bg

Free background from VintageMadeForYou

torstai 31. tammikuuta 2013

Vuodenvaihteen luetut + palkitut


Uusi vuosi toi mukanaan uudet kujeet ja vanhan tutun lukulistan uutuuksilla ryyditettynä. Lukuvuoteni onkin alkanut aivan henkeäsalpaavan hienosti... mutta ennen sitä vielä vilkaisu joulukuun kirjoihin, jotka jäivät kaiken joulutohinan keskellä listaamatta.

JOULUKUUN LUETUT

Arto Paasilinna: Onnellinen mies
Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talo
Tarjei Vesaas: Lehtokurppa
Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö
Stark & Bondestam: Diktaattori
Hidas tanssi. Mäntyrunoja (toim. Risto Rasa)
Paul Polansky: Kosovon mustarastaat
Pilvi Pääkkönen: Saako lähettää terveisiä
Irja Sinivaara: Sinisiin ilmoihin
Emmy Abrahamsson: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä
Lewis & Stone: Please bury me in the library

Yhteensä: 11
Kotimaisia: 6
Naiskirjailijoita: 6
Euroopan ulkopuolelta: 0

Tammikuussa ehdin taas lukemaan enemmän. Tässä kuussa kunnostauduin eritoten oman kirjahyllyni kimpussa - olen viime aikoina langennut niin moneen kirjakiusaukseen, etten enää kehtaa ostaa yhtään ennen kuin luen jo hankittuja vähemmäksi :D 
Olen myös ylpeä siitä, että vihdoinkin olen paranemassa paksujen kirjojen kammostani: kuukauden kirjousta kolme oli liki 500-sivuisia! Se on minulle harvinainen saavutus.

Kaiken kaikkiaan tammikuun lokikirja näyttää tältä:

TAMMIKUUN LUETUT

Marjatta Kurenniemi:
Onnelin ja Annelin Talvi
Hodkingson & Kieran: Joutilaita iloja
Alice Hoffman: The Dovekeepers
Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson: Silta Tumman yli
Eeva Joenpelto: Missä lintuset laulaa
Juha-Pekka ja Miranda Koskinen: Hallava hevonen
Emma Hardy: Intona ompeluun!
Mila Teräs: Telma ja tarinoiden talo
Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja
Mirjam Kälkäjä: Maan ja joen poikki
Mary Norton: Kätkijät
Susan Fletcher: The Silver Dark Sea
Huovi & Pertamo: Ihme juttu
Perkiö & Pelliccioni: Huuhkajan hotelli
Michel Tournier: Kolmen kuninkaan kumarrus

Yhteensä: 15
Kotimaisia: 8
Naiskirjailijoita: 10
Euroopan ulkopuolelta: 2

Muuta: Joulukuussa uhosin, että lukisin enemmän mieskirjailijoita, jotka luettujen pinossani ovat selkeä vähemmistö. Vaan kuinkas sitten kävikään: metsään meni että rytisi! Tammikuusta tulikin vahvojen naisten kuu, josta nautin täysin rinnoin. Oli ihana lukea näistä sitkeistä, urheista naisista jotka valittamatta selviävät äärimmäisissä oloissa: Petsamon tiettömillä taipaleilla, Juudean erämaassa tai karulla saarella keskellä armotonta merta.

Haasteista osallistuin Teresitan Ajattelun viikkoon. Inspiroivan lukuelämyksen lisäksi sain palkkioksi upean tietokirjapaketin: Ääretön kertaa ääretön sekä Yötaivaan opas. Kiitos sekä hienosta haasteesta että yhtä hienosta palkinnosta!
Muista uusista haasteista hurahdin Aikamatkaan, Kansankynttiläin kokoontumisajoihin sekä 13 kotimaiseen. Kaikissa olenkin jo pistetilini avannut. Vanhoista haasteista kesken on Kosmoksen lumoa ja tähtisumua - yhden olen lukenut, vielä on kuukaus aikaa lukea toinen. Hitaasti mutta varmasti etenee myös Oi Maamme Suomi, jossa olen valloittanut kolme maakuntaa. Enää 14 jäljellä! :D

Koska viime vuoden parhaat on jo palkittu, ja joulukuun parhaimmistokin tuli kehutuksi jo tuolloin, Elma-gaalaan osallistuvat vain tammikuun kirjat. Ja hyvä niin, on tämä tarpeeksi vaikeaa jo ilmankin! Kuukauden luetuista peräti kolme oli kirjoja, jotka todennäköisesti nousevat koko kirjavuoteni parhaimmistoon (The Dovekeepers, The Silver Dark Sea sekä Missä lintuset laulaa.) Sydänverta vuodattaen tein valintani, joka on tämä:

Susan Fletcher: The Silver Dark Sea

Ilona-palkinnon kanssa oli vähän helpompaa, joskaan ei kovin helppoa sekään. Teki hirveästi mieli palkita Maan ja joen poikki, mutta tämä katse ei jättänyt minua rauhaan:

The Dovekeepers (Kansikuva Joyce Tenneson)

Tämän vuoden uutuutena Elma-gaalassa palkitaan myös parhaat tai muuten vain mieleenjäävimmät henkilöhahmot, sekä jaetaan fiiliksen mukaan kunniamainintoja randomeista ansioista. Tähän tapaan:

Paras naispääosa: Aziza (The Dovekeepers). Soturiksi kasvatettu tyttö kasvaa naiseksi, kadottaa identiteettinsä ja kypsyy lopulta valitsemaan itse, kuka haluaa olla ja minkä puolesta taistella.
Paras miespääosa: Prinssi Taor (Kolmen kuninkaan kumarrus) Hellyttävän naiivi, hyväntahtoinen ja hemmoteltu herkkusuu, jonka kasvutarina on huikea.
Paras naissivuosa: Kaisa (Missä lintuset laulaa). Vaikuttava matriarkka miehensä "haaremissa".
Paras miessivuosa: Pastori Lorcan (The Silver Dark Sea). Onpas virkistävää kerrankin lukea  pienestä yhteisöstä kertova kirja, jonka sielunpaimen ei ole tuomitseva tiukkapipo, vaan viisas ja lämmin, ihana ihminen.
Parhaat ääniefektit: The Silver Dark Sea. Ilmastointiventtiilin tut-tut-tut (vain pohjoistuulella), lokkien ark-ark-ark, kissan kaulakellon sing-sing, askelten brush brush heinikossa.... tämän kirjan voi lukiessaan myös kuulla!
Mukaansatempaavin alku: We came like doves across the desert. (The Dovekeepers).
Kuukauden floppi: Mary Norton: Kätkijät
Kuukauden ajatus: Täytyy kulkea. Mennä katsomaan. Avata silmänsä ja sydämensä tuntemattomille totuuksille, terästää kuulonsa oudoille sanoille. (Kolmen kuninkaan kumarrus)


Vahvat naiset äärioloissa-teemani tuntuu jatkuvan myös helmikuussa: juuri nyt olen Myrskyluodolla, ja takaisin Petsamoonkin on tarkoitus päästä pian. Helmikuun toinen viikko on blogissani saamelaiskulttuurin viikko - tiedossa on mm. kirja-arvioita, runoutta, saamelaistaidetta ja tietovisa. Stay tuned!


P.S. Uudenvuodenlupaukseeni liittyvä mieskirjailija-äänestykseni on nyt päättynyt, ja voittajaksi selviytyi Kjell Westö. Kakkoseksi kiri Juha Itkonen niin niukalla marginaalilla, että päätin sitoutua lukemaan molempia vielä tämän vuoden aikana. (En tosin ehkä vielä ensi kuussa, mutta onneksi vuosi on vasta alussa... ;D)

4 kommenttia:

  1. Tuo mieskirjailijaäänestyksesi oli vahingossa hupsahtanut minulta ohi, mutta itsekin olisin suositellut Westötä. Missä kuljimme kerran on loistava kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tosiaan on moni kehunut, tosin myös muita Westöjä... pitäisiköhän pystyttää uusi äänestys siitä minkä Westöistä lukisin :D

      Poista
  2. Luet niin ihanan monipuolisesti eri kirjoja :) Ja oi, Onneli ja Anneli, lapsuuteni suosikkeja, jotka täytyisi lukea uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun piipahdit käymään ja kommentoimaan, Laura! Onnelit ja Annelit varmasti kestävät uusioluvun, eikä aika ole syönyt näiden viehätystä :)

      Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.