bg

Free background from VintageMadeForYou

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Elo kuvissa: Brave

Merida: I want my freedom!
Queen Elinor: But are you willing to pay the price your freedom will cost?

Brave. Pixar 2012
Ohjaus: Mark Andrews & Brenda Chapman
Animaatio, K-7.

Merida on nuori tyttö, joka harmikseen sattuu myös olemaan prinsessa. Skottikuningas Fergusin ja kuningatar Elinorin esikoinen on kiinnostuneempi jousiammunnasta kuin koruompelusta, ja kun vanhemmat yrittävät naittaa hänet naapuriklaanin pojalle, Merida ryhtyy kapinaan. Hän pyytää apua noidalta, jonka antama taika menee kuitenkin pieleen: kuningatar Elinor muuttuu karhuksi. Meridan on suojeltava äitiään ja koetettava murtaa taika, ennen kuin on liian myöhäistä.

Pixarin uusin aluevaltaus Brave on railakas, raikas kokoperheen seikkailu. Vauhdikas mutta silti tyylikäs animaatio on oiva valinta, jos perheessä on sekä prinsessoja että uljaita ritareita.

"I am Merida, and I'll be shooting for my own hand."


"I don't want to get married, I want to stay single and let my hair flow in the wind as I ride through the glen firing arrows into the sunset."

"Princess or not. Learning to fight is essential!"


Tarinautti lokikirjaan: Tunnen perustavanlaatuista ennakkoluuloa animaatioleffoja kohtaan. Mieheni ja lasteni ansiosta joskus niitä kuitenkin katson. Brave pääsi "must see"-listalleni skottimiljöönsä tähden, vaikka "erilainen prinsessaleffa" kuulostikin vähän epäilyttävältä. Turhaan epäilin! Tämä on yksi parhaista animaatioleffoista, jonka olen nähnyt. Erilaisuuskaan ei ollut mitään erikoisuudentavoittelua, vaan tarina oli oikeasti hieno.

"I didn't ask her to change you into a bear! I just asked her to change... you."

Koska perheemme kotikieli on englanti, saimme nauttia elokuvan alkuperäisestä skottilaisesta aksentista. (Inhoan muutenkin dubattuja leffoja! Itse asiassa animaatioallergiani taitaakin olla peräisin ajoilta ennen perheellistymistä, pilallepuhuttujen suomennosten aikaansaama trauma.) 
"What? I heard that! Aye! Say it to my face! Or are you a scared sniffling jackanape? Afraid to muss your pretty hair?" 


Brave oli iloinen yllätys myös siksi, ettei se ollut farssi. Turhaa kohellusta on nykylasten leffoissa (ja aikuistenkin leffoissa) usein aivan liikaa. Tässä sitä ei ollut. Silti jännitys säilyi ja huumoria riitti. Nähtäväksi jää, malttaako Pixar olla tekemättä keskinkertaista jatko-osaa tälle ihastuttavalle leffalle!

"That scaffy witch gave me a gammy spell!"


Summa summarum: If you had a chance to change your fate, would you? ~Princess Merida ~
10 kommenttia:

 1. Tiedätkö, en voi kuin ihailla tämän postauksesi ajoitusta. :) Katsoimme nimittäin Urhean tänään illalla koko perheen voimin.

  Kävimme ekaluokkalaiseni kanssa katsomassa Urhean syksyllä elokuvateatterissa ja ihastuimme niin, että oli pakko poikkeuksellisesti ostaa elokuva omaan hyllyyn. Olen ihan samaa mieltä, että elokuva on ihana ja oikeasti hieno. Merida on kelpo sankaritar ja tykkään erityisesti siitä, ettei Urhea ole perinteinen prinsessaelokuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, sepäs sattui! :D
   Merida on tosiaan mainio hahmo. Tämän leffan jaksan varmasti katsoa uudestaan useampaan kertaan!

   Poista
 2. Mekin ollaan katsottu Brave, ja tykättiin hurjasti! Vieläkin täällä pienempi kihertelee silloin tällöin niille nude-kohtauksille ;-)

  Minä kyllä katselen paljon animaatioita muutenkin, ja uskaltaisiko sanoa, että suurin osa Disneyn ja varsinkin Pixarin uudemmista leffoista on ihan huippuja. Nykyteknologialla saadaan ihmeitä aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, meilläkin hihkuttiin niille viuhahduksille :D
   Minäkin taisin nyt innostua katsomaan lisää animaatioita, kun tämä oli niin kiva.

   Poista
 3. Meillä tämä on vielä katselulistalla... pojat eivät oikein ole vielä innostuneet "prinsessa"leffasta, mutta äidin kyllä tekisi mieli...
  Meilläkin oli eilen elokuvailta - ruudulla seikkailivat Asterix ja Obelix Britanniassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tästä kyllä varmasti tykkäätvät pojatkin. Voit mainostaa että tässä on jousiammuntaa ja hurja karhujahti ja kaikkea muuta jänskää... ja pinkkiä mekkoa ei ole leffassa kellään!

   Poista
 4. Uu, ihana että saitte koko perheen voimin leffasta nauttia! Minusta tämä on yksi viime vuoden parhaista lastenelokuvista - meillä katsotaan yleensä ne kaikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, on tosiaan arjen luksusta katsoa leffa, josta koko perhe pitää!

   Poista
 5. Olen pyöritellyt siskon kanssa tätä videovuokraamossa, mutta nytpä taidan uskaltaa seuraavalla kerralla napatan tämän yhteiseen elokuva hetkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskalla ihmeessä! Tämän parissa varmasti viihtyy myös aikuinen. Ja Meridan perhe on aivan huippu.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.