bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Lehtinen & Valojärvi: Kulta, voisitko syöstä tulta?


Mistä kertoo tämä nide? 
On olemassa eräs toimenpide.
Siihen liittyy siemen,
karmiva koostumus ravintoliemen,
ruukku sekä multa
ja tuloksena on
mm. tulta.

Tämä kirja kertoo
ESIMERKKIJUTTUJA
miten käy 
kun hankkii lohikäärmetuttuja.

Emilia Lehtinen ja Laura Valojärvi: Kulta, voisitko syöstä tulta?
WSOY  2010

Oli mies / josta tuli paha / koska puuttui raha. Katkeroitunut mies alkaa kasvattaa lohikäärmeitä ja tiputtaa niitä naapureiden postiluukuista. Näin alkaa tämä "Lohikäärmeiden Decamerone", jossa tutustutaan lohikäärmeiden monenkirjavaan sukupuuhun. Aikamatkan aikana tavataan niin Leonardo Da Vinci, Pyhä Yrjö kuin myös moderneja lohikäärmediilereitä. Vieraillaan myös Kiinassa, jossa käärmeet saavat lököillä pehmeillä pilvikököillä. Ja selviääpä sivumennen myös homejuuston synty!


Tarinautti lokikirjaan: Lainasin tämän lastenosastolta ihan omaksi ilokseni, mutta pienoiseksi yllätyksekseni päädyimme 4-vuotiaan kanssa samalle sohvalle naureskelemaan kirjan huikeille kuville ja hulvattomille riimeille. Tosin siinä missä äitiä nauratti lohkäärmelajike Keskiaikainen monipää, tyttö hihitteli limaniskoille jotka ovat hönttejä ja syövät räkäklönttejä. Tämä on siis todistetusti kirja josta nauttivat poikien lisäksi myös tytöt - ja jopa äidit! 


Ensin hieman jännitin, ovatko suomuniekat tytön mielestä turhan pelottavia, mutta pelkoni oli turha. Tämä on siis kirja joka viehättää vaikka koko perhettä, eikä ole niitä kerran luettavia, vaan sen kiinnostavuus säilyy. Valojärven upea kuvitus täydentää loistavasti Lehtisen virtuoosimaista riimittelyä. Äitinä koin lisäksi syvää ymmärretyksi tulemista, kun kirjassa kuvailtiin Leonardo Da Vinciä: Kun idea päässä iti / heti piti / pensselit jättää hujan hajan / ja ammattia vaihtaa koko ajan. Pensseleistä päätellen meillä kasvaa kaksi da Vincin reinkarnaatiota! ;D

Summa summarum: Mahtava kirja! Tämän haluaisin omaankin hyllyyni ihan pysymään. Hienoa että kotimainen  "kuvakirjallisuus" on näin hyvää tasoa. Aion jatkossakin esitellä perheemme lastenkirjasuosikkeja ja kuvakirjojen aatelia.

4 kommenttia:

 1. äh, taisin juuri selittää jossain etten lueskele lastenkirjajuttuja, mutta näytänpä vaan lukevan! Kun tämä kuulosti tosi hauskalta ja näytti kauniilta :-) Pitää alkaa miettiä sopivan kokoista sukulaislasta...

  VastaaPoista
 2. Booksy: tämä on kyllä mainio, sellainen jota isä & äitikin jaksavat lukea ääneen yhä uudelleen :)

  VastaaPoista
 3. Tämä on tosiaan aivan upea kirja! Kuvitus on aivan huikea ja edellä aikaansa. Lueskelin kirjaa juuri pari päivää sitten, mutta kokonaan en ole lukenut. Ihana, että nostit tämän upean runokirjan esille!

  VastaaPoista
 4. Valkoinen kirahvi: Kiitos! Oli ihan pakko blogata tästä. Täytyypä tutkia, mitä muuta kirjan takana olevat taiteilijat ovat tehneet / tulevat tekemään... :)

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.