bg

Free background from VintageMadeForYou

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Laimeat lilliputit lattian alla


Arietta purskahti nauruun; hän nauroi niin että hänen oli sukellettava kevätesikkoon.
-Voi kultaseni, miten hassu sinä olet! hän sanoi tyrskien ja kyynelet tirisivät silmissä. Hän tuijotti hämmästyneitä pojankasvoja. - Ihmisethän ovat kätkijöitä varten samalla tavalla kuin leipä on voita varten!
   Poika oli hetken vaiti. Tuulenpuuska kahisutti kirsikkapuuta ja varisteli kukintoja.
-Mutta sitä minä en usko, sanoi poika vihdoin seuraten katseellaan putoavia terälehtiä. -Minä en usko alkuunkaan, että me siitä syystä olisimme olemassa ja että me pian kuolisimme sukupuuttoon!

Mary Norton: Kätkijät
Alkuteos: The Borrowers, 1952
WSOY 2011
Suomentanut Ulla Lehtonen

Arietta on aivan tavallinen 14-vuotias tyttö - paitsi että hän on hyvin pieni ja asuu perheensä kanssa keittiön lattian alla. Mutta Arietta ja hänen vanhempansa Hemmeli ja Podi eivät olekaan ihmisiä, vaan Kätkijöitä, joiden elinkeino on "lainata" eli kätkeä tavaroita ihmisiltä.

Piilossa pysyminen on kätkijöiden erikoistaito ja lisäksi elinehto, kuten Podi ja Hemmeli Arietalle kertovat hänen tullessaan ikään, jolloin on aika aloittaa kätkemisen harjoittelu. Mutta utelias ja varomaton Arietta tulee tietysti nähdyksi: talossa vieraileva 10-vuotias poika huomaa hänet, ja  vastoin kaikkea todennäköisyyttä heistä tulee ystäviä. Mutta häijy ja ankara taloudenhoitajatar, rouva Piiska, päättää hankkiutua kutsumattomista vieraista kertaheitolla eroon.Kätkijöiden on paettava, mutta minne? Muut kätkijät ovat kauan sitten lähteneet talosta, eikä ole varmaa, onko kukaan heistä enää edes elossa.


Tarinautti lokikirjaan: Kirjan juoni kuulostaa jännittävältä, ja elokuvaksikin taipunutta fantasiaseikkailua kehutaan klassikoksi. Ikäväkseni jouduin myöntämään, etten oikein ymmärtänyt, mikä tässä nyt oli niin klassista ja hienoa.  Onhan kirja toki vanha ja lienee omalla tavallaan omituisten otusten genren uranuurtajia, mutta ei se mielestäni erotu mitenkään edukseen monista muista lukemistani tämäntyyppisistä kirjoista. Suoraan sanottuna kirja oli minusta laimea ja tylsä. Päähenkilö Arietta oli jotenkin persoonaton ja tylsä, eikä kukaan muukaan henkilöistä erityisesti ihastuttanut - eniten persoonaa ja luonnetta oli tyrannimaisessa rouva Piiskassa. Loppuratkaisu latisti tunnelmaa entisestään: eikö tässä kirjassa  tapahtunut yhtään mitään?


Jotta ei lipsahtaisi aivan lyttäyslinjalle, kerrottakoon että olin mielipiteineni yksin. Perheemme 6-ja 4-vuotiaat tyttäret tykkäsivät kirjasta aivan hurjasti! Heistä se oli hauska, ja kätkijät vallan mainioita tyyppejä.Tämä yllätti minut täysin, sillä en mieltänyt (enkä vieläkään miellä) Kätkijöitä pienten lasten kirjaksi. Lainasinkin sen välipalaksi itselleni, mutta tyttöjen nähtyä kirjan kannen he halusivat kuulla mitä siinä tapahtuu, ja koska kirja ei ollut järin dramaattinen, päätin lukea sitä heille, kunnes he kyllästyisivät ja käskisivät vaihtaa kirjaa. Sen sijaan he halusivat kuulla aina vain lisää ja lisää. Käsittämätöntä, mutta totta! (Voisin tietenkin imarrella itseäni ajattelemalla, että ääneenlukutaitoni ja eläytymiskykyni ovat vailla vertaa, mutta siihen ylpeyden lankaan en sentään aio langeta ;D).  Kai tässä oli samaa viehätystä kuin nukkekodeissa, vaikka meidän menevät pikkulikat eivät tosielämässä juuri nukkekodeilla leikikään.

Onhan totta toki sekin, että Kätkijöiden elämäntapa lukuisine keksintöineen on oivaltavasti kuvattu:

-Oletko kiltti ja panet vähän puita pesään?
Ponnistellen Arietta nosti kirjan polviltaan ja asetti sen lattialle. Polttoainetta pidettiin sinappipurkissa; siellä oli sekä hiilenpalasia että hienoksi jauhettua kynttilää, jota lapioitiin pikkulusikalla. Arietta nosti sieltä muutamia vuoluja pitäen lusikkaa varovasti kallellaan ettei sammuttaisi tulta.
Hän seisoi ja nautti lämpimästä. Takka oli lumoava; isoisä oli tehnyt sen hedelmäpuristimen hammasrattaasta. Hampaat sojottivat joka puolelle kuin tähden säteet ja keskuksessa hehkui tuli.


Nokkeluudesta huolimatta kirja oli minulle täysi floppi, lastenkamarissa sen sijaan jymymenestys. Ehkä elokuva on parempi, tai aikuiseen makuun sopivampi? Ihan heti en ainakaan aio rynnätä ottamaan selvää. Mutta oikaiskaa toki, jos olen väärässsä. (En soisi, että minusta salakavalasti tulee kaavoihin kangistunut keski-ikäistyvä tylsimys tai muulla tavoin toivoton tapaus ;))

Summa summarum: Laimea lilliputtiseikkailu, joka yllättäen löysi otollisen kuulijakuntansa leikki-ikäisistä tytöistä.

12 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin tästä todella paljon lapsena. Oli hauskaa kuvitella millaista olisi olla niin pieni maailman ollessa niin kauhean suuri. Muistan katselleeni jos jonkinlaisia tavaroita miettien, mitä pienet Kätkijät olisivat niistä tehneet.

  Toisaalta olisi kiinnostava lukea kirjat nyt uudestaan aikuisin silmin, mutta toisaalta en millään haluaisi pilata kultaisia muistoja jos nyt en sitten pitäisikään niistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titania, minua vähän harmittaa etten lukenut tätä jo lapsena... luulen että olisin voinut tykätä kovastikin silloin, kun vielä katselin maailmaa matalalta ja haaveilin nukkekodista.

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta!
  Minäkin ihmettelen edelleen kirja tapahtumaköyhyyttä, mutta pojat kyllä tykkäsivät. Elokuva on visuaalisesti kaunis, mutta ei vedä vertoja muille Studio Ghiblin leffoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole tainnut nähdäkään yhtään Ghiblin leffaa. Laitanpa listalle!

   Poista
 3. Luin tämän joku vuosi sitten, ja kirja on tosiaan tarinaltaan ja henkilöiltään vähän tylsä, mutta pikkuruiset ihmiset jotka elävät meidän maailmassamme ovat kyllä ideana mielikuvitusta kutkuttavia, ja siihen tämän kirjan asema varmaan perustuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Itselleni moni muu lilliputtitarina on tullut läheisemmäksi.Tämä olisi varmasti ollut parhaimmillaan, jos olisin lukenut sen lapsena tai nuorena.

   Poista
 4. Minä olen lukenut Kätkijät vasta aikuisena ja tykkäsin kyllä. Minä kyllä muutenkin tykkään lukea paljon lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, niin kyllä minäkin. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla, tai sitten tämä vain ei ollut minun kirjani.

   Poista
 5. Kiinnostavaa! En ole minäkään tätä klassikkoa lukenut ja olen aikeissa lukea, mutta ehkäpä sitten lasten kanssa, kun se on se oikea kohderyhmä. Kätkijät-kirjaan on tehty myös kolme jatko-osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman kun tein tätä postausta. Ehkä niissä sitten on enemmän actionia...

   Poista
 6. Ooh, minä olen lukenut nämä kaikki ala-asteikäisenä ja tykkäsin ihan hirmuisen paljon. Juuri tuo ihmisten maailman käyttäminen hyödyksi on niin hienoa ja kiehtovaa. Silloin en tietenkään ollut lukenut vielä mitään muuta fantasiaa ihin olisin voinut tätä verrata. Nythän olen lukenut jo vaikka jos mitä issä on vastaavan laisia olentoja. Ei tämä siis varmaan enää näin tylsänä aikuisena ziiz olkzikaan hyvä... vai. Anteeksi typot, en osaa vielä korjata kirjoittamaani tässä mobiililaitteen näppiksellä muuten kuin tuhoamalla koko tekstin ja alottamalla alusta. Razittavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raisa, minäkin olen jo lapsille luvannut lainata loput sarjan kirjat. Osaisinpa itsekin vielä löytää lapsensilmäni ja lumoutua Kätkijöiden tarusta...

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.