bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Maaliskuussa luetut


Nyt tuli salaperäinen kuukausi mukanaan uhkeita auringonlaskuja, vettä noruvia räystäitä, tuulta ja kiitäviä pilviä - ja kirpeän kylmiä öitä, hankiaisia ja häikäiseviä kuutamoita. Muumipeikko kulki ympäri laaksoaan aivan sekapäisenä odotuksesta ja ylpeydestä. 
   (Tove Jansson: Taikatalvi)

Maaliskuu on mahtava kuukausi! Ja mahtava oli myös lukusaldo, taisipa tulla ihan ennätys. Maaliskuussa luin ja bloggasin nämä kirjat:

Katja Kettu: Piippuhylly
Bolliger & Wilkoń: Hyppeli, Hoppeli ja Hippeli
Philippa Leathers: Hui, sanoi pikku kani
Leena Valmu: Filius ja elinkaikkeuden arvoitus
Kurt Vonnegut: Jumala teitä siunatkoon, herra Rosewater
Schofield & Danks: Villin sään kirja
Gavin Pretor-Pinney: Pilvibongarin opas
Hannu Mäkelä: Ääni joka etsi laulua
Grace McCleen: Ihana maa
Ville Tanttu: Tiikerisydän
Vladimir Lortšenkov: Lentävä traktori
Tove Jansson: Taikatalvi
Anthony Browne: Ääniä puistossa
Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan lautalla
Oiva Paloheimo: Tirlittan
Johannes Lahtinen: Alku eli 4,1/2 miljoonan vuoden rakkaustarina
Alvari & Tontti (toim.): Miehen rakkaus
J.K. Ihalainen: Primitiivinen raha
Sirke Happonen: Vilijonkka ikkunassa
Nelma Sibelius: Satusaaren haltija
Ulrika Ylioja: Merenneito tavaratelineellä
Marjatta Kurenniemi: Onneli, Anneli ja nukutuskello & Onneli, Anneli ja orpokoti
Marjatta Kurenniemi: Putti Puuhkajasaarella
Parvela ja Kaakinen: Taro ja taivaan vallat

Yhteensä: 25
Kotimaisia: 15
Mieskirjailijoita: 12 (24)
Euroopan ulkopuolelta: 2
Muuta: Tässä kuussa luin harvinaisen monipuolisesti, joa minun mittapuullani mitaten. Miesten vuoro-teemakuunikin sujui suorastaan paremmin kuin odotin. Kotimaisia miehiä kertyi plakkariin huikeat 21 kappaletta, tosin heistä kolmeentoista tutustuin vain yhden novellin verran. Nojatuolimatkani miehisyyden ytimeen oli kaiken kaikkiaan kiinnostava, vaikka kuukauteni parhaimmistoon ei miehillä vieläkään ollut asiaa. 

Miesten lisäksi luin tässä kuussa runsaasti lastenkirjallisuutta sekä tietokirjoja, joihin suorastaan hurahdin. Kansankynttilähaaste siis etenee komeasti: olen saavuttanut taskulampputason, ja hehkulampustakin puuttuu enää muutama kirja! Tietokirjoista tahdon kunniamainita Pilvibongarin oppaan, jonka ansiosta kuljen nykyään niska kenossa kumpupilviä katsellen. Suitsutusta ansaitsee myös Sirke Happosen muhkea muumiväitös, jonka myötä rakas muumilaakso avautui entistä kiehtovampana. Lastenkirjoista ihanin olikin rakas tuttu muumikirja, joka sai minut kokemaan talven taikaa.

Ja nyt kun pääsin kehumisen makuun, jatkanpa sujuvasti palkintogaalan parissa. Kuukauden parhaan kirjan palkinta oli tällä kertaa vaikeaa, sillä keskenään hyvin erilaista kirjallisuutta on kutakuinkin konstikasta vertailla. Lopulta päätin kuitenkin palkita Elmalla ensimmäisen fantasiakirjan, joka tämän kunnian on taholtani saanut:

Paras kirja: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan lautalla


Kauneimman kannen valinta oli harvinaisen helppoa. Ilona-patsaalla kiitän ja ylistän tässä kuussa tämännnäköistä opusta:

Kaunein kansi: Taikatalvi

Ja sitten kuukauden satunnaispalkitut:

Paras naispääosa: Syyskuu. Syyskuu silitti nyt rypistyneen ja rutistuneen oranssin mekkonsa helmaa. Hän piti kaikesta oranssista: lehdistä, joistakin kuutamoista, kehäkukista, krysanteemeista, juustosta, kurpitsasta, sekä piiraassa että ilman, appelsiinimehusta ja marmeladista. Oranssi on kirkas ja vaativa väri. Oransseja asioita ei voi jättää huomiotta. Hän oli kerran nähnyt oranssin papukaijan lemmikkikaupassa eikä ollut ikinä halunnut mitään yhtä paljon. Hän olisi antanut sille nimeksi Halloween ja syöttänyt sille kermatoffeeta. Hänen äitinsä sanoi, että lintu tulisi toffeesta kipeäksi, ja muutenkin koira varmaan söisi sen. Syyskuu ei enää ikinä puhunut koiralle - periaatteesta.
           (Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla)


Paras miespääosa: Eliot Rosewater. Hullu pyhimys sulatti sydämeni kaikessa ärsyttävyydessään!

Paras naissivuosa: Vilijonkka. Pedantti hysteerikko on mainio sekoitus... no, minua ;)

Paras miessivuosa: Lauantai (Tyttö joka purjehti...) Syyskuun sininen ystävä on hieno sekoitus voimaa ja herkkyyttä. 

Kuukauden ihmelapsi: Judith McPherson. Minä sanoin: "Nyt tulkoon valo", ja tein rautalankahäkistä auringon, josta roikkui helmiä, ja tein suikaleen kuuta ja kirkkaita tähtiä, ja maailman laidalle tein peilistä meren, josta heijastui taivas ja veneet ja linnut ja maa (siellä missä se sivusi merta). Ja minä katsoin aurinkoa ja katsoin kuuta ja katsoin merta, ja minä näin, että ne olivat hyvät. 
      (Ihana maa)

Kuukauden neutri: Avain. Avain oli hyväntahtoinen mutta lukutaidoton, eikä sillä ollut halua vierailla Atlantiksen sinikristallisissa yliopistoissa. --- Se muisti halunneensa miellyttää. 
          (Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla)

Parhaat ääniefektit: Imen suullani sisäänpäin ja kuvittelen loputtoman imun, joka johtaa, niin minne se johtaa? Äärettömyyteen kai. Aina vastassa se äärettömyys. - Ehkä mustalla aukolla on tämmönen ääni? ehdotan ja demonstroin mustan aukon ääntä. (Tiikerisydän)

Mukaansatempaavin alku: Olipa kerran tyttö nimeltä Syyskuu, joka oli perin pohjin kyllästynyt vanhempiensa taloon, jossa hän tiskasi joka päivä samat vaaleanpunakeltaiset teekupit ja niihin sopivat kastikekulhot, nukkui samalla kirjaillulla tyynyllä ja leikki saman pienen, ystävällisen koiran kanssa. Koska hän oli syntynyt toukokuussa ja koska hänellä oli luomi vasemmassa poskessaan ja koska hänen jalkansa olivat suuret ja kömpelöt, Vihreä tuuli sääli häntä ja lensi hänen ikkunaansa eräänä iltana juuri hänen kahdennentoista syntymäpäivänsä jälkeen.
     (Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla)

Kuukauden inspis: Tein jokia kreppipaperista, muovikelmusta ja alumiinifoliosta, ja vuoria paperimassasta ja kaarnasta.Tein koteja tulitikkurasiasta ja linnunpesästä ja herneenpalosta kotilosta --- ja tein paperijäniksiä ja villajäniksiä ja huopakissoja ja -koiria. (Ihana maa). 
Tiedän mitä teen tänä keväänä: askartelen! Kivaa saada askarteluohjeita kaunokirjallisuuden parista. 

Kuukauden floppi: Bospor Express. Olen pitkään halunnut matkustaa junalla Istanbuliin, mutta siitä lukeminen ei ollutkaan yhtä hauskaa. Kesken jäi.


Kuukauden ajatus: Mutta Niiskuneiti oli löytänyt ensimmäisen rohkean krookuksen nenännipukan. Se oli pistänyt esiin lämpimästä maasta eteläisen ikkunan alla eikä ollut vielä edes vihreä. - Pannaan lasi sen päälle, Niiskuneiti sanoi. - Niin että se selviää kylmästä yöstä. - Älä pane, sanoi Muumipeikko. Anna sen selvitä miten parhaiten taitaa. Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia.


Huhtikuussa luen luultavasti vähän mutta laatua. Paineita en ota minkäänlaisia, haasteetkin saavat olla luovalla tauolla paitsi tietysti jos jotain sopivaa sattuu tarttumaan hihaan. Ihanaa ja kaunista kevätkuuta kaikille blogini lukijoille!

12 kommenttia:

 1. Oi, mikä määrä luettuja! Ihanalta vaikuttaa tuo Tyttö joka purjehti satumaan ympäri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, ihana se onkin... maltan tuskin odottaa että pääsen kakkososaan käsiksi.

   Poista
 2. Mietinkin juuri, valitsisinko kuukauden nuortenkirjaksi tuon Tyttö joka purjehti.... Ehkä! Olisi mukavaa lukea pitkästä aikaa fantasiaa... Komppaan vielä lopuksi: Taikatalvi-kansi on sanoinkuvailemattoman ihastuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, minäkään en ole pitkään aikaan lukenut fantasiaa, mutta tämä kyllä sytytti. Tämä ei olekaan ihan perinteistä tusinafantasiaa tämä :)

   Poista
 3. Ohoo, mikä valtava määrä luettuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, moisesta määrästä ei pelkoa tässä kuussa :D

   Poista
 4. Tuo Niiskuneidin ja Muumipeikon pieni keskustelu on todellinen helmi :) Niitähän Toven kynästä on kyllä tipahdellut oikein urakalla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Janssonin helmiä mietekirjaan raapustettuna... niitä on kertynyt sinne jo koko mokoma!

   Poista
 5. Kunnioitettava määrä luettuja, vau! Taikatalven kansi on aivan ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Jenni! Taikatalven kansi on minusta muumikansista upein <3

   Poista
 6. PIHOO, mikä määrä kirjoja!

  Ja ihana postaus jälleen.

  Lyhykäinen kommentti taukoilun keskeltä vain, kun en malttanut olla lukaisematta koostettasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit kurkkimassa! Minäkin taukoilin vähän ja luin sitten tänään urakalla mitä olet kirjoitellut omaan blogiisi viime päivinä :)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.