Lehdokin kukat olivat avautumassa, niiden makea tuoksu täytti ilman, joten kesä oli parhaimmillaan. Urpukas ohitti miehen korkuisen tammen juostessaan kohti joen rantaa. Hän hipaisi puun runkoa sormenpäillään kuten aina. Oli kuin äiti olisi ojentanut kätensä menneisyydestä ja tervehtinyt häntä.
Tuulia Aho: Urpukas
WSOY 2011
Urpukas saa suostuteltua haltiaystävänsä Pajuttaren loihtimaan metsänpeiton, jonka avulla kylä pysyy piilossa ja Urpukas saa hieman lisää aikaa etsiä lääke kylässä riehuvaan tautiin. On vain yksi keino: hänen on mentävä pyytämään apua suomunkaisilta, suon kammotulta kansalta joka asuu syvällä turpeen alla. Pajuttaren ja salaperäisen Näkijän avulla Urpukas lähtee vaikealle matkalle pelastaakseensa perheensä.
Tarinautti lokikirjaan: Voi kuinka viehättävä kirja! Voin vain kuvitella, kuinka kovaa tämä olisi minuun kolahtanut 13-kesäisenä. Nytkin nautin kirjasta kovasti. Suomalaisen kansanuskon ja myyttien aarreaitta on tarinassa vahvasti läsnä: puidenhaltiat, aarnivalkeat ja metsänpeitto, joka voi nielaista kokonaisen kylän.
Polku kiemurteli eteenpäin tutun näköisenä, sammal oli kulunut pois lukemattomien askelien alla, ja maata peitti ruskea neulasmatto. Mutta kun Urpukas kääntyi katsomaan taakseen, polkua ei enää ollutkaan. Tähtimäiset kellertävät kukat peittivät koskematonta karhunsammalta siellä, mistä he olivat juuri tulleet. Metsän läpinäkyvä vihreä seinä kohosi Urpukkaan takana kuin korkea muuri. Sen takana olisi pitänyt kylän reunimmaisten majojen häämöttää, mutta siellä näkyikin outo, tuntematon maisema.
Erityisesti minua viehätti myytti , jonka mukaan maailmassa oli ennen vain haltioita, ei ihmisiä lainkaan. Mutta kun varomaton pihlajanhaltia keksi tulen ja vahingossa poltti metsän, hänet karkotettiin haltioiden luota. Vain yksi pajunhaltia seurasi häntä kauas pohjoiseen, jossa he vähitellen kadottivat haltiakykynsä.Noiden kahden karkoitetun haltian jälkeläisistä polveutuu ihmisten suku. Tämä sama ajatus ihmisen ja muun luonnon verisukulaisuudesta löytyy alkuperäiskansoilta kautta maailman Siperiasta Afrikkaan asti. (Muun muassa tsuktsikirjailija Juri Rytheun hieno pienoisromaani "Kun valaat lähtevät" kertoo erään toisinnon tästä myytistä.)
Vaikka juoni ja henkilögalleria oli aikuisen makuun hieman köykäinen, voin silti suositella kirjaa kaikille, joita kiinnostaa suomalainen kansanperinne. Tällainen fantasia on ehdottomasti enemmän "My cup of tea" kuin välkkyvät lasermiekat ja taikasauvaa heristävät velhot!
Summa summarum: Kaunis ja haikea tarina ihmisen ja luonnon katoavasta yhteydestä, ahneudesta mutta myös rakkaudesta, joka vielä joskus voi yhdistää kaksi maailmaa - tosin vain hetkeksi.
Kuulostaa aika ihanalta :)
VastaaPoistaJoo,tämä oli tosiaan mukava kotimainen helmi kaikenkirjavan fantasian joukossa :)
PoistaKuulostaapa kiehtovalta kirjalta - tämä täytyy lukea itse tai suositella sukulaisteineille. Minäkin tykkään tämäntyyppisestä fantasiasta enemmän kuin niistä lasermiekoista :).
VastaaPoistaTai sekä että ;) Itse ajattelin hankkia tämmöisen pukinkonttiin ystäväperheen fantasiannälkäiselle teinille.
PoistaLasermiekat on hienoja... ;-)
VastaaPoistaNyt on muuta nuorten fantasiaa käsillä, mutta juttusi luettuani tuntuu, että saattaisin tämän joskus kirjastosta napata.
Tällä kirjalla on muuten aivan upea kansi.
Nappaa ihmeessä, Booksy! Minäkin ihastuin kanteen jonka perusteella sen hyllystä poimin :)
PoistaIhanalta kuulostava kirja, jossa on mielestäni valtavan kaunis kansikuva! Tämän voisikin lukea kesällä. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaTämä onkin mainio kesäkirjaksi. Kansi sopii myös hienosti kirjan tunnelmaan, luvassa kun ei ole mitään räiskettä vaan hyvin herkkävireinen tarina.
PoistaHei Elma Ilona pyörittelin tätä joku aika sitten käsissäni, mutta en kuitenkaan lainannut. Nyt sait taas kiinnostumaan uudestaan! Viimeksi luin haltijoista nuortenkirjasta Yön eläjä ja se oli hiukkasen karmiva...
VastaaPoistaHei Sara! Tämä ei ainakaan ole liian karmiva, enemmänkin tunnelma on kaihoisa.
Poista