bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 29. tammikuuta 2013

TTT: Joutilaita iloja


Tänä tiistaina lyön kaksi kärpästä yhdellä iskulla: laadin taas yhden Top Ten-listan ja samalla esittelen lukemani kirjan. Ovelaa, vai mitä! :D

Mutta asiaan. Näin hiihtolomien kynnyksellähän mediat pursuvat menovinkkejä. Pitäisi ehtiä näkemään, kokemaan ja puuhaamaan jos jonkinlaista kehittävää & hienoa. Mutta joutenolohan se vasta hienoa ja kehittävää onkin! Piakkoin alkavan "tee ja mee"-ryöpytyksen vastapainoksi tarjoilen teille kymmenen ei meno- vaan olovinkkiä loman tai miksei arjenkin ratoksi. 

10 JOUTILASTA ILOA

1.  Korttitalojen rakentelu. Korttitalo on täysin hyödytön, hauras rakennelma, vaikea ja yllättävän miellyttävä. On kuin rakentaisi oman tuomiokirkon keittiön pöydän ääressä.
2. Lentävien olentojen pohdiskelua. Koska ihminen ei osaa lentää, olemme lumoutuneita niistä jotka osaavat. Minusta on aina ollut hienoa katsella kaikkea, mikä vaikuttaa painottomalta, ei pelkästään lintuja ja hyönteisiä vaan myös kukkien höytyviä, syksyn lehtiä, tuulessa leijuvia paperinpaloja, pilviä, ilmapalloja ja kuplia.
3. Kirjeen kirjoittaminen. Istua tietokoneettoman kirjoituspöydän ääreen, ottaa esiin --- kirjepaperi, kirjoittaa ensimmäiset sanat "Rakas ystävä" ja sitten pysähtyä hetkeksi ennen kuin muste alkaa virrata paperille ryhtyessäsi kertomaan kuulumisiasi ja murheitasi, taitella paperi, sujauttaa se kuoreen, kirjoittaa osoite, liimata postimerkki, tipauttaa kirje postilaatikkoon ja sitten kuvitella iloa, jonka kirje saajalleen tuottaa, sen avaamisen fyysistä mielihyvää ja lukemisen iloa - ah, eikö tämä ole onnea?
4. Puiden nimien opettelu. Moni pystyy tunnistamaan useampia Kylie Minoguen poikaystäviä tai Johnny Deppin tähdittämiä elokuvia kuin kotimaansa puulajeja. Kuinka monta puulajia tunnet? Ollaanpa nyt rehellisiä; neljä, viisi, kuusi? --- Ota aivot jälleen omaan käyttöösi ja opettele puiden nimet.
5. Karttojen tutkiminen.  Ehkä kartta saa ihmisen tuntemaan itsensä jumalaksi, joka katselee taivaasta maata asuttavien merkityksettömien laiskureiden elämää. Tai ehkä ne vain ruokkivat haluamme häipyä jonnekin.
6. Melankolia. Voit kuvitella olevasi romantiikan ajan runoilija, joka vaeltelee lehtometsissä laatien kurjaa olotilaansa kuvailevia loppusointuja.
7. Nokkaunet. Kaikista tarjolla olevista ilmaisista huvituksista helpoin ja nautinnollisin on nokkaunet. --- On häpeällistä, että Pohjois-Euroopan maissa nokkaunet on otettava salaa ja syyllisyydentuntoisena, sillä kyseessähän on loppujen lopuksi maailman luonnollisin asia. On täysin hullua tehdä töitä kahdeksan tuntia ja enemmänkin yhteen menoon pystymättä välillä nukkumaan. Meillä pitäisi olla tyyny mukanamme, minne ikinä menemmekään.
8. Hypähtely. Vain pelkästä olemisen riemusta tekee joskus mieli hypähtää ilmaan ja lyödä kantapäät yhteen kuten vanhanajan akrobaatit, trubaduurit ja jonglöörit. Hypähtely on turhanaikaista, ja juuri siksi sitä pitäisi ryhtyä harrastamaan.
9. Aamuseksi. Silmät vielä puoliksi unipölyn peitossa, selkä kaarella ja vaivattomasti kikatellen leikittelet rakastettusi kanssa.  Yhteen kietoutuneet nilkat ja pakarat kiemurtelevat peiton alla. Hymy hiipii kasvoille ennen kuin aamuauringon valo on edes osunut silmiin.
10. Teen haudutus.  Aikaa ei ole tarpeeksi, että kannattaisi ryhtyä mihinkään, joten on vain istuttava odottamaan vesi kielellä pian valmistuvan kultaisen juoman valmistumista. Jos yrittää tehdä sillä välin jotakin, menee liian vähän tai liian paljon aikaa, ja lopputuloksena on liian vahvaa tai liian laihaa teetä. Teekannu on täysin tietoinen tästä asiasta. --- Vain suomalla teekannulle kaiken huomiosi pystyt todella nauttimaan teen mausta sitten kun sen aika on.

Kaikki listan vinkit löytyvät hiljattain lukemastani slow life-henkisestä kokoaan painavammasta kirjasta Joutilaita iloja (Tom Hodgkinson & Dan Kieran, Basam Books 2010, suom. Mirja Muurinen). Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kiireen ja stressin ryydyttämille, elämää kaksin käsin suorittaville human doingeille.

Millaisia joutilaita iloja te harrastatte? Mikä on sinun paras tapasi viettää tunti tai kokonainen päivä saamatta aikaan yhtään mitään?

10 kommenttia:

 1. Aivan mahtavia iloja! Vaikka olen muitakin harrastanut, niin karttojen tutkiminen on ehkä parasta. Tiedän esim. missä menevät Transsylvanin tiet, se on yksi olennainen tieto elämässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen karttahullu! Enkä koskaan raski heittää mitään vanhoja karttoja roskiin, joten niitä joka paikka tursuu...

   Poista
 2. Onpa mukava lista! Karttojen tutkimnen on kyllä niin hauskaa ja oppiihan siinä samalla.
  Tuota, kun itse kuulun siihen porukkan jolla ei enää ole työ-eikä muitakaan kiireitä, niin nämä joutilaat ilot kuuluvat päivittäiseen eloon ja osaan kyllä niistä nauttia.
  Elämän ruuhkavuosia elävillä toivon riittävästi aikaa näiden ilojen toteuttamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa "karttakerhoon", Minttuli :D Karttojen tutkinnasta tulikin mieleeni Norjassa suosittu kartozoologia, jossa ideana on bongata kartoista mahdollisimman monta eri eläimen muotoa. Harrastuksen ympärille on perustettu jopa virallinen kartozoologinen yhdistys!
   Pari esimerkkiä: http://www.kartozoologi.no/Norsk/dyreliv.html

   Poista
 3. Aivan ihastuttava lista, josta tulin niin hyvälle tuulelle!

  Saanko lisätä listaan yhden: Oopperalaulu suihkussa. Erityisesti kylmyyteen tämä auttaa. Samalla voi kuvitella olevansa joko suuren salin esiintyjä, tai itsensä jonnekin lämpimän auringon ääreen vesiputouksien kohinaan, jossa kaunis (?) musiikki virtaa veden lailla!

  Nytpä lähdenkin iloisesti hypähdellen pohtimaan lentäviä otuksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joutilas ilo on tarttuvaa sorttia :)
   Ja aivan ehdottomasti suihkuooppera kuuluu joutilaitten ilojen aateliin! Minustakin tulee aina suihkun ajaksi Kiri te Kanawa, vaikka muuten menee tuutulaulukin komeasti nuotin vierestä :D
   Minä taas lähden lehtometsiin loppusointuja laatimaan ja opettelen samalla joutessani tunnistamaan muutaman puulajin... ;)

   Poista
  2. Liekö ollut tämän tekstisi kirvoittamaa, mutta minä kirjoitin piiiirkästä aikaa kirjeen. Heti tuli iloinen ja levollinen olo :D Tämä siis todistetusti toimii!

   Poista
  3. Jee, hyvä sinä! Kirjeiden kirjoittaminen on kyllä aivan ihanaa, puhumattakaan niiden saamisesta :)

   Poista
 4. Kröhöm... Punastuin hieman kohdan 4 lukiessani, Johnny Deppin leffat ovat hyvin hallussa, mutta onneksi puutkaan eivät ole ihan outoja ;)

  Minulle parasta rentoutumista ja luppoajanvietettä on lukeminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minä tunnistan enemmän puita kuin Deppin leffoja mutta vähemmän kuin osaan ulkoa Springsteenin biisejä :D

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.