bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 8. tammikuuta 2013

TTT: Kotimainen 13
Kun minulta kysytään, millaisia kirjoja luen, vastaan yleensä kirkkain silmin: "kaikkea laidasta laitaan." Mutta se ei ole totta. Kirjasivistyksessäni on ammottavia aukkoja, ja kotimaisten kirjojen osalta ne vasta valtavia ovatkin. Fb:stä löytynyt Koe kotimaista 13 kirjailijaa-haaste olikin kuin minulle tehty, ja päätin tarttua tuumasta toimeen.

Yksi tärkeä -ehkä itselleni tärkein- painopiste tässä haasteessa on hienot, vähän vanhemmat naiskirjailijat, joiden tuotantoon en ole jostain syystä koskaan tutustunut. Lisäksi tahdon tilkitä kotimaisen lasten-ja nuortenkirjallisuuden tuntemukseeni revenneitä railoja. Mieskirjailijoitakin yritän änkeä sekaan, kun kotimaisiin herroihin tulen "vapaaehtoisesti" tarttuneeksi aivan liian harvoin Joten ei muuta kui ta-daa: Top Ten, eikun Thirteen, siis 13 kotimaista kirjailijaa jotka aion tänä vuonna kokea:

1. Joel Lehtonen
2. Eeva Joenpelto
3. Tapani Bagge
4. Juha Itkonen / Kjell Westö
5. Sisko Istanmäki
6. Anu Kaipainen
7. Sinikka & Tiina Nopola (!)
8. Mirjam Kälkäjä
9. Annukka Salama /Jenny Kangasvuo
10. Juha Ruusuvuori
11. Kaj Korkea-aho
12. Bo Carpelan
13. Riikka Pulkkinen


Joenpelto on listallani suurin must, ja toivonkin vinkkejä ja/tai suosituksia, mihin hänen kirjoistaan tarttuisin (mielellään perustelujen kanssa, jos vain suinkin kynnelle kykenette). Samoin Carpelanin kirjojen kanssa minulla on vaikeuksia valita.

Listan ulkopuolelta pitää mainita myös Timo Parvela sekä Jukka Parkkinen, jota kyllä olen lukenut joskus taannoin, mutta esim. karhukirjesarja on kokonaan kokematta vielä. Parvelalta kiinnostaa erityisesti ylistetty Ella-sarja, jota olen kaavaillut seuraavaksi yhteiseksi projektikseni esikoistyttären kanssa.

Tämä ei kuitenkaan ole mikään absoluuttinen lista, vaan viitteelliseksi tarkoitettu ja sellaiseksi luultavasti jääkin. Jännää sitten vuoden lopussa nähdä, moneenko näistä olen oikeasti tarttunut!
Kohta numero 4 ei ole omissa käsissäni, vaan te lukijani päätätte siitä. Meneillään olevassa äänestyksessä Westö on juuri nyt niukassa johdossa. Vielä ehtii äänestää, jos ei ole jo sitä tehnyt!

18 kommenttia:

 1. Hih, jos osallistuisin tähän, minun listani voisi olla tämä. En ole nimittäin lukenut listalta kenenkään kirjoja, mutta kaikki kiinnostavat. :)

  VastaaPoista
 2. Olen katsellut tätä haastetta sillä silmällä, mutta ongelmani on suomalaisten kirjojen vaikea saatavuus. Toisaalta omassa hyllyssä on kyllä vielä lukemattomia suomalaisten kirjailijoiden kirjoja, joita olen roudannut aina suomireissuiltani mukana. Eli täytyypä harkita tätä haastetta, mutta jos osallistun, niin melko vanhoilla olen mukana - uutuksia kun en omista.

  Eeva Joenpellolta olen lukenut vain yhden kirja, Elämän rouva, rouva Glad. Alla suora linkki postaukseeni siitä:

  http://www.mainoskatko.blogspot.co.uk/2010/08/elaman-rouva.html

  Eli itse pidin tuosta kirjasta, hyvin erilainen mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

  Pari (mm. Vetää kaikista ovista) muutakin Joenpelota löytyy hyllystä, mutta niistä en osaa sanoa mitään, kun en ole lukenut vielä.

  Joten jään tänne itsekin norkoilemaan, josko tulisi kommentteja Joenpellon kirjoihin liittyen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Rouva Glad on vahva ehdokas ensimmäiseksi Joenpellokseni, samoin Vetää kaikista ovista. Myös Viisaat istuvat varjossa kiinnostaa aiheensa puolesta. Toivottavasti tosiaan joku Joenpeltoon perehtynyt käy antamassa vinkkiä.

   Poista
 3. Minäkin osallistun tähän haasteeseen. Viime vuonna hartaudella suorittamani Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti onneksi hälvensi ennakkoluulojani kotimaista kirjallisuutta kohtaan, joten 13 uutta kirjailijaa tulee luettua varmasti ihan heittämällä. Yhtään samoja kirjailijoita verrattuna sinun listaasi ei kuitenkaan tule olemaan, joten kai sitä sitten taitaa olla ihan hyvin mistä valita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onhan tuota valinnanvaraa kertynyt sitten Aleksis Kiven :)

   Poista
 4. Kiva nähdä Sisko Istanmäki listallasi. Minusta hänen kirjansa ovat sellaisia pieniä helmiä. Ihme että olet pystynyt välttämään Nopolat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istanmäki on kiinnostanut yli 15 vuotta, eli jo alkaa olla aikakin :)

   Poista
  2. Ja Nopoloita ei vain ole tullut luettua. Nyt tytöt alkavat olla siinä iässä että lainasin Heinähattua ja Vilttitossua jatkokertomukseksi luettavana...

   Poista
 5. Oho, vasta nyt luin haasteen tarkoituksen tarkemmin eli pitää olla suomalaisia kirjailijoita, joilta ei ole ennen mitään lukenut. Niitä löytyisikin paljon, mutta ei täältä kotoota. Kesällä varmaan tulen käymään Suomessa, mutta melkoinen hankintarundi ja roudaaminen olisi kyllä edessä.

  Taidan jättäytyä siis tästä haasteesta suosiolla ulos. Seuraan kyllä mielenkiinnolla toisten tutustumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellet sitten innostu e-kirjoista... tosin en tiedä mikä niiden saatavuus varsinkin vanhempien kirjojen osalta on.

   Poista
  2. Siis lukisin mieluusti tuoretta suomikamaa, mutta niitä ei minulla ole. On vain vanhempia kirjoja :)

   Kävin kurkkaamassa Elisa Kirjaa enkä kyllä innostunut niiden hinnoista enkä siitä, että pitäisi lukea näytöltä. Niitä kun ei ainakaan suoraan saa Kindleen.

   Poista
  3. Minäkään en oikein jaksa lukea romaaneja tietokoneen näytöltä... kyllä se vanha kunnon paperikirja on minulle paljon mieluisampi kuin kovalevyllinen uusia konsteja.

   Poista
  4. Elegia,
   Elisa kirjalla on iso liuta vanhoja klassikkoja ilmaiseksi. Calibrella ne saa käännettyä .mobi -muotoon (vaatii ehkä, että nappaa ensin kopiosuojauksen pois, joskaan kaikissa ei sitä ole, sentään)

   Poista
 6. Mites olisi Helvi Hämäläinen ja Säädyllinen murhenäytelmä...? Minä olen sen lukenut jo monta kertaa ja aina yhtä ihastuneena. Vai joko olet lukenut ?

  VastaaPoista
 7. Mukava lista, mutta lukisin sekä Westön että Itkosen. Siis molemmat, ehdottomasti! Anu Kaipaista luin joskus sata vuotta sitten, kiva nähdä mitä pidät hänen kirjoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, jos Westö voittaa niin saatan silti lukea Itkosta, koska olen niin kauian ollut kiinnostunut hänen kirjoistaan. Samalla saisin yhden lisäpisteen 13 kotimaisen jahdissa...

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.