bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 5. maaliskuuta 2013

TTT: Pieniä iloja ja vaikeita kysymyksiä

(Kuva: Kirsten Bailey)

Sain Aili-mummoltaKatjalta ja Valkoiselta kirahvilta kivan haasteen kertoa kymmenen lempiasiaani. Päätin tehdä sen listaamalla pieniä iloja, joista nautin ja joita tarvitsen pysyäkseni pystypäisenä arjen melskeissä. Kiitos haastajille!

1. Kävelyt, mielellään pitkät. Yksin tai seurassa, mutta vain jos seura on hyvää. Tähdet tai kuutamo ovat iso plussa.
2.Sade. Mitä rankempi, sen parempi. Sateenvarjo on välttämättömyys, ei niinkään suojan vaan tunnelman tähden.

3.Juhlat. Olen niitä, jotka eivät jätä käyttämättä tekosyytä juhlaan. Jos ei kellään satu olemaan synttäreitä, voi pistää pystyyn vaikka kevään ensimmäisen västäräkin näkijäiset, tai juhlia kadonneen käsilaukun löytymistä, tai mitä nyt tuleekaan mieleen. 

4. Vieraskieliset sanat. Olen aina rakastanut kielten oppimista, hamstraan sanakirjoja ja selailen niitä vaikka bussissa. Kiroilukin on hauskempaa vierailla kielillä: Donnerwetter! Sacrebleu! Spucatum tauri! 

5. Musiikki. Piristää tai rauhoittaa, ilahduttaa tai lohduttaa tarpeen ja musiikkivalinnan mukaan. Yksi suosikkisoittimistani on tinapilli, jossa on sekin hyvä puoli että se ei paina yhtä paljon kuin flyygeli, joten ulkoilmakonsertit on helpompi improvisoida, vaikkei olisikaan Elmo.

6. Elävä tuli. Juhannuskokko, pääsiäiskokko, nuotiokahvit, takkatuli tai kiuas. Ainakin pari kertaa vuodessa on päästävä pilkkomaan polttopuita, ja seuraavana päivänä ei millään raskisi pestä savulle tuoksuvia vaatteita!

7. Leikiksi lyöminen. "Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme - vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen." Onneksi minulla on peräti kolme pientä "personal traineria", joiden ansiosta en ole vielä unohtanut hulluttelun jaloa taitoa.

8. Kauniit maisemat. Jotta maisema olisi kaunis, sen tulee kumpuilla ja siinä on oltava vettä. Parasta on tietysti, jos maisemaan voi kävellä sisään, mutta aitojen maisemien puutteessa maisemakuvatkin käyvät.
9. Nokoset. Uni paras lääke on - ja unista suloisimmat ovat päiväunet! Omenapuun alla torkkumiset olen suosiolla jättänyt nuoremmille ja notkeammille, mutta jos ikkunan takana on kesäinen puutarha taikka metsä, on suotavaa jättää ikkuna auki ja nukahtaa lintujen lauluun.


10. Lukeminen. Miksi murjottaa, märmättää tai muuten vain murtaa mustoa haventa, kun voi tarttua hyvään kirjaan ja kadota sen kansien väliin?

"Kaupan päälle" sain Valkoiselta kirahvilta 11 ihanan kinkkistä kysymystä:

1. Milloin olet parhaimmillasi?
- Kun saan päästää mielikuvitukseni valloilleen / valjastaa sen käyttöön. Tosin silloin taidan olla myös pahimmoillani! ;D
2. Missä viihdyt?
-Kaikkialla, missä on luonnonkaunista ja/tai samanhenkistä, sopivan hullua seuraa.
3. Minne olet aina halunnut matkustaa?
- Vaikka minne! Esimerkiksi Turkkiin, Islantiin ja Nepaliin. Yksi unelmistani on myös matkustaa Hurtigruten-laivalla Norjan rannikkoa Kirkkoniemestä Bergeniin.
4. Miksi luet?
- Lukeminen on minun tapani kasvattaa siivet ja juuret.
5. Mihin kirjan maailmaan olet uppoutunut viimeksi?
- Muumilaaksoon. (Kuten kuvista näkyy.)
6. Miten matkustat mieluiten?
-Juuri nyt nojatuolimatkaillen, tosin lähinnä käytännön syistä. Olen vannoutunut omatoimimatkailija, pakettimatkoilta minua ei löydä.
7. Kenet kirjallisen esikuvan haluaisit tavata?
-Tietysti Tove Janssonin! (Vietän parhaillaan epävirallista teemakevättä Janssonin tuotannon parissa, enkä taida päästä hänestä irti vielä hyvään toviin.)
8. Mitä hänelle sanoisit?
- Kysyisin, kuinka hän tuli keksineeksi hattivatit ja onko niillä todellakin taipumusta poliittiseen epävakaisuuteen.
9. Mikä on kirja ylitse muiden?
-Kun luin kysymyksen, ajattelin ensin että pistipä pahan. Mutta sitten muistinkin, että Muumipappaan ja mereen palaan yhä uudelleen.
10. Mistä aiheesta haluat lukea seuraavaksi?
-Ööh, vaikka mistä... sehän se tässä ongelma onkin! Juuri nyt olen innostunut historiasta. Luovutetussa Karjalassa olisi kiehtovaa piipahtaa hirveän pitkästä aikaa.
11. Kuka kirjan päähenkilö on osa sinua?
- *Miettiimiettii* Tosi moni pikkuisen, aika harva täysin. Mutta vastaan: Homssu. Pieni olento, jolla on suuri ja yllättävän voimakas mielikuvitus, osui ja upposi jo teini-iässä, ja yhä vieläkin muumeja santsaillessa huomaan kokevani homssut erityisen läheisiksi ja rakkaiksi.

Näihinkin voivat haastetut (tai ketkä tahansa) vastata, jos haluavat... ja osaavat. Itse meinasin kokonaan juuttua ensimmäiseen ja viimeiseen kysymykseen.

Millimollilta sain toiset 11 kysymystä. Vastaanpa samaan syssyyn myös niihin, eli näihin:

1. Vihreä vai keltainen? Miksi? - Juuri nyt keltainen. O sole mio!
2. Jos saisit valita yhden materialistisen asian itsellesi ilmaiseksi, mikä se olisi? Oman muumitalon ja pari hehtaaria Muumilaaksoa.
3. Mitä kirjaa et ikinä suosittelisi kenellekään? Ei ikinä saa sanoa "ei ikinä", mutta Disneyn elokuvista tehdyt surkeat kirjalyhennelmät eivät juuri kirjallisilla ansioillaan ylpeile. Maailma on pullollaan oikeasti hienoja kirjoja lapsille, en siis näe mitään syytä suositella näitä "kirjallisia trailereita".
4. Paras lukemiseen liittyvä muistosi? Niitä on monta! Mutta yksi parhaista on, kun äiti luki minulle ja veljelleni ääneen Volter Kilven "Alastalon salissa".
5. Mitä sinulla yleensä on ylläsi, kun luet? Kotivaatteet tai yöasu.
6. Anna vai Emilia? Molemmat, mutta vielä mieluummin Emilia.
7. Lempiruokasi? Poronkäristys, muussi ja puolukkahillo.
8. Mille viimeksi nauroit? Lasteni hassutteluille.
9. Lempisanasi? Sisäolento ja ulkotulento. Muuten olen sitä mieltä, että inessiivi ja allatiivi on keksiitty vain koululaisten kiusaksi. Pärjäisin myös abessiinitta, siitä ei vajantoni pahenisi. Ja pluskvamperfekti on vihoviimeinen turhake. Entispäättymä oli ollut paljon parempi.
10. Keksi kolme asiaa, miksi sähköinen lukulaite olisi parempi kuin perinteinen kirja. Öh? No höh, en taida keksiä kuin yhden: e-kirjat eivät kasaannu kaatuileviksi lukemattomien pinoiksi :)
11. Ihastutko koskaan kirjan henkilöihin? Nuorempana useinkin. Lukiossa rakastuin Aragorniin, sen jälkeen en ole tainnut olla kovin korviani myöten pihkassa romaanihenkilöön.

Nämä haasteet ovat kiertäneet niin monilla, etten tällä kertaa pistä sitä eteenpäin. Toki tämän saa halutessaan poimia mukaan kuka haluaa :)

12 kommenttia:

 1. Ihania onnellisuusjuttuja ja paljon samaistumista tältä suunnalta!

  Jos et ole lukenut vielä Boel Westin Tovesta kirjoittamaa elämänkertaa, niin suosittelen. Vallan tyylillä toteutettu teos tuosta ihanasta naisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, kiitos vinkistä! Sain juuri luettua yhden hienon Jansson-aiheisen tietokirjan, ja lukunälkä kasvoi lukiessa, joten laitanpa tuon Westin kirjan varaukseen :)

   Poista
 2. Ihana hyvänmielen postaus:) Minäkin rakastan kävelyitä ja sadetta, ja mielelläni jopa yhdistänkin nuo kaksi syksyisin. Välillä on ollut talvipäiviä, jolloin olen ikävöinyt syksyä enemmän kuin kesäpäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kävelyt syyssateessa... Minullakin on kovin ikävä niitä!

   Poista
 3. Kiitos hienoista vastauksista, Elma Ilona.<33333

  VastaaPoista
 4. Voi Elma Ilona, taidamme olla sielun sisaria! Niin monen kohdalla minä huomasin nyökytteleväni. Kysymyksiini olit vastannut monessa kohdin aivan kuin minun suullani! Muumipappa ja meri, mielikuvituksen käyttäminen, Hurtigruten, omatoimimatkat ja tietenkin Muumit. Miten ihana tapa vastata haasteeseen tämä Muumi-teema. Olen aivan hurmaantunut! Lupasin itselleni hurmiossani lukea keväällä pitkästä aikaa Muumi-kirjoja. PIHOO!

  ps. Lupaan jättää sinut hetkeksi rauhaan haasteiden osalta, muutoin riekun täällä kyllä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pi-hoo sinullekin! Ja kiitos muumiaiheisesta kirjavinkistä, josta ilmestyy bloggaus huomenna ja josta suurin osa näistäkin kuvista on kotoisin :)

   Ja mahtavaa, jos/kun innostut taas santsaamaan muumeja! Vielä mahtavampaa, jos/kun innostut myös bloggaamaan niistä ;)

   Poista
 5. Kiva tuo pienien ilojen kohta 4. Muuten, täällä taitaa olla vähän eri näköistä kuin ennen, ihania perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, teki taannoin mieleni loihtia blogiini vähän keväisempi fiilis :)
   Kohta 4 on minustakin kiva, joskin osa ystävistäni välistä taitaa tuohon taipumukseeni tuskastua... ;D

   Poista
 6. Ihania vastauksia <3 Minäkin muuten samaistun Homssuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Homssuklubiin! Meitä ei näköjään olekaan aivan vähän ;)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.