bg

Free background from VintageMadeForYou

tiistai 12. maaliskuuta 2013

TTT: 10 lumoavaa kirjannimeä


Olen heikkona ihaniin kirjannimiin. Ei satu niinkään harvoin, että luen jonkin kirjan vain tai lähinnä siksi, että ihastun sen nimeen. Tuorein tällainen tapaus on Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla: pistin sen varaukseen heti nähtyäni kirjan nimen uutuuksien listalla. Muita nimen vuoksi luettuja ovat mm. The Light Between Oceans ja Kuulin pöllön kutsuvan. Tällä kertaa kuitenkin listaan kirjoja, joita en vielä ole lukenut, mutta joilla on niin ihana nimi, että mieli tekisi! 

10 LUMOAVAA KIRJANNIMEÄ

1. Zaharia Stancu: Niin kauan kuin leirituli palaa
2. Richard Hughes: Kettu ullakolla
3. Alan Paton: Liian myöhään vesipääsky
4. Ernest Hemingway: Joen yli puiden siimekseen
5.Tommy Tabermann: Kun kaikki kellot sydämessä soivat
6. Aale Tynni: Pidä rastaan laulusta kiinni
7. Aila Linnahalme: Hevonen joka vastusti sotaa
8. Roy Jacobsen: The Burnt-Out Town of Miracles
9. Joanne Harris: Karamellikengät
10. Daniyal Mueenuddin: Hunajaa ja tomua

Onko kirjan nimillä teille väliä? Mitä kirjoja voisitte tai tahtoisitte lukea hienon nimen tähden? 
Jos olette lukeneet jonkun /joitakin minun listastani, mielipiteitänne itse kirjasta olisi kiva kuulla.

28 kommenttia:

 1. Oi, kyllä on merkitystä kirjan nimellä! On kirjoja, jotka voisin lukea pelkän nimen perusteella. Minua puhuttelevat "dramaattiset", synkät ja runolliset nimet.

  Sen sijaan vieroksun ruokaa kirjojen nimissä. Tämä on ihan oma ennakkoluuloni ja liittynee siihen, että pelkään päätyväni lukemaan kirjaa, jossa syömisellä, tai mikä kauheamopaa, ruuanlaitolla on suuri merkitys. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minuakin viehättävät runolliset nimet - ja ripaus goottiromantiikkaakaan ei tee nimelle pahaa, vaikken muuten niin gootti olekaan.
   Minä taas vieroksun yhden sanan nimiä (esim. Raja), ne tuntuvat usein hieman abstrakteilta eikä niiden takaa tarina pilkota niin vahvasti. Poikkeuksiakin on, esim. "Jää" on hieno nimi.

   Poista
 2. Hienoja, runollisia nimiä! Kyllä, nimillä on väliä ja ne voivat joko houkuttaa tai karkottaa. Minäpäs taidan tehdä aiheesta oman listan niin nähdään mikä tyyli muhun vetoaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kivaa! Jään uteliaana odottelemaan postaustasi.

   Poista
 3. Kirjojen nimillä on väliä! Panen merkille kauniita nimiä ja haluan joskus lukea ne, jotka muistan. Nyt tulee mieleen Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen (ihanan dramaattinen!), Tanssii susien kanssa(kuin myös), Soita minulle Zorbas, Kunnes löydän sinut, Vetää kaikista ovista (jälleen dramatiikkaa!), Maa on syntinen laulu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja nimiä! Joenpellolla on paljon upeannimisiä kirjoja, mainitsemasi lisäksi mm. Vesissä toinen silmä.

   Poista
 4. Hei. Mielestäni nimellä on väliä, mutta joskus voin yllättyä positiivisesti, vaikka en pitäiskään nimestä. Tommyn runokirjat olen lukenut ja kaikkein rakkain niistä on Aivan kuin joku itkisi. Barberyn Siilin eleganssi on ihana nimi ja kirja myös. Marsha Mehranin Lumoavien mausteiden kahvila ja Ruusuvettä ja lammaspataa ovat tosi herttaisia nimeltään ja sisällöltään kertovat maahanmuuttajanaisista. Wallerin Hiljaiset sillat lumoaa aina. Hosseinin kirjat ovat hurjia, mutta nimet hienoja, kuten Tuhat loistavaa aurinkoa ja Leijapoika...näitä voisi jatkaa, jatkaa ;)Ai niin pian julkaistaan uusin Hosseini...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, minä ostin Ruusuvettä ja Lammaspataa kirpparilta kauniin nimen (ja kannen) vuoksi. Vielä en ole ehtinyt sitä lukea.Hosseinin kirjoilla on todella upeat nimet!

   Poista
 5. Onhan niitä monia, mutta kautta aikojen suurin suosikkini on "Olemisen sietämätön keveys".

  Harvemmin kuitenkin valitsen pelkän nimen perusteella kirjaa tuntematta tai tietämättä sen sisällöstä mitään.

  Tuo Hemingwayn kirjan nimi on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemisen sietämätön keveys on loistava nimi.
   Tuo Hemingwayn kirjan nimi saa minut aina kokemaan kaukokaipuuta puiden siimekseen...

   Poista
 6. Mainio lista-aihe! Ja miten runollisia nimiä! Pidin eniten kahdesta ensimmäisestä.

  Anna minun rakastaa enemmän on yksi hienoimmista kotimaisista kirjan nimistä. Pidän myös Westön kirjojen nimistä, Älä käy yöhön yksin, Missä kuljimme kerran. Pitäisiköhän listautua, kun näitä alkaa näin pulpahdella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita nimiä sinullakin! Kivaa jos sinäkin innostut tekemään listan.

   Poista
 7. Ihania kirjojen nimiä. Omia ikisuosikkejani ovat Jos talviyönä matkamies, Tule risteykseen seitsemältä, Anna minun rakastaa enemmän sekä jo mainittu Olemisen sietämätön keveys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Talviyönä matkamies olisi varmasti päätynyt minunkin listalleni jos se olisi tullut mieleen :)

   Poista
 8. En valitse luettavaa kirjan nimen perusteella, mutta kaunis nimi on tietysti plussaa.

  Listasi kirjoista olen lukenut vain Hemingwayn Joen yli puiden siimekseen ja niin kauan sitten, että en muista siitä muuta kuin että se on taattua Hemingway-tasoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, minä olen lukenut vain yhden Hemingwayn ja senkin aika nuorena. Olisikin jo aika taas palata hänen pariinsa...

   Poista
 9. Kauniita, ihanan runollisia nimiä. Nimellä on väliä, mutta se ei pelkästään riitä lukupäätökseen/lukematta jättämiseen. Liian runolliset nimet hieman hirvittävät minua, pelkään että päädyn lukemaan polveilevaa luontokuvausta. :D

  Äkkiä tulisi mieleen jo mainitut Siilin eleganssi ja Missä kuljimme kerran, lisäksi tykkään seuraavista: Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen (tosin kirjan sisältö yllätti todella), Leena Lehtolainen: Luonas en ollutkaan (kertoo mielestäni loistavasti kirjan sisällöstä), Philip K. Dick: Ubik (avautuu kyllä hyvin, kunhan kirjan lukee).

  Yksisanaisen nimen täytyy kyllä oll hyvin osuva ja sopivan erilainen, että se erottuu. Yhdyssanat toimivat ehkä hieman paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Kuin surmaisi satakielen on ihana nimi! Olisin lukenut sen jo kauan sitten jos en pelkäisi aihetta. Myös "Pimeää vain meidän silmillemme" kiinnostaisi nimen, muttei aiheen puolesta.

   Yksisanaisista monikossa olevat tuntuvat toimivan yksikköä paremmin. Esim. "Näkymättömät" alkoi heti kiinnostaa.

   Poista
 10. Tämäkin on niin hyvä idea. Pitää joku tiistai kopioida omaan blogiin. Satun blogissa oli tänään vähän samantapainen, mutta oman kirjahyllyn kirjoista.

  Näistä olen lukenut vain Hunajaa ja tomua -teoksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja huomasinkin heti, että Satu oli ylle jo kommentoinut asiasta.

   Poista
  2. Mukavaa jos ja kun innostut laatimaan oman listan: Kirjan nimillä on niin kiva hekumoida (kuten kirjoilla ylipäätään) :)

   Poista
 11. Minäkin valitsen usein kirjan pelkän nimen perusteella! Tai itseasiassa vähään aikaan en ole tainnut niin tehdä (koska luettavia on muutenkin sata ja yksi), mutta usein kyllä jokin kirja voi päätyä lukupinoon pelkän nimen perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne... vielä useammin minulle käy, että kirja ensin herättää huomion nimellään, ja sitten sytyn takakansitekstillekin.

   Poista
 12. Hienoja nimiä :) Olen lukenut Hunajaa ja tomua ja se oli kyllä tosissaan hyvä kirja. Suosittelen kyllä ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aletheia! Hunajaa ja tomua on hyllyssäni kärkkymässä vuoroaan, saa nähdä milloin taas voitan novellikammoni ja tartun tuumasta toimeen.

   Poista
 13. Oi lue Karamellikengät! Tosin suosittelen lukemaan alkupalaksi Pienen suklaapuodin ja jälkiruoaksi Persikoiden aikaan ;)

  Kyllä kirjojen nimet vaikuttavat ja joskus teen lukupäätöksen puhtaasti niiden perusteella. Esimerkiksi Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille ja Kani nimeltä jumala ihastuttivat nimillään. Myös Kuin jokin päättyisi pääsi luettavien listalleni nimensä perusteella, se odottaa vielä lukemistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaapuodin olen lukenut ja tykännyt :)
   Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille herätti minunkin kiinnostuksen ja jäi mukavasti "kummittelemaan" mieleen. Kunhan siihen jossain törmään, luultavasti sen myös luen.

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.