bg

Free background from VintageMadeForYou

torstai 27. joulukuuta 2012

Maailman ihanin joululahja!


Entä jos katsoisit minua
aivan hiljaa, keskittyen.
Näkisitkö minut arkesi seasta?
Näkisitkö sen, mitä en sano?
Näkisitkö sävyjä siitä, mitä haluan olla?
Tartu niihin, älä usko siihen,
millainen luulet minun olevan.
Tarvitsen siipeni.
Unelmat värjäävät minut sisältä.
Katso minua lempeästi
ja auta tulemaan niiden kaltaiseksi.
Usko puolestani silloin,
kun maailmani on samea ja raskas.
Tahdon että olemassaoloni
tekee sinut onnelliseksi.
Sinun ilosi keventää minua.

Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö
Blink Entertainment Oy, 2008

Kymmenen  lastenkodissa kasvanutta tyttöä lähti mukaan valokuvaaja-sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen uraauurtavaan projektiin: otetaan kuvia, omakuvia - mutta ei mitä tahansa potretteja, vaan sellaisia, joissa saa tulla nähdyksi sellaisena, jollainen kokee pohjimmiltaan olevansa ja jollaisena haluaa itsensä nähdä. Eikä se tarkoita muotimaailman ihanteisiin sulloutumista, vaan oman sielun tekemistä näkyväksi sadunhohtoisissa, pysähdyttävissä kuvissa.


Vuosikymmenen kestänyt, palkittu projekti alussa pelotti ja jännitti siihen osallistuneita tyttöjä. Eniten ahdisti lastenkotitaustan paljastuminen ja ympäristön mahdolliset tuomitsevat asenteet, joihin nämäkin tytöt ovat joutuneet törmäämään. Tyttöjen yllätykseksi yleisön palaute kuvista olikin varauksettoman positiivista: katsojat eivät nähnetkään kuvissa lastenkotilapsia, vaan oman itsensä! "Osaisinpa itsekin olla oman elämäni ihanin", huokaa näyttelyn vieraskirjassa eräskin kävijä. 


Tarinautti lokikirjaan: En ole mielestäni tänä vuonna ollut mitenkään erikoisen kiltti. Mieheni sairaus on verottanut omaakin jaksamistani, enkä aina ole saanut oltua niin ihana kuin haluaisin. Siksi koin suuren ja iloisen järkytyksen, kun serkultani saadusta lahjapaketista paljastui Miina Savolaisen Maailman ihanin tyttö! Ihastuin kirjaan jo silloin, kun se aikoinaan ilmestyi, mutten ikinä edes uneksinut saavani sen ikinä omaksi. Onneksi ihmeitä näköjään tapahtuu, kun joku niitä viitsii tehdä :)  Kiitos, Mirka!!

Ihmeitä on tehnyt myös Savolaisen Miina, joka on onnistunut vangitsemaan kuviinsa kaiken olennaisen; maailman ihanimmat tytöt eivät ole mitään fantasiaa, vaan maagista realismia, jolla on parantava voima: 

Oma sielu näkyy oksien taakse kätkeytyvän tytön herkkyydessä ja haavoittuneisuudessa.  Siksi nämä valokuvat eivät ole roolileikkiä, vaan äärimmäisiä dokumentteja. Arki on roolileikkiä, mutta kuvat totta.

"Kun on kerran menettänyt niin paljon, koittaa elää niin, ettei menetä toista kertaa. Elää säästöliekillä.  Kuvissa jokainen tyttö on tullut hyväksytyksi just sellaisena kun on, oman elämänsä prinsessana. Jokaisella on oikeus ajatella itsestään silleen."   ~Milla~


Maailman ihanin tyttö on ehdottomasti kaunein ja tärkein kirja, jonka olen omistanut ikinä. Jokainen aukeama on niin kaunis, että jaksaisin katsella sitä vaikka kuinka kauan (ja kyllä olen katsellutkin, yöunienkin kustannuksella ;D)  Satumaisia omakuvia katsellessa väkisinkin voimaantuu - voin vain kuvitella ja rivien välistä aistia, kuinka valtava parantava vaikutus valokuvaajan korjaavalla, hyväksyvällä katseella on ollut kuvien nuorille!


Rakas omakuva on arkkityyyppinen ja käänteentekevä. --- Ihminen parantaa itseään kuvan tuottaman epäämättömän lohdun ja mielihyvän avulla. Rakkaaksi tuleva omakuva todistaa, että elämän rujoudesta huolimatta oma sisin on säilynyt puhtaana. Kuvat kasvattavat kaltoin kohdellun nuoren uskoa siihen, että hän on rakastamisen arvoinen ja kykenevä rakastaviin tekoihin.
Summa summarum: "Ei niin, ettenkö haluaisi olla oma itseni, vaan että voin olla jotain muutakin." Lumoava, voimaannuttava ja terapeuttinen kirja nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tärkeydestä - ei vain lastenkotilapsille, vaan meille kaikille.

24 kommenttia:

 1. Tästä kirjasta on puhuttu paljon ja varmaan ihan syystä. Todella kauniita kuvia ja niillä on oikeasti myös viesti jokaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tästä tuli minulle heti tärkeä lohtu-ja voimakirja! Hienot kuvat ja viisaat ajatukset muistuttavat katsomaan lempeämmin itseä ja muita.

   Poista
 2. Olipas ihana lahja! Tämä kirja on ikuinen. Uskon, että siitä voi ammentaa hyvää mieltä niin paljon ja aina vain uudestaan. Minullakaan ei vielä kirjaa ole - uskon, että jossakin vaiheessa se tulee vastaan. Tosin divareista tätä kirjaa ei löydä; kukapa siitä haluaisi luopua.

  Austerin ja sitä kautta Joubertin sanoja lainatakseni:

  On oltava rakastettava (jos pystyy).

  Inhimillisyys ja armollisuus myös itsensä kanssa - aina ei pysty, vaikka kuinka haluaisi.

  Voimaannuttavaa tulevaa vuotta sinne sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirahvi, luinkin juuri sinun hienon postauksesi kirjasta. Tämä olisi tosiaan ollut hienoa nähdä myös näyttelynä!

   Tätä kirjaa tosiaan ei varmasti divareihin eksy, ja jos eksyykin niin ei kauaa siellä vanhene... ihanaa että kuitenkin sait kirjan lainaan!

   Poista
 3. Tämä on upea kirja.. joskus vielä toivottavasti meidänkin hyllyssä.

  Kaunista ja ihanaa tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
 4. Voi kun saisikin tämän omaksi!
  Ilmeisesti voimauttavaa valokuvausta sovelletaan nyt syömishäiriötä sairastaneisiin tyttöihin. (: http://helmiaihonalla.blogspot.fi/2012/12/valokuvausprojektia.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Hienoa että voimaannuttava valokuvaus on saanut tuulta siipiensä alle!

   Poista
 5. Minä en voi unohtaa tätä kirjaa, vaikka sitä ei itsellä vielä olekaan. Muistan, että luin netistä lehtijutun julkaisun yhteydessä ja siitä lähtien tämä satumaisen kaunis kirja on poltellut mielessä. Idea on vaan niin hieno ja 'terveellinen'!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, sama juttu oli minulla monta vuotta! Ja nyt kun sen lopulta sain omaksi, niin pelkkä kirjan kannen näkeminen (se on hyllyssäni paraatipaikalla sisustuselementtinä) elähdyttää ja voimaannuttaa. Kaikki hauska on hyväksi vatsalle, sanoi muumimamma, ja minä lisään että kaikki kaunis on hyväksi sydämelle!

   Poista
 6. Tämä on niin puhetteleva, voimaannuttava teos! Ansaitsit lahjasi!

  Ps. minunkin mieheni sairaus vie välillä omat voimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika! Ja jaksamista sinullekin arkeesi <3

   Poista
 7. Elma Ilona, tämä on niiiiin ihana kirja! Olen kirjoittanut tästä muutaman sanan joskus blogiini, mutta en kunnolla muistaakseni....ja missä on kirjani nyt? En löydä sitä? Tämä kirja pitäisi olla meillä kaikilla 'ihanilla tytöillä'.

  Asioilla on tapana järjestyä, sairaudet parantuvat, ongelmat aukeavat...olen itsekin tavallaan nyt lomalla työstääkseni muutamaa tosi isoa asiaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta leena! Aivan kuten Milla sen sanoikin: jokaisella on oikeus nähdä itsensä ihanana prinsessana!
   Totta on myös että asioilla on tapana järjestyä tai ainakin niiden kanssa voi oppia elämään. Minun mieheni ei parane,mutta lääkitys sentään on vähentänyt kipuja. Ainakin tässä oppii arvostamaan pieniäkin asioita eikä viitsi tuhlata energiaa valittaakseen turhista :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Aili, suosittelen lämpimästi! Jos vaikka kirjastostanne löytyisi...

   Poista
 9. Minullakaan tätä ei ole, mutta olen kirjakaupassa selaillut. Todella kaunis, ihana kirja.

  Parasta on, että tällaisia kuvia voi oikeastaan ottaa kuka tahansa. Ei niistä tietysti tule aivan yhtä hienoja kuin valokuvaajan ottamat, mutta tunnelma ja ajatus sekä se, että voi olla oma itsensä, ovat tärkeimmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan, Annika! Minullakin on muutama rakas omakuva, yhdessä istun isäni veneessä keskellä kukkivaa niittyä, ja toisessa olen kiivennyt kotitunturimme Urralle. Samaa alkuvoimaa niissäkin, vaikka tekninen toteutus huomattavasti vaatimattomampi onkin ja minulla virttyneet arkihynttyyt yllä... Joitakin vuosia sitten tein Basaariin itsestäni dokumentin, siinä oli samaa voimaannuttavaa nähdyksitulemisen tunnetta ja omana itsenäni olemisen vapautta. (Sain jopa yhden ihailijakirjeen sen johdosta! Ilmeisesti roikkuavt verkkarini ja meikitön naamani herättivät positiivista huomiota ;D)

   Poista
 10. Oi! Olen niin iloinen, että sait tämn kirjan. Sinä jos kuka olet Maailman ihanimman tytön ansainnut.<3 ja kirja on varmasti maailman ihanin kirja.

  Sain itse kirjan joululahjaksi muutama vuosi sitten ja vaalin kirjaa yhtenä hyllyni aarteena. Voimauttavan valokuvauksen idea on kaunis - ja tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Katja <3
   Voimauttava valokuva on hieno ja tehokas metodi! Onkin ollut ilo nähdä, että vastaavia projekteja on alkanut putkahdella esiin ihan ruohinjuuritasollakin, mm. nuorten omina projekteina.

   Poista
 11. Voi kun olet onnenpekka! Kirja näyttää henkeäsalpaavan upealta. Haluaisinpa päästä joskus selailemaan tuota kirjaa aivan omin kätösin. Kuvat ovat todellakin ihanat. Olisipa ihanaa, jos joku ottaisi minustakin yhtä ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, niinpä! Olen kuullut "pop-up-ryhmistä" joissa tytöt /naiset itse ovat kimpassa ottaneet toisistaan voimauttavia kuvia. Sellaiseen olisi ilo osallistua!

   Poista
 12. Ihana lahja tosiaan, ja olet varmasti sen ansainnut! Tämän bloginkin kautta välittyy lämpösi, valosi ja herttaisuutesi <3

  Voi, kirja on kallis mutta nyt aloin tosissaan miettiä sen tilaamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kirja on kyllä kallis mutta kyllä ehdottomasti sen arvoinen, jos vain budjetti kestää. Minulla ei olisi kestänyt, onneksi minulla on maailman ihanin serkku :)

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.