bg

Free background from VintageMadeForYou

maanantai 21. helmikuuta 2011

Ludvik Askenazy: Siinä maassa kultainen kilpikonna tanssii kuutamossa

Slovakia on pieni maa, jossa on lukuisia lähteitä, vanhoja muureja, vuorikauriinpolkuja, vihreitä pilviä ja syviä kaivoja. Slovakialaiset isoisät kertoilevat tarinoita silloin kun ukkonen käy, ja kaikkein mieluimmin sinisten elosalamoitten aikaan. Slovakiassa näet pääasiassa isoisät kertovat tarinoita. Kun alkaa sinisten salamoiden aika, sanovat lapset: "Ohoi, nyt tästä sukeneekin sininen tarinahetki".

Tämän kirjan alaotsikko voisi olla vaikkapa "maailman ympäri viidessä tarinassa". Ludvik Askenazy vie (ääneen)lukijansa ja kuulijansa satujen siivin Gruusiasta Slovakiaan, Kameruniin, Burgundiin (jossa isoäidit eivät ryhdy edes aloittamaan satua ilman viinitilkkasta) ja lopulta Andalusiaan. Matkan varrella tavataan ikimuistoisia tuttavuuksia kuten parooni Edestakaisin ja Tarkkanaolon hidalgo Don Filip Varovainen, vesihiisien ja rumilusten päällysmies Janko sekä Tabibi, joka asuu Tummien sadepilvien alla voitetusta pelosta vasemmalla. Sadut ovat pitkähköjä, joten ihan pienet lapset eivät ehkä jaksa keskittyä kokonaisen tarinan verran. Näissä saduissa huumori kukkii ja aikuinenkin saa vähän väliä naureskella partaansa -ja muhiipa pinnan alla syvempien vesienkin kaloja:
"Se sitten siitä ja valmistaudutaan häihin. Mutta älä kuvittelekaan, että minä sinun kanssasi mistään ikkunoista tulen hyppelemään. Kun kansa on kylläinen, ei sen kuninkaan tarvitse ryhtyä mistään ikkunasta loikkimaan." Niinpä!

Tarinautti lokikirjaan: Tämä viehättävä kirja on helmi satukirjojen joukossa. Sadut ovat salaviisaita, erikoisia ja valloittavasti kerrottuja. Sopii niin lapsellisille kuin lapsettomillekin lukijoille. Varauksettomat suositteluni - ja jos pidätte tästä, sopii hankkia käsiinsä myös saman herran toinen kirja, Siinä maassa ketut soittelivat nokkahuilua.

2 kommenttia:

  1. Salaviisaat sadut ja tuollainen kirjan nimi - olen vakuuttunut, että tuo on ihastuttava kirja. Myös kettukirjan pitää olla sitä nimensä perusteella. Kiitos lumoavan kuuloisista kirjavinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Olepas hyvä! Äitini aikoinaan toi tämän minulle kirjastosta - olin silloin lukiossa, ja tykkäsin jopa silloin :D Nyt sitten kun lapsia siunaantui, piti hankkia ihan omaksi tämä.

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.