bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 19. helmikuuta 2013

TTT: Kosminen peräruiske ilman puudutusta

TOP TEN LITERARY FUMBLES

Ontuvia tai käsittämättömiä kielikuvia. Latteuksia, mauttomuuksia, tyylirikkoja, suoranaisia virheitä. Tolstoita siteeratakseni: jokainen onneton lause on onneton omalla tavallaan. Tämän tiistaini ratoksi listasin kymmenen lausetta, jotka menevät tavalla tai toisella metsähallituksen puolelle. (Huom: itse kirjat eivät välttämättä ole huonoja ollenkaan eivätkä edes edusta minulle epämieluisia genrejä. Kyse on yksittäisistä kömmähdyksistä, joita sattuu kai kaikille, jotka ylipäänsä tohtivat mitään kirjoittaa :)


Mutta asiaan! Tässäpä näitä kyseenalaisen kunnian saaneita:

1. Hänen koko olemuksensa oli saanut kosmisen peräruiskeen. 
     ~Jonathan Carroll~
        Hauska ja hauskaksi myös tarkoitettu. Mutta silti. Argh!

2. Pöllö huhuili. Tähdet harkitsivat itsemurhaa.
     ~Cristina Lopez Barrio~
        Siis eivät filmitähdet, vaan taivaan tähdet. Mitvit??

3. Lampi oli vielä paikallaan. Se pälyili epäluuloisesti taivasta kohti.
     ~Åke Edwardson: Niin korkealla pääskyset, ettei niitä nähdä voi~
          Ai että oli ihan paikallaan? Sepä pitikin erikseen mainita, ettei ole kävellyt matkoihinsa. Mitä epäluuloiseen taivaan pälyilyyn tulee, sen ymmärtää kyllä kun katsoo kohtaa nro 7.

4. Mutta siellä, kapealla sängyllä kattoikkunan alla, Abhidha riisui v-aukkoisen villapaitansa ja antoi minun kunnolla hamuta kookospähkinöitään samalla kun nyki alempaa minun vyötäni.
~Richard C. Morais: Herkullinen elämä~
      Surkeita seksikohtauksia maailmassa riittää. Tämä oli vielä kesy, noloimmat rimanalitukset saatte etsiä itse ;)

5. He had felt the manhood dawn on him.
~Jennifer Vanderbes: Strangers At The Feast~
       Ritariromantiikka sijansa saakoon. Mutta jotenkin vaan suuhun tuli tyylirikon maku, kun lukutaidoton lähiölapsi tuntee "miehuuden sarastavan yllensä".

6. Taivaan maidonvalkeus heijastui vesiuomista ja rotasta, joka lojui kuolleena tien vierellä häntä ja takajalat renkaanjälkien ristiinnaulitsemina.
 ~Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi~
       Ristiinnaulittu rotta? Herra meitä armahda mauttomilta lauseilta!

7. Pilvet puristivat reisiään yhteen, jottei pisarakaan karkaisi kaupungin ylle, ja hylkäsivät Madridin jälleen ahdistavaan odotukseensa.
~Cristina Lopez Barrio~
     Pihtaripilviltä eivät eritteet karkaile? Yök, nyt meni ruokahalu. Ja seuraavassa lauseessa tietysti leivotaan ties mitä herkkuja... ugh.

8.Moniväristen tatuointien peittämä käsivarsi tärisi ranteesta hauikseen puristaessaan mustaa muovista vaihdekeppiä, kunnes se valahti polvelle lepäämään.
~Petja Lähde: Poika~
     Siis mikä valahti polvelle? Se musta ja muovinen vaihdekeppi? Sanajärjestysvirheet ovat aina yhtä kivoja :)

9. Kallen itku kuivui pusseiksi silmien alle, kuin haikaralla, ne lentävät pitkiä matkoja ja tuovat ihmisille lapsia.
~Irja Sinivaara: Sinisiin ilmoihin~
Hienon kirjan ainut lause, joka häiritsi. Käsittämätön kielikuva, vaikka kieltämättä kuulostaa korkealentoiselta.

10. "Vaikka jo mainittu etusivun otsikko Uusi Vuosi, Uusi Elämä oli heti saanut pilkkaa osakseen kilpailevilta lehdiltä, jotka olivat onnistuneet ammentamaan merkittävimpien toimittajiensa innoituksesta varsin monenkirjavia ja meheviä otsikoita, toisinaan dramaattisia, toisinaan taas lyyrisiä, usein myös filosofisia tai mystisiä, ellei sitten liikuttavan naiiveja, kuten eräänkin kansansuosiota nauttivan lehden vaatimaton Miten Meidän Nyt Käy, perässään graafisena komistuksena vielä valtavan iso kysymysmerkki, se oli kyllä tuskastuttavasta kuluneisuudestaan huolimatta kerrassaan mannaa joillekuille, jotka joko synnynnäisen luonteenlaatunsa tai saamansa kasvatuksen tähden arvostasivat ennen kaikkea vankkaa, enemmän tai vähemmän käytännönläheistä optimismia, olkoonkin että heillä oli aihetta epäillä, että ilmiö oli pelkästään näennäinen ja kenties hyvinkin nopeasti ohimenevä." ~Jose Saramago: Oikukas kuolema~
     Tämän lauseen lainasin Jaakko Koivulan Tavaus-blogista, ja olen hänen kanssaan samaa mieltä: tämä on aika jäätävää kakkaa!

Korostan vielä lopuksi, että kuten TTT-listani aina, tämäkin on pilke silmässä laadittu. Älköön siis kukaan loukkantuko, jos oma lempikirjailija sai nyt vähän kuraa silmilleen :)


29 kommenttia:

 1. Lammen personifikaatio =) Ja kohta ysi alkoi pelottaa kovasti. Heh, itsekin olen oikein kuvakielen "kukkanen", väsyneenä alan aina keksiä kaikkea kammottavaa.

  VastaaPoista
 2. Ohhoh :) Tällähän on hyvä aloittaa aamu :)

  VastaaPoista
 3. :D Mainio postaus!
  Hauskaa, että olet pistänyt näitä muistiin. Tuossa mahdottomien rakkauksien talossa näitä omituisia kielikuvia olikin runsaasti. Tuo pilvien virtsankarkailu jäi mullakin mieleen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, olen toivoton hamsteri ja minulla on muistikirjapinot täynnä hauskoja, hienoja ja muuten vain mieleenjääneitä sitaatteja!

   Poista
 4. Kosminen peräruiske ja kookospähkinät. Ihan mahtavaa! :D Ja tähtiparat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äskeinen olin siis minä. Kirjauduin Bloggeriin vahingossa väärällä tilillä, sillä jolla päivitän koulun vanhempaintoimikunnan sivuja. Mutta se sopii kömmähdyksiä pohtivaan postaukseen, eikö? ;)

   Poista
  2. Rapatessa roiskuu ja kunnon mokat ovat elämän maustepippuri!!

   Poista
 5. Tsihihii, olivatpas hauskoja! Tai ne pilvien reidet oli kyllä aika ällöttävä juttu. Viimeinen lainaus sai muistamaan, miksi jätin kesken sen ainoan Saramagon, jota olen koittanut lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, minä olen lukenut yhden Saramagon, Elefantin matkan joka ei ollut näin paha, eli lukeminen sujui vaikka välillä sivun mittaiset virkkeet kyllä puuduttivat. Tämän kirjan taidan suosiolla jättää kirjaston hyllyyn.

   Poista
 6. Voi että nämä olivat loistavia! Piristivät loistavasti ankeaa tiistaiaamua ja ruotsintunteja! :)

  VastaaPoista
 7. päivän naurut, varsinki nuo pihtaripilvet!!!! :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäpä tuore idea seuraavaan Tena Ladyn mainokseen ;D

   Poista
 8. Mahtavia, kaikessa kaameudessaan :D Sitaattien keräily on hauska harrastus, lukemisen ohella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Disa, sinäpä sen sanoit. Muutaman kerran olen pelastanut keskusteluun syntyneen kiusallisen hiljaisuuden heittämältä lonkalta jonkun ylläolevan tasoisen käsittämättömän lausahduksen. Sillä saa helposti uutta virtaa small talkiin! ;)

   Poista
 9. Ihania! Heti tuli mieleen tuo Ali Shawn taivasta heijasteleva kuollut rotta, meinasin että lähetän sen sulle jonon jatkoksi, mutta siellähän se olikin jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, tuo rottakohta oli itseoikeutettu "jäsen" tällä listalla, se jäi kyllä lähtemättömästi mieleen!

   Poista
 10. Tämä oli kyllä hyvä listaidea :) Kyllähän nämä kamalat kielikuvat itsellekin osuvat silmään, mutta enpä ole tullut pahimpia keränneeksi muistiin (olisi varmaan pitänyt!). Mulla on tosin varmaan joku Saramago-asetus aivoissa kohdallaan, kun minusta tuo oli ihan selkeä tuo viimeinen esimerkki :D Ihan mahtavaa, että joku jaksaa kirjoittaa niin, että lukiessa hengästyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miia, nostan hattua! Minä putosin kärryiltä jo puolivälissä rimpsua :D

   Poista
 11. Hih, aivan mahtavia! En kyllä ymmärtänyt mitään tuosta viimeisestä kohdasta. Jep. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, Saramagosta olisi varmaan tullut halutessaan myös menestyvä poliitikko ;)

   Poista
 12. Mahtavan hauska postaus! Nro 7 on minunkin suosikkini. Pitääpä laittaa omaa keräyslistaa käyntiin...

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kiva kun onnistuin piristämään päivääsi.

   Poista
 14. Hih! Luin Shaw'n englanniksi enkä muista siinä kiinnittäneeni huomiota ristiinnaulittuun rottaan, mutta olin kyllä muutenkin ihan pihalla kyseisen kirjan sanavaraston kanssa suuren osan ajasta... :D

  Saramagon tyyliä kyllä rakastan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, minä oleen lukenut vain yhden Saramagon, ja täytyy sanoa että ihailen hänen tyyliään, vaikka kärsivällisyyteni ei siihen aina riitäkään. Nyt olen keräämässä lehmän hermoja lukeakseni kehutun Ketomuksen sokeudesta.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.