bg

Free background from VintageMadeForYou

maanantai 4. helmikuuta 2013

Saamelaiskulttuurin viikko: testaa lapinsanavarastosi!


Tämän viikon keskiviikko (6.2.) on saamelaisten kansallispäivä. Sen kunniaksi blogissani vietetään saamelaiskulttuurin viikkoa. Luvassa on mm. saamelaista runoutta, eräs finlandia-ehdokas menneiltä vuosilta ja muuta aiheeseen liittyvää, musiikkiakin ehkä ja mitä nyt vielä keksinkään.

Juhlaviikon alkajaisiksi saatte testata tietämyksenne tasoa. Alla on kymmenen lappalaista / lappilaista sanaa, joiden merkitykset on tarkoitus tietää tai arvata oikein. Googlettaakin saa, jos jaksaa - se on jopa suotavaa sivistyksen kannalta. Oikeat vastaukset löytyvät tämän postauksen lopusta.

1. Runo on
a) kelohonka
b) maho naarasporo
c) yli kymmenkiloinen lohi

2. Palsa tarkoittaa
a) hillankukkaa
b) ikiroudan muodostamaa mätästä
c) terävähuippuista tunturia

3. Kammi on
a) turvemaja
b) läkkipeltinen piimäastia
c) kamiinan piippu

4. Kuinka pitkä on poronkusema?
a) noin puoli metriä
b) viitisen kilsaa
c) kymmenkunta peninkulmaa.

5. Mitä tehdään rankisessa?
a) Nukutaan
b) Keitetään ruokaa
c) Teurastetaan poroja.

6. Väärtiksi sanotaan
a) vihamiestä
b) kilpakosijaa
c) ystävää.

7. Peski on vaate, mutta millainen?
a) Lämmin turkki
b) Karvakenkä
c) Kolttanaisen vyö.

8. Ja mikähän mahtaa olla nili?
a) Pureva poro
b) Kelirikko
c) Varastorakennus

9. Komsioon laitetaan
a) liinavaatteita
b) lapsi nukkumaan
c) jalka hiihtämään lähtiessä.

10. Mikä vaiva on räkkä?
a) Nuhakuume
b) Unettomuus
c) Hyttyset ja mäkärät

En osaa yhtään arvioida kuinka vaikeita tai helppoja nämä teille ovat, minulle ne ovat aivan arkisia sanoja. Olisikin kiva kuulla, kuinka moni näistä sanoista oli teille tuttu. Palkinnoksi on tällä kertaa luvassa vain hyvää mieltä, mutta älkää surko: pian on blogini synttäreiden aika, ja saamelaiskulttuurin viikko huipentuukin synttäriarvonnan julistukseen. Tässä visassa on siis vain voittajia. P.S. Jos jätätte kommentin käyntinne merkiksi, ilahdun ikihyviksi.


Oikea rivi: 1b, 2b, 3a, 4b, 5a, 6c, 7a, 8c, 9b, 10c

21 kommenttia:

 1. Ihana teemaviikko tulossa! :)
  Näistä sanoista osasin päätellä neljä, mutta poroja teurastaisin jonkun raukkaparan nukkumapaikassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, voisi tulla ahdastakin jos rankisessa poroja teurastaisi :D
   (Rankinen on telttamainen verkkokangasviritys, jonka sisällä nukutaan hyttysilät turvassa)

   Poista
 2. Oi, saamelaisviikko, onpa mielenkiintoista! Sain neljä oikein, sillä ei voi paljon kehuskella. Mutta minua yllätti, että moni sana oli selvästi tuttu, olen siis kuullut sen jossakin! Merkityksestä ei sitten ollutkaan niin varmaa tietoa :) Matkustelimme aika paljon lapsuudessani Lapissa, äitini varsinkin kärsi melkoisesta lapinkaipuusta jatkuvasti, ehkä niiltä ajoilta sitten on tarttunut mieleen jotakin!
  Jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tuleman pitää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa että teemaviikko kiinnostaa. Neljähän on melkein puolet, siis oikein hyvin ;)

   Poista
 3. Hieno teemaviikko! Minäkin aion keskiviikkona esitellä yhden saamelaiskirjan, oli niin suuri yllätys löytää se täältä kirpputorilta!
  Jotain on sentään jäänyt pohjoisesta mieleen, eli tajusin 9/10 :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän kova tietäjä olet! Odotan innolla minkä kirjan löysit.

   Poista
 4. Kolme tiesin (palsa, poronkusema, komsio) ja varmaan olisin saanut arvailemalla pari lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...mutta toisaalta pohjoisin paikka jossa olen käynyt taitaa olla Kuopio :)

   Poista
  2. Olen vaikuttunut, että tiesit poronkuseman pituuden! Sitä ei moni tiedä Lapissakaan, minullekin se oli pitkään tosi epämääräinen käsite.

   Poista
  3. Tiesin sen suunnilleen (ja myös fysiologisen perusteen mistä moinen pituusmitta tulee), jos vaihtoehdot olisi olleet vaikka 2, 5 vai 10 kilometriä niin olisi mennyt vaikeammaksi :)

   Poista
  4. Kun tietää fysiologisen perusteen, niin noista kolmesta onkin jo suht. helppo valita. Näin ajattelinkin ja siksi laitoin vaihtoehdoille noin suuret välit.

   Poista
 5. Onpa tulossa mielenkiintoinen teemaviikko:)
  Hih, minä tiesin kolmosen, nelosen, seiskan ja kasin osasin päätellä kun täällä Savossa liukkaita kelejä sanotaan että on nilippu keli..
  Mukavaa teemaviikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kauhea paikka, anteeksi Minttuli, minä muka kahdesti vielä tarkistin rivin, vaan niinpä vain oli livahtanut vastauksiin virhe!! Eli kasi on c eikä b, nyt on korjattu sekin moka.

   Poista
 6. Runo, väärti ja komsio eivät kuulu perussanavarastooni, mutta mää olenkin melkein lapista (oululaisia siis eli eisieltäpäinkään:D). Seitsemän on kuitenkin kohtalainen pettymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markku, olen nyt nelisen vuotta asunut Oulussa eikä vielä ole tullut yhtään runoa raitilla vastaan. Lapsenikaan eivät ole koskaan nukkuneet komsiossa. Mukavaa että näin moni blogiväärti on kuitenkin vastannut vaikeahkoon visaani :)

   Poista
 7. Sain viisi oikein (palsa, kammi, poronkusema, väärti ja komsio) eli yllättävän monta, sillä Lappi ei kovin tuttu ole. Odotan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää teemaviikollasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho Tintti, etukäteen arvelin että poronkusema olisi yksi vaikeimmista, mutta ei se sitten vissiin ollutkaan kun jo kaksi on ilmoittanut sen tienneensä. Hyvinhän olet tiennyt vaikka väität ettei Lappi ole kovin tuttu sinulle!

   Poista
 8. Kiitos mielenkiintoisesta tietokilpailusta, arvasin (ja saattoi ehkä olla tietoakin) kuusi kymmenestä oikein. Loput neljä oli ihan tuntemattomia, vaikka sanat ovat suomesta tuttuja...

  Hyvää viikon alkua, Elma Ilona!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Aili, kiva kun poikkesit visailemassa :) Hyvä olet tietämään tai arvaamaan. Väärti ja runo ovat hämääviä, kun ne suomenkielessä tarkoittavat ihan muuta.

   Poista
 9. Puolet arvaamalla sain yhdeksän oikein. Pitänee lotota. Vai pelaisko kenoa? Tiesin numerot 2, 3, 7, 9 ja 10. Poronkusema oli helppo arvata.

  VastaaPoista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.