bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 5. helmikuuta 2013

TTT: Kymmenen saamelaista taiteilijaa


Huomenna on saamelaisten kansallispäivä, ja koko viikko blogissani saamelaiskultturille omistettu. Siksipä tämänkertainen Top Ten-listakin on teemaan sopiva: mikäs tämän oivempi tilaisuus esitellä joitakin valtakulttuurin marginaaleihin hukkuneita saamelaisen taiteen tekijöitä.

10 SAAMELAISTA TAITEILIJAA 

(Huom: Tämä ei ole mikään absoluuttinen best-of-em-all, vaan oman tietämykseni ja mieltymysteni mukainen, mieleenjuolahdusjärjestyksessä kyhätty satunnaisotanta.)

1. Nils-Aslak Valkeapää. Kansainvälisesti ehkä kaikkein tunnetuin saamelaistaiteilija. Muusikko, runoilija ja kuvataiteilija, jonka tuotantoon saatte vielä tutustua blogissani tämän viikon aikana.
Nils-Aslak Valkeapää: Alit idja lahkona

2. Mari Boine. Maailmalla tunnettu ja arvostettu saamelaismuusikko on myös Mari Boine. Mari Boinen lapsuuskoti oli vahvasti uskonnollinen, ja hänen vanhemmilleen olikin kova paikka, että tytär valitsi ammatikseen "synninteon" eli joikaamisen, joka heidän perheessään oli ankarasti kielletty. Nyttemmin Mari Boine on inspiroinut ja kannustanut jo useampaa sukupolvea taiteelliselle tielle.

Mari Boine: Vuolgge mu mielde Bassivárrái (Lähde kanssani Pyhälle tunturille)


3. Merja Aletta Ranttila. Utsjoelta lähtöisin oleva kuvataiteilija ja taidegraafikko, jonka käsialaa on mm. tämän postauksen alussa oleva kuva joutsenella lentävästä naisesta. Lapinmatkaajat tuskin ovat onnistuneet olemaan törmäämättä hänen piirtämiinsä postikortteihin, mutta kirkollisissa piireissä kohua herättänyt "pirujenpiirtäjä" on tehnyt paljojn muutakin, mm. kuvittanut lukuisia satu-ja oppikirjoja.

4. Nils Gaup. Norjansaamelainen elokuvaohjaaja, jonka tunnetuin teos lienee tositapahtumiin perustuva Kautokeinon kapina (jota menen lauantaina katsomaan, raportti siis luvassa sunnuntain aikana). Nuoruudessani minuun teki vaikutuksen Gaupin "esikoispitkä" Tiennäyttäjä (Ofelas).

Ofelas trailer

5. Ulla Pirttijärvi. Angelin tytöistä tutuksi tullut, sittemmin soolouran luonut nuori joikutaiteilija.

Njuvccat bohtet- Joutsenet tulevat

6. Kirsti Paltto. Kirjailija, jonka laajasta saamenkielisestä tuotannosta on ikävä kyllä suomennettu vain muutama romaani. Niistä yksi, Voijaa minun poroni, oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 1986.




7. Sofia Jannok. Ruotsinsaamelainen Sofia on oma suosikkini. Pirtsakka nuori nainen yhdistää perinteisen joiun popahtavaan biittiin. Tykkään!

Sofia Jannok: Irene

8. Amoc (Mikkâl Antti Morottaja). Inarinsaamelainen rap-artisti. Uhanalaisen inarinsaamen säilyttämiseksi on saatava nuoret innostumaan ja arvostamaan omaa kieltään. Tässä työssä nuori Morottaja on painoaan arvokkaampi kultaa. Vuonna 2007 hänet valittiinkin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi alkuperäiskansojen identiteettiä tukevasta työstään.

Mikka Antti Morottaja a.k.a. Amoc

9. Anni-Kristiina (Ánne Risten) Juuso. Pohjoissaamelainen, palkittu näyttelijä, jonka suomalaisyleisö tietää parhaiten elokuvista Käki ja Kautokeinon kapina.

Anni-Kristiina Juuso

10. Niillas Holmberg. Lopun alku tv-sarjassa debytoinut näyttelijälahjakkuus on myös monitaiteellinen sielu: soittaa, laulaa, runoilee ja juontaa. Kannattaa painaa nimi muistiin, hänestä varmasti kuullaan vielä.

Niillas Holmberg (vas.) ja Roope Mäenpää
Tässä joitakin minua puhutelleita / kiinnostavia saamelaisia taiteiljoita eri aloilta. Oliko näissä ketään teille tuttua? Entä tuleeko muita mieleen? Mitä saamelaisuuteen liittyviä elokuvia tai kirjoja olette nähneer /lukeneet?

16 kommenttia:

  1. Valkeapää, Pirttijärvi ja Juuso olivat tuttuja, muut eivät.
    Kuinka paljon saamenkielistä kirjallisuutta kirjoitetaan? Minulla ei ole nimittäin asiasta mitään käsitystä. Onhan se muutenkin aika havahduttavaa huomata, kuinka vähän saamelaisuudesta loppujen lopuksi tietää, vaikka samassa maassa asutaan.

    VastaaPoista
  2. Saamenkielinen kirjallisuus on aika marginaalissa edelleen, muutaman pienen kustantamon varassa pääasiassa...

    VastaaPoista
  3. Edellisen postauksen yhteydessä jo mainitsin että en ole koskaan edes käynyt Lapissa mutta saamelaiskulttuurista olen seurannut musiikkia aika paljon eli kaikki joikaajat ovat tuttuja ja Amocinkin tiesin vaikken ole kuullut.
    Ja päälle vielä vaikka Wimme, Niko Valkeapää, Frode Fjellheim, Inga Juuso, Angelit, Orbina, Adjagas...jännä piirre muuten kuinka huomattava osa levytetystä saamelaismusiikista on julkaistu viimeisten parinkymmenen vuoden aikana, Nils-Aslak suunnilleen ainoana joka levytti jo 70-80-luvulla.

    Mutta kirjallisuus, kuvataiteet jne ovat jääneet väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinähän asiantuntija olet musiikin saralla! Wimmestä ja Nikosta puidän kovasti itsekin, Fjellheimiäkin kuuntelen aina kun vastaan sattuu. Tosi juttu että kaupallinen saamelaismusiikki on aika uusi juttu, Valkeapää ja Boine ovat olleet uranuurtajina siinäkin.

      Poista
    2. Jesh, pidän hyvistä laulajista mutta laulukielellä ei ole väliä, niin joikaajat ovat kolahtaneet hyvin, ihan sellaisesta perinteisestä tyylistä kaikkiin electro-jazz-fuusioihin tai Angelien ja Jannokin poppiin.

      Poista
    3. Joiku tosiaan venyy yllättävän moneksi, ja sopii hyvinkin erilaisiin musiikkityyleihin, jos vain joikaajalla ääntä piisaa. Itselläni ei ikävä kyllä piisaa, mutta kuuntelen sujuvasti :)

      Poista
  4. Kävin kuuntelemassa Sofia Jannokia ja pidin kovasti. :) Muista nimistä tuttuja ovat Nils-Aslak Valkeapää (olisi muuten mahtavaa päästä käymään hänen kodissaan, sehän on nyt kotimuseona), Merja Aletta Ranttila, Mari Boine (tykkään!) sekä Ulla Pirttijärvi.

    Hdcanisin mainitsema Wimme Saari tuli "tutuksi" Joensuun-vuosinani, koska hänhän asuu Joensuun naapurissa Liperissä ja oli tuttu esiintyjä mm. Joensuun hienoilla Laulujuhlilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, sinullehan oli moni näistä tuttu. Valkeapään kotimuseossa olisi mielnekiintoista vierailla. Wimmekin olisi kuulunut listalle, mutta kymmenen tuli täyteen liian nopeasti. Vaan sehön on pelkästään positiivtsa oikeastaan, että löytyy näitä saamelaisartisteja sentään näinkin runsaasti. Enemmänkin tosin joukkoon mahtuisi ;)

      Poista
  5. Täällä olen Inarissa juhlimassa saamelaisten kansallispäivää ihan paikan päällä. Tietysti Reidar Särestöniemi on kuuluisin suomalainen taidemaaalari . näyttely on Turun taidemuseosssa . Myös Kalervo Palsa on erikoinen taidemaalari.Merjan sisko Marja on tekstiilitaiteilija. Menen kirjanjulkistustilaisuuteen torstaina useampi kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Minä olen mukana vain hengessä, plus tietty netissä.

      Poista
  6. Aika huikean kuuloinen tämä Sofia Jannok. En olekaan ennen kuullut. Kiitos tästä postauksesta, on tärkeää nostaa saamelaisia taiteilijoita esiin :) Kuulinpahan nyt itsekin ensi kertaa muutamasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jannok ei Suomessa ole kovin tunnettu, Ruotsin ja Norjan puolella kyllä. Itsekin sattuman satona hänet löysin. Hienoa että omalta osaltani onnistun kantamaan korteni kekoon saamelaistaiteen tunnetuksi tekemisessä.

      Poista
  7. Nils Aslak Valkeapää on tuttu runoistaan vuosien takaa, hän esiintyi 1980-90 luvuilla aika usein teeveessä. Uusia nauhoituksia Nils Aslakista ei voi enää tehdä, hän kuoli jo monta vuotta sitten..:/

    Kirsti Palton romaaneja olen pari kappaletta lukenut ja tykästynyt niihin!<3 Suomennettaisiinpa niitä enemmän!

    Käki elokuva oli vasta uusintana tammikuussa. Vaikuttava kuva ja näyttelijät!<3333

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aili, kivaa että myös ei-saamelaiset lukevat ja tykkäävät Paltosta! Itse olen juuri lukemassa ensimmäistä romaaniani häneltä (vasta nyt!!!), bloggaan siitä loppuviikosta. Paltolla on myös hienoja novellikokoelmia, joista ei ole suomennettu ainuttakaan.

      Poista
  8. Sofia Jannok on myös minun suosikkini ja tuo Irene varsinkin, rakastan tuota videota kans!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sannabanana, tätä biisiä & videota minäkin luukutan jos ja kun akuutti energiavaje iskee. Positiivista saamelaisenergiaa kehiin!

      Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.