bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Haaste: Maahanmuuttotarinat

Törmäsin Kirjavassa kammarissa aivan hulppeaan haasteeseen: vuoden aikana luetaan maahanmuuttoaiheista kirjallisuutta! Itsekin maahanmuuttajana eläneenä ja nyttemmin sellaisen kanssa elävänä en tietenkään edes yrittänyt vastustaa kiusausta...


Alkuperäinen haaste löytyy englanniksi Books In The City- blogista, jossa myös voi halutessaan virallisesti ilmoittautua leikkiin. Tässä vielä säännöt suomeksi (Kirjavan kammarin Karoliinalta kopsattu, kiitos ja anteeksi!):
 • Haasteeseen kelpaavissa kirjoissa tulee olla maahanmuuttajan tarina, joka voi tarkoittaa kertomusta itse maahanmuutosta, kokemuksia maahanmuuttajana tai maahanmuuttajien lasten tarinaa.
 • Haasteessa on kolme tasoa:
  • "Juuri laivasta noussut": lukee 1-3 teemakirjaa vuoden aikana
  • "Onko tämä minun maani?": lukee 4-6 kirjaa teemakirjaa vuoden aikana
  • "Täysin integroitunut": lukee 6+ teemakirjaa vuoden aikana
 • Alkuperäistä tasoa voi korottaa tarvittaessa vuoden mittaan.
 • Haasteeseen voi sisällyttää kaikenlaisia kirjoja: romaaneja, novelleja, sarjakuvateoksia, tietokirjallisuutta, äänikirjoja ja sähköisiä kirjoja.
 • Kirjojen uudelleenlukeminen ja päällekkäisyydet muiden haasteiden kanssa ovat sallittuja
Eikä eukolla päätä palele: tähtään sumeilematta "täysin integroituneen" tasolle. Nyt siis alkaa kuumeinen kirjojenmetsästys...Vinkkejä ja suosituksia otetaan vastaan!

5 kommenttia:

 1. Ilman muuta Wilhelm Mobergin Maastamuuttajat-sarja. Neliosainen sarja kertoo ruotsalaissiirtolaisista 1800-luvulla. Antti Tuurilta löytyy myös, esim. Taivaanraapijat.

  VastaaPoista
 2. Tosi kivaa, että lähdit mukaan! Kiitos myös linkityksestä. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, Kirsi! Ja Karoliina, kiitos kun suomensit tämän haasteen säännöt niin ei jää osallistuminen kellään kielestä kiinni :)

  Omat suositukseni tämän haasteen tiimoilta luettaviksi ovat Marjaneh Bakhtiarin Mistään kotosin, sekä Xiaolu Guon loistava Pieni punainen sanakirja rakastavaisille. Ensinmainitussa ollaan Ruotsissa, Guon kirjassa miljöönä on Iso-Britannia. Hienoja kirjoja molemmat! Guon kirjan voisin jopa lukea uudestaan tämän haasteen puitteissa...

  VastaaPoista
 4. Aamulla kiireessä heitin äkkiä mitä mieleen tuli, mutta noita silti ehdotan. Kovin usein nimittäin näissä maahanmuuttokeskusteluissa unohdetaan, että eurooppalaiset ovat myös muuttaneet sankoin joukoin maistaan toisiin maihin. Maastamuuttajat-sarja kertoo ruotsalaisista, jotka muuttivat 1800-luvulla Amerikkaan. Taivaanraapijoissa on lähdetty Pohjanmaalta New Yorkiin. Samaa teemaa on mukana myös Lars Sundin Colorado Avenuessa. Suomalaisten muuttoaalto Ruotsiin on myös kiinnostava, siitä löytyy ainakin Susanna Alakosken Sikalat, Aila Meriluodolta päiväkirja Vaarallista kokea, Alpo Ruuthilla on myös joitakin romaaneja tästä.
  Yleensä erityisesti tiukat maahanmuuttovastaiset ihmiset unohtavat tämän näkökulman kokonaan. Ajatellaan, että Suomi vain on joku onnela, johon "muut" haluavat tulla mutta joille ei sitä suotaisi. Oikein kiva haaste, se pistää ajatuksia liikkeelle!

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvistä vinkeistä ja hyvästä näkökulmasta!

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.