bg

Free background from VintageMadeForYou

maanantai 3. joulukuuta 2012

Emmy Abrahamson: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistäElokuu-Alicja ei potki, kilju eikä kiroile, vaan nostaa kirjan alekorista eikä kiinnitä mitään huomiota viehättävään skånelaisnuorukaiseen, jonka vuoksi hän joutui poliisin pidättämäksi. Elokuu-Alicja ei kiusaannu, vaikka hän on sattunut valitsemaan korista kirjan "Viehättävä ilman vuotoja: vapaaksi virtsankarkailusta." Elokuu-Alicja toteaa erittäin kiinnostuneena, että virtsanpidätyskykyä voi kehittää lihasharjoituksilla. Elokuu-Alicja miettii kiinnostuneena, miksi naiset kärsivät virtsankarkailusta miehiä useammin.
"Hei, Elokuu-Alicjan vierestä kuuluu.
"Hei", minä vastaan kylmempänä kuin pakastimen syvin lokero.

Emmy Abrahamson: Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä
Karisto 2012
Alkuteos: Min pappa är snill och min mamma är utlänning
Suomentanut Säde Loponen

Alicja on aivan tavallinen ruotsalainen nuori - tai ainakin haluaisi olla. Mutta on kovin vaikeaa olla tavallinen, kun on saanut ristikseen ulkomaalaisen äidin. Puolalaisen Beatan ja ruotsalaisen Frankin tytär joutuu ikävään välikäteen, kun heidän kotiinsa tupsahtaa yllätysvieraita idästä:  Sylwia-täti ja tämän 13-kesäinen, miss Piggyä muistuttava tytär Celestyna. Soppa on valmis - ja sitä hämmentämään saapuu myös komea Ola Olsson, Alicjan parhaan ystävän päiväunelmien kohde. 


Tarinautti lokikirjaan:  Teki mieleni lukea jotakin kevyttä, jossa kuitenkin olisi myös syvyyttä. Niinpä tartuin hauskaksi mainittuun nuortenkirjaan, jonka kaksikulttuurinen aihe kolahti ja kiinnosti. Pidinkin kirjasta kovasti: hulvaton huumori puri, ja perhettään häpeävään teiniin lienee helppo samaistua jokaisen, joka joskus on ollut nuori ;) Vaikka Alicjan kesälomasta sukeutuu pienten ja suurempien katastrofien sarja, sivut huokuvat elämäniloa ja tilannekomiikka on paikoin vallan hervotonta: kyytiä saavat niin paavi kuin laittomat puolalaiset remonttimiehet. Kirja olisi peräti voinut taistella paikasta Kuopus-ehdokkaideni listalla, jos puolalaisista piirtyvä kuva ei olisi ollut niin yksiulotteisen koominen. Tosikkoja varten tämä kirja ei ole (vaikka toisaalta juuri heille se voisikin tehdä hyvää).


# 237: Hyväksy, että kaikkea, mitä voi keittää, pitää keittää niin kauan kuin mahdollista.

Sääntö koskee todellakin kaikkea. Spagettia täytyy keittää vähintään 40 minuuttia, jolloin siitä tulee suuri harmaa vetinen massa. Vihanneksia on keitettävä niin kauan, että niistä on lähtenyt kaikki väri ja ne alkavat hajota, ja lihaa keitetään, kunnes on ehdottoman varmaa, että kaikki sen vitamiinit ja hivenaineet ovat haihtuneet höyryn mukana ilmaan. Pääasia on, että aina jotain porisee liedellä. 

Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä on samalla ensikosketukseni Kariston Siskodisko-sarjaan, johon haluankin nyt tutustua tarkemmin. Osaako joku suositella,  mihin "siskodiskoista" kannattaisi seuraavaksi tarttua? Ainakin Ellilän Maanantaisyndrooma kiinnostaisi, nimen perusteella myös Näyttääkö pääni tässä isolta? voi olla lukemisen arvoinen sukellus nuorten tyttöjen maailmaan.

Puolalaisesta äidistä ovat selviytyneet ainakin Titania, Rouva Huu, Mari sekä Tintti. (Tästä lukuelämyksestä minun on kiittäminen juurikin Tinttiä, jonka bloggauksen perusteella minäkin innostuin ja luin tämän kirjan.

Summa summarum: Auton luona huomaan, että pikkupojat ovat yrittäneet irrottaa Volvo-merkin auton perästä mutta onnistuneet saamaan irti vain yhden kirjaimen. Kun Olvo ajaa pois talon nro 16 pihasta, rukoilen mielessäni, ettei minun enää ikinä tarvitsisi palata Rumiaan eikä päätyä iltapäivälehtien lööppeihin.

6 kommenttia:

 1. Kiva että sinäkin pidit tästä! Kirja on tosiaan hauska ja hyväntuulinen, muttei minullakaan yltänyt Kuopus-ehdokkaaksi asti aika lailla samasta syystä kuin ei sinullakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, harmi tosiaan että puolalainen kulttuuri jäi karikatyyrin tasolle. Itse olen kerran liftannut läpi Puolan, ja heidän vieraanvaraisuutensa & huumorintajunsa löi minut aivan ällikällä. Tänäkin päivänä muistan puolalaisia erityisellä lämmöllä <3

   Poista
 2. Tosi hauskan kuuloinen, laitetaan muistiin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä on loistava välipala, jos lukujumi iskee tai muuten tekee mieli jotain symppistä.

   Poista
 3. Tämä oli hauska ja kevyt ja jotenkin mulle palautui mieleen lukiessa se puoli vuotta, jotka asuin Itä-Euroopassa (en tosin Puolassa). Kyllä vähän aikaa mietiskelin, kun suihkujohto jäi käteeni ja se korjattiin jeesusteipillä. Siihen oli tyytyminen parin kuukauden ajan, minkä jälkeen löytyi ihan oikea varaosa suihkuun. Jotenkin musta tuo itäinen Eurooppamme on silleen hassu, mutta suloinen. Ja siis tässä kirjassa oli monta samaa juttua kuin tuolla asuessani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Puolassa on näköjään vähän sama kuin Venäjällä, että mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy ;)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.