bg

Free background from VintageMadeForYou

torstai 24. helmikuuta 2011

Elif Shafak: Rakkauden aikakirja


Jos haluaa vahvistaa uskoaan, on pehmettävä sisältä. Jotta usko olisi kivenkova, sydämen on oltava untuvanpehmeä. 
Näin kuuluu yksi Rakkauden neljästäkymmenestä säännöstä, jotka muodostavat kirjan henkisen selkärangan. Englanninkielisen alkuteoksen nimi onkin Forty Rules Of Love, ja se on tälle kirjalle mielestäni osuva nimi. Vaikka kirjassa puhutaan säännöistä, kyse on enemmänkin epäsäännöistä, jotka haastavat ihmisen avaamaan sydämensä ja kyseenalaistamaan kaiken mistä uskoo onnensa olevan kiinni - sillä vain avoimen sydämen voi Rakkaus täyttää.

Tarina liikkuu taitavasti kudottuna kahdessa ajassa: 2000-luvun Yhdysvalloissa kotirouva Ella elää  näivettyneessä avioliitossaan kuin sisustuslehden sivulla ja lukee Suloista Rienausta - kirjaa joka kertoo 1200-luvulla eläneestä dervissirunoilija Rumista. Ellan ja Rumin lähtökohta tarinan alussa on sama: kumpikin on ulkoisesti menestynyt, mutta sisäisesti heitä kalvaa tyhjyys. He kaipaavat jotain, vaikkeivät tiedäkään mitä... Mutta kaikkeus tietää, se kuulee heidän kaipuunsa ja vastaa: kumpikin kutsutaan muutoksen tielle.

Älä ole levoton sen tähden, minne tie johtaa. Keskity sen sijaan ensimmäiseen askeleeseen. Se on vaikein osa, ja siitä olet itse vastuussa. Kun olet kerran ottanut sen askeleen, anna kaiken mennä niin kuin se luonnollisesti menee,  ja muu seuraa perässä. Älä kulje virran mukana. Ole virta.


Matkalle lähdettyään niin Rumi kuin Ellakin saavat huomata, että tie ei ole helppo. Kuten Suloisen Rienauksen kirjoittaja, salaperäinen Aziz Zahara sanoo, hengellisyys ei ole vain jokin uusi kastike samaan vanhaan annokseen. Edetäkseen tiellä heidän on luovuttava varmuudestaan ja turvallisesta tylsyydestään, avattava sydämensä vaaroille... ja ennen kaikkea surulle.

Tarinautti lokikirjaan: Ostan harvoin kirjoja sikana säkissä, siis lukematta niitä ensin. Tämän ostin. Ja oikein tein! Tämä kirja on hengästyttävän hieno. Eikä vain hieno, vaan tärkeä: kauniisti ja ymmärtävästi se murtaa ennakkoluuloja ja jyrkkiä rajoja uskontojen ja kulttuurien - niin, jopa ihmissydänten- välillä, paljastaen niiden kaikkien yhteisen ytimen. Lisäksi rakastin sitä, kuinka kukin vuorollaan pääsi tarinan kertojaksi: paatunut tappaja, puhdassydäminen portto, kuolemaa odottava spitaalinen, lempeä juomari, väkivaltainen vartija, Rumin kaksi poikaa joista toinen on katkera isälleen, arvostettu saarnamies ja paheksuntaa herättävä suufimystikko... kaikki he avaavat lukijalle uuden näkökulman tapahtumiin, kukin oman sydämensä valossa (tai pimeydessä). Tätä kirjaa ei kannata karsastaa edes niiden, jotka saavat näppylöitä sanoista kristinusko, islam ja uskonto. Itse asiassa juuri heidän tämä kirja kannattaisikin lukea... ja yllättyä positiivisesti. Tämä kirja kipusi samantien epäviralliseen "Top Ten"-listaani. Lukekaa ihmeessä... jos uskallatte! Saattaa nimittäin käydä niin että muutos kutsuu myös teitä... ;-D

P.S. Leena Lumen hienossa blogissa on seikkaperäinen kirjailijaesittely Elif Shafakista. Kannattaa tutustua jos haluatte tietää lisää naisesta tarinan takana.

P.P.S. Rakkauden Aikakirjalla vastasin Satun minihaasteeseen. Olikin juuri sopivan pieni haaste minulle. Seuraavaa haastetta jo innolla odottelen...

12 kommenttia:

 1. Odotan kuumeisesti, että lempidivarini avautuu ja voin ostaa tämän sieltä. En ole varma ehdinkö lukea kirjaa ennen kuin joudun palauttamaan sen takaisin kirjastoon. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselle ja ihanalle kirjalle.

  VastaaPoista
 2. Hanna, ehdottomasti kannattaa ostaa! Minäkin ostin juuri siksi kun se oli niin paksu ja halusin rauhassa lukea, joutumatta pilaamaan lukunautintoa kiireellä... vaikka sitten kävikin niin että ahmin sen lopulta alle viikossa! Mutta tämä on niitä kirjoja jotka kruunaavat kirjahyllyni, ja johon varmasti palaan monta kertaa.

  VastaaPoista
 3. Olin kyllä jo ennestään sitä mieltä että tämän haluan ehdottomasti lukea, mutta silti onnistuit kasvattamaan mielenkiintoani vielä lisää! :)

  Minihaasteen numero kaksi olisi tarkoitus ilmestyä blogiin tässä viikonlopun aikana...

  VastaaPoista
 4. Elma Ilona, kiitos hyvin osuvasta arvostelusta sekä myös linkityksestä♥

  On juuri nappinsa, miten sanot 'keiden tämä kirja juuri tulisikin lukea'! Siis näin pitäisi elämä olla, mikä on tämän kirjan ydin. Silloin ei olisi uskonvihaa, ei niiden aiheuttamia sotia, eikä kukaan saisi näppylöitä islamista tai mistään muustakaan uskonnosta.

  Kirjaan todellakin tuli lisäarvoa siitä, että niin erilaiset henkilöt pääsivät ääneen. Pidin myös Elan ottamsiesta mukaa tarinaan. Se tekee tästä kirjasta monelle helpommin lähestyttävän.

  Ostin tämän kirjan sekä Kabbalistin uskontotieteitä opiskelevalle tyttärelleni. (huom. Lause sisältää piilosuosituksen;-)

  Tiedätkö, vain ihme saa tämän kirjan pois omalta TOP 12 -listaltani.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Leena! Minustakin Ellalla oli tärkeä paikkansa kirjassa. Samalla ilmeni että vaikka moni asia on nykyään toisin, ihmissydän on samanlainen kautta aikain.

  Luin arvostlusi Kimpenin Kabbalistista jo taannoin kun sen kirjoitit, ja lisäsin sen "pakko lukea" -listalleni (siis sisäinen pakko, ei ulkoinen) jo silloin! Mutta juuri nyt kirjahyllyssäni on ruuhkaa, pitää lukea muutama muu aarre ensin niin saan ne takaisin Kirjojen Suureen Kiertokulkuun (=kirjastoon).Heti kun tunnen olevani henkisesti valmis uuteen paksuun järkäleeseen sekä myös sisällöltään painavaan kirjaan, tartun siihen aivan varmasti!

  Minäkin olen aika varma että ihme on jos Shafakin kirja putoaa pois vuoden TOP 12:sta. Toisaalta sellainen ihme olisi oikein mukava kokea ;-D

  VastaaPoista
 6. Olet aivan oikeassa, että vahvan teoksen jälkeen on hyvä, melkein pakko lukea muuta. Taisin itsekin tehdä dekkarin tms. Rakkauden aikakirjan ja Kabbalistin väliin. Outoa, että kaksi niin vaikuttavaa kírjaa osui vuoden ensimmäisille kuukausille...

  Älä ota paineita suosituksista. Oma listani, jonka olen muilta saanut on kilometrin pituinen - vähintäin.

  VastaaPoista
 7. Kabbalisti on muuten vain alle 400 sivuinen. Tässä ihan valitettavastti huomaa, että melkein tuhatsivuisia siirtää ja siirtää;-) Kun sellaisen aloittaa, kestää kauan ennen kuin ilmestyy uutta juttua.

  VastaaPoista
 8. Hei taas Leena. Enpä arvannut että Kabbalisti on niinkin ohut! Sittenhän sen saattaisi vaikka ehtiä lukea jo ennen joulua... ;-)

  VastaaPoista
 9. Ennen juhannsuta sen ehdit.

  Linkitän nyt sinut minun arvosteluuni Rakkauden aikakirjasta.

  VastaaPoista
 10. Minäkin ostin (tai siis valitsin, käytin kirjakerhosta erotessani kertyneet bonusvaimitänenytolipisteet tähän) kirjan tietämättä siitä juuri mitään ja onneksi ostin <3 Vahva, verkkainen, hämmentävä ja hiljaiseksi saava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä valitsit kuvaavan sanakolmikon. Minäkin iloitsen että tämä löytyy omasta hyllystäni, tähän tekee varmasti mieli vielä palata.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.