bg

Free background from VintageMadeForYou

torstai 28. kesäkuuta 2012

Elo kuvissa: Lukija


 I'm not frightened. I'm not frightened of anything. The more I suffer, the more I love. Danger will only increase my love. It will sharpen it, forgive its vice. I will be the only angel you need. You will leave life even more beautiful than you entered it. Heaven will take you back and look at you and say: Only one thing can make a soul complete and that thing is love. 

-The Reader, 2008

Saksa 1950-luvun puolivälissä. Nuori Michael rakastuu itseään puolet vanhempaan Hannaan, joka johdattaa hänet fyysisen rakkauden saloihin. Toinen heitä yhdistävä intohimo on kirjat: Michael lukee ja Hanna kuuntelee. 


Klassisen kirjallisuuden maustamat lemmenleikit kuitenkin loppuvat yllättäen, kun Hanna varoittamatta häipyy.Michaelin sydän särkyy, mutta elämä jatkuu ja hän lähtee lukemaan lakia. Kun professori Rohl erään kerran vie opiskelijansa seuraamaan Auschwitzin sotaoikeudenkäyntiä, Michael kokee järkytyksen nähdessään syytetyn penkissä Hannan. Käy ilmi, että Hanna on ollut töissä SS-joukoissa vanginvartijana, ja hänen työhönsä on kuulunut päättää vankien kohtaloista. Michael kuitenkin tietää Hannasta jotain, jota tuomari ei tiedä, eikä Hanna itse kerro.

Elokuva liikkuu lomittain monessa ajassa: 50-luvulta 1980-luvun lopulle saakka. Näyttelijäkaartin tähdistöön kuuluvat Ralph Fiennes aikuisena Michaelina, sekä Kate Winslet, joka pokkasi ensimmäisen Oscarinsa roolityöstään Hannana. Lisäksi valkokankaalla loistaa nuori saksalainen David Kross nuoren Michaelin roolissa.


Tarinautti lokikirjaan: Katsoin tämän elokuvan rakkaan ystäväni kanssa, kun sain pitkästä aikaa järjestettyä iltalomaa kotiäidin työstä. Elokuvailta on minulle harvinaista herkkua jo sinänsä, ja huonompikin leffa olisi kelvannut. Mutta sen sijaan sainkin vaikuttavan, suorastaan järisyttävän elokuvaelämyksen. Stephen Daldryn ohjaama, Bernhard Schlinkin romaaniin perustuva Lukija on valtavan hieno leffa! Kirjanakin kehuttu tarina ruotii Euroopan ehkä kipeintä traumaa, natsi-Saksan kauhuja, moraalin ja tekopyhyyden näkökulmasta: 8000 ihmistä työskenteli Auschwitzissa. Heistä 6 (!) on tuomittu murhasta.

Tärkeän, moraalin olemukseen pureutuvan tarinan lisäksi elokuva palkitsee katsojansa häikäisevällä näyttelijäntyöllä. Kate Winslet on huikean hieno, ja on ehdottomasti Oscarinsa ansainnut! Ralph Fiennes on juuri niin hyvä kuin hän osaa olla, ja David Kross on hellyttävän sympaattinen nuori Michael. Katsokaa ihmeessä tämä elokuva, jos ette vielä ole sitä nähneet!


Summa summarum: What we feel isn't important. It's utterly unimportant. The only question is what we do. If people like you don't learn from what happened to people like me, then what the hell is the point of anything? 

16 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä!!! Pidän Schlinkin tyylistä kirjoittaa, mutta yllättäen Lukija oli minulle liian ennalta-arvattava. Elokuva vei kaiken toiselle tasolle eli kerrankin filmi menee ohi kirjan, joka on toiminut käsikirjoituksen matskuna.

  Asiaan vaikuttavat kyllä myös päänäyttelijät, sillä Kate Winslet ja Ralph Fiennes ovat suursuosikkejani. Tarina on nyt Katen ihastuttavan puhetavan ja hiljaisuuden varassa ja elokuvakokemuksesta tulee ikimuistoinen.

  ***

  Meidän tapamme relata on viikonloppuilta kera hyvän filmin ja herkkujen. Ostan talvikautena elokuvia valikoiden, mutta paljon. Ja se on sen väärti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ja ystävänikin aiomme aloittaa elokuvailtojen tradition :) Tämä oli sille loistava alku.

   Minä en ole lukenut Lukijaa, mutta nyt tekisi vähän mieli. Loistavat näyttelijävalinnat kyllä tekivät suuren osan tästä leffanautinnosta!

   Poista
 2. Olen kommentoinut aika monelle muullekin, että luin Lukijan aikanaan saksaksi paljon ennen kuin siitä tehtiin elokuva. Elokuvaa en ole katsonut, vaikka sitä kehutaan paljon. Kirja oli minusta niin vaikuttava kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, siinäpä idea! Minäkin voisin koettaa löytää tämän saksaksi.

   Poista
 3. Oi, minä olen ihan unohtanut koko leffan olemassaolon! Olen aikonut tämän katsoa, mutta miten lie unohtunutkin vuokrata sitten. Nyt kyllä seuraavan kerran leffavuokraamossa etsin tämän käsiini.

  VastaaPoista
 4. Kiitos elokuvavinkistä! Fiennes ei ole minun suosikkini, mutta siedän kyllä häntä ;-), joten tämä pitää pistää kesäleffojen listaan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, itse asiassa minäkään en pitkään välittänyt Fiennesistä - katsoin englantilaisen potilaan aika nuorena ja se vaikutti minuun turhankin voimakkaasti, Ralph-raukka joutui syntipukiksi... mutta nyt viimeistään päästin hänet suosikkieni listalle. Tämä kannattaa ehdottomasti napata mukaan kesäillan kruunuksi!

   Poista
 5. Molemmat olivat loistavia minusta, sekä kirja että elokuva. Kirja kannattaa kyllä minusta lukea ensin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmaan oikeassa... mutta ajattelin nyt lukea tämän alkukielellä, se on aina elämys sinänsä vaikka tarina olisi tututkin. Ja elokuva-alall itskin työskennelleenä mielenkiinnolla aina pohdin käsikirjoittajan ratkaisuja, kun hän on työstänyt kirjasta käsiksen.

   Poista
 6. Oi, Lukija on yksi ehdottomista lempileffoistani! <3 Näin sen ensimmäistä kertaa lentokoneessa matkalla Tokioon, ja varmaan jo ihan siksikin se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen! Lisäksi on pakko sanoa samat sanat kuin Leena, Kate Winslet ja Ralph Fiennes ovat minunkin suursuosikkejani! <3

  Kirjaa en ole vielä lukenut, aion kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentokoneleffat monesti jäävät mieleen... itse rakastan niinkin harmitonta komediaa kuin "Must love dogs" koska näin sen lentsikassa matkalla Bostoniin tapaamaan netistä löytämääni tulevaa aviomiestäni ;)

   Kate Winsletistä minäkin olen tykännyt Titanicista lähtien, Ralph Fiennes lunasti tällä paikan suosikkieni joukossa :)

   Poista
 7. Hei Elma Ilona, katsoin Lukijan vähän aika sitten ja se oli kyllä hyvä ja todella hienot näyttelijäsuoritukset! Fiennes on muuten minullekin jäänyt voimakkaimmin mieleen juuri Englantilaisesta potilaasta, jota yhteen aikaan (nuorena myös) pidin yhtenä vaikuttavimmasta elokuvista (en enää).

  Olin lukenut Lukijan suomeksi aikaisemmin, mutta se ei ollut niin vaikuttava lukukokemus, koska olin kuullut siitä niin paljon yhdessä kirjallisuusseminaarissa, joten tiesin tavallaan etukäteen koko kirjan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus niinkin päin että elokuva pesee kirjan :) Jos ja kun itse luen tämän saksaksi, otankin sen lähinnä kielikylpynä niin en ainakaan pety ;)

   Poista
 8. Ah, tämä elokuva oli kyllä omaalaatuaan. Minäkin ihastuin joskus tähän elokuvaa, kirjana tosin en ole tätä vielä koittanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ollut edes kuullut elokuvasta paljon, kirjaa vain muistin monen kehuneen ja sehän ei vielä takaa sitä että elokuva olisi hyvä. Kaikkineensa siis todella positiivinen yllätys!

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.