bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 15. tammikuuta 2013

TTT: Loistavat luuserit ja hurmaavat hullut


Mietin tässä päivänä muutamana, mitä yhteistä on kirjoilla joista pidän. Ei ehkä mitään, mutta tuumiessani huomasin, että melko monessa niistä käsitellään mielenterveyden järkkymistä, erilaisuutta ja / tai yhteisön hylkimäksi joutumista hullunleima otsassa. Tältä pohjalta ponnistin Top Ten Tuesdayta päin, ja rustasin leikkimielisen listan hienoista tietämistäni omituisista otuksista.

Tällä kertaa hyväksyn myös elokuvahenkilöt. Tässäpä kymmenen kirjoista ja tv:stä tuttua suosikkihahmoani, joilla iso hihna luistaa, ruuvi on löysällä tai muuten vain ei ole ihan kaikki muumit laaksossa:


1. Elling. Rakastuin Ellingiin kauan sitten, kun tutustuin häneen Ingvar Ambjørnsenin loistavassa kirjassa Fugledansen. Sittemmin olen nähnyt elokuvan lukemattomia kertoja enkä ole vieläkään väsynyt Ellingin neuroottisen karismaattiseen persoonaan!
2. Kjell Bjarne samasta kirjasta. Siinä missä Elling on hellyttävän estoinen, hänen "veriveljensä" on riemastuttavan estoton! Toiminnan miehenä Kjell Bjarne pitää huolta, että kaverusten elämä ei käy tylsäksi.
3. Forrest Gump. Kukapa ei tuntisi Forrest Gumpia? Life is a box of chocolate.
4. Mattis -tusten. Tarjei Vesaasin traaginen "Höperö-Matti", aikamiespoika, joka takertuu siskoonsa ja osaa kommunikoida lintujen kanssa paremmin kuin ihmisten.
5. Jaska Jokunen. Kahden minuutin maallikkodiagnoosi: itsetunto-ongelma, ahdistus, krooninen syyllisyys ja keskivaikea masennus. Terapia tekisi terää!
6. Gunnar Huttunen. Paasilinnan mainio mylläri ulvoo koirien kanssa ja pakenee metsään mieluummin kuin suostuu sulllottavaksi laitokseen.
7. Varakreivi Medardo. Halkaistulla miehellä on jokseenkin jakaantunut persoonallisuus!
8.Sademies. Dustin Hoffmanin ikimuistoisesti tulkitsema autisti sulattaa sydämet.
9. Don Quijote. Tuulimyllyjä vastaan taisteleva ritari on yksi kaikkein kuuluisimmista hourupäistä. Itse en ole lukenut kirjaa... vielä.
10. Hullu hatuntekijä. Lewis Carrollin kirjassa miehen nimi oli simppelisti Hatuntekijä. Mad hatter-nimitys juontaa juurensa sanontaan "Mad as a hatter", mikä taas tulee siitä että hatuntekijät aikoinaan käyttivät elohopeaa huopahattujen muokkaamiseen. Ja elohopeahan tunnetusti voi aiheuttaa vaikka mitä kivoja oireita!   Vähän pahemmin hullu hatuntekijä löytyy Batmanista. Hänestä en sen enempää tiedä kertoa, kun en itse ole lukenut  enkä nähnyt. (Mutta onko ihmemaan Liisalla itsellään kaikki kotona? Ainakin tunteet tytöllä tuntuvat ailahtelevan laidasta laitaan.)


Mistäköhän muuten johtuu, että fiktiivisten hullujen ylivoimainen enemmistö on peräkammarin poikia?  Unohdinko vain lahjakkaasti kaikki naispuoliset "alan ihmiset"? Tuleeko teille mieleen muita hurmaavasti hurahtaneita ja / tai rakastettavia reppanoita?

P.S. Tea with Anna Karenina-blogissa on meneillään aiheeseen liittyvä haaste. Sitä kauttakin varmasti löytyy vinkkejä ja syntyy ikmuistoisia kohtaamisia erilaisten kanssa.

P.P.S. Kuten sanoin, tämä postaus on leikkimielellä tehty, toivottavasti kukaan ei pahoita mieltään. Taka-ajatuksena on murtaa mielenterveyteen liittyviä tabuja. "Hulluus" on venyvä käsite, esimerkiksi autisteja on usein pidetty hulluina vaikka siitähän ei ole kyse! Leimojen lyöminen on helppoa vaikka totuushan on, että mielenterveyden ongelmia vastaan ei ole vakuutusta, ja absoluuttisen normaalia ihmistä ei ole tähän maailmaan syntynyt.

11 kommenttia:

 1. Ihana postaus, ihana uusi "lookki" sinulla! <3

  Taidan tehdän vastaavan listan joskus itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, siitä vaan! Olisikin kiva lukea keitä sinun suosikkihullujen listalla olisi.

   Poista
 2. Mieleeni tuli heti Heikki Turusen Kivenpyörittäjän kylän kylähullu, Veikko Huovisen Koirankynnen leikkaaja, joka on mielestäni parhaimpia suomalaisia elokuvia ja Peter Franzen tekee loistavan roolisuorituksen Mertsi Vepsäläisenä...Thorey Haydenin kirjat kertovat erilaisuudesta :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä aihe! Mielenkiintoinen tuo tiedonjyvä hatuntekijöistä. Liisasta Ihmemaassa olen minäkin sitä mieltä, että tyttö itsekin on kovin ailahtelevainen murjottaja.

  VastaaPoista
 4. Kiitos linkistä, Elma Ilona!<3

  Mukavaa vuioden 2013 jatkoa!<3333

  VastaaPoista
 5. Ihana top ten :)

  3, 5, 8 ja 10 (Johnny Depp <3) on minulle tutut elokuvista.

  Michael Douglasilla nyrjähtää ihan toden teolla elokuvassa Rankka päivä. Ihan huippu ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Villasukka! Suosittelen myös Ellingiä, jos et ole sitä vielä nähnyt.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.