. Onpa upeita kuvia. Tämän voisin lukea itsekin :).

  VastaaPoista
 4. Tämäpäs vaikuttaa kiehtovalta kirjalta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susa, tämä on varsinainen "katselukirja" - parasta antia kirjassa olivat nimenomaan informaatiorikkaat kuvat!

   Poista
 5. Näyttää ihastuttavalta! Minä yritin aikanaan kahlata Lajien syntyä läpi, mutta (anteeksi Darwin) se oli sen verran puisevaa ja toistavaa että kesken jäi. Tämän voisin lukea, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, minäkin olen selailut Lajien syntyä kirjastossa mutta sinne jäi. Tämä kirja oli kyllä juuri sopiva tapa sivistää itseään asian tiimoilta :)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.