bg

Free background from VintageMadeForYou

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka


Höyry, sydämeni mekaaninen hätä, tunkeutuu raiteiden alle. Voi Madeleine, miten lämpimänä sinä minut piditkään. Viimeinen halauksemme on yhä lämmin, ja silti minua kylmää jo niin, että on kuin en olisi sinua tavannutkaan maailman kylmimpänä yönä.

Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka
Alkuteos: La mécanique du cœur, 2007
Suomentanut Lotta Toivanen

Jack syntyy maailman kylmimpänä yönä. Hänet, kuten monet muutkin langenneiden naisten lapset, auttaa maailmaan outo mutta lempeä tohtori Madeleine, jonka harrastus on korjailla ihmisten mekaanisia osia. Koska pojan sydän on pakkasen vuoksi umpijäässä, Madeleine asentaa pojan rintaan käkikellon sydämeksi.

Kummallista käkikellorintaista poikaa ei kukaan halua adoptoida, ja niin Jack varttuu Madeleinen hellässä hoivassa.  Käkikellon herkkä mekanismi ei kestä voimakkaita tunteita, joten Jack tekee parhaansa noudattaakseen Madeleinen ohjeita: ei kajoa viisareihinsa ja välttää vihastumista, ihastumisesta nyt puhumattakaan. Mutta kymmenvuotispäivänään hänelle tapahtuu se, mistä Madeleine on häntä varoittanut: hän tapaa torilla likinäköisen laulajattaren ja rakastuu korviaan myöten.  

Kun Jackin rakastettu, lapsitähti Miss Acacia, palaa kotiseudulleen Andaluciaan, Jack ei lopulta enää kestä ilman häntä, vaan hyvästelee kasvattiäitinsä ja lähtee etsimään sydämensä valittua. Mutta hän ei ole ainoa, joka janoaa Miss Acacian rakkautta. Ja tyttöä ihailevista nuorukaisista häijy Joe on yhtä sitkeä kuin Jack. 


Tarinautti lokikirjaan: Tämä kirja kietoi minut pauloihinsa, kun se tuli vastaan Marin mainiossa blogissa. Opus löytyikin kätevästi lähikirjaston hyllystä, joten pääsin toteuttamaan lukuhaaveeni heti tuoreeltaan. Kirjan ulkonäkö oli livenä gootimpi kuin odotin (mustat sivunreunat ja kaikki), mutta reippaasti ryhdyin lukemaan. Ja hyvä kun ryhdyin: sympaattisen vinksahtanut rakkaustarina vei mennessään ja lukaisinkin kirjan kahdelta istumalta. Käkikelloa sydämenään kantava Jack on henkilöhahmona hieno, samoin kuin kyyneleitään naukkaileva tohtori Madeleine. Acacia jää ehkä hiukan kiiltokuvaksi, mutta se ei oikeastaan haitannut. Ainut henkilö, jonka yksiulotteisuus hieman häiritsi, oli tarinan pahis Joe. Mutta niinhän se  pahisten kohdalla kirjoissa useinkin on!

Kirjan heikoin lenkki oli selkeästi kieli, joka oli turhan modernia 1870-luvun Englantiin. Muutenkin oli havaittavissa ajoittaista kömpelyyttä: Minun on aika panna komeroon unelmieni kattilat ei ehkä ole paras kielikuva, jonka olen koskaan kuullut. Siitä huolimatta tykkäsin kirjasta, ja suosittelen kaikille synkänromanttisten tarinoiden ystäville.


Summa summarum: Lämminhenkinen friikkitarina goottilaiseen tapaan.

P.S. Tällä kirjalla kartutan myös saldoani Ikkunat auki Eurooppaan-haasteessa.

8 kommenttia:

 1. Kyyneleitään naukkaileva tohtori Madelaine kuulostaa sympaattiselta ja kerrot tästä tosi ihanasti! Lähdin lukemaan kuin magneetin vetämänä, mutta en kirjan, liian 'ufoa' minulle, vaan kirjoitustyylisi vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! Tämä on tosiaan aika ufo kirja, ampuu yli korkealta ja kovaa mutta jotenkin viehättävällä tavalla :)

   Poista
 2. Voi vihna, tää on pakko lukea :D Sekä kuvista että tekstistä tupsahti aasinsilta Tim Burtonin Corpse Bride-animaatioon. Kaikki vinksahtanut kiehtoo, joten ehkä sitä on itekin vähän tärähtänyt... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Disa, muut tämän lukeneet bloggarit ovat nimenomaan kuvanneet kirjaa "timburtonmaiseksi"! Itse en tunne Burtonia, voisikin tutustua ;)

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä aika lailla. Olen samaa mieltä, että kieli on järkyttävän huonoa - kielikuvien (pakastebroilerit ja ovikoodit 1800-luvulla) sen sijaan uskon olevan tarkoituksellinen tehokeino. Mutta jotain sydämeenkäypää tässä vinkahtaneessa rakkaustarinassa ehdottomasti on. :)

  Minäkin suosittelen tutustumista Tim Burtonin tuotantoon, joko Corpse Bride-animaatioon tai sitten Sleepy Hollow- tai Big Fish-elokuviin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja, Big Fish onkin toivelistallani. Sleepy Hollowsta en muista edes kuulleeni mutta nytpä painan korvan taakse!

   Poista
 4. Sydämen mekaniikkaa en ole vielä lukenut, mutta odotan sitä innolla juurikin Tim Burton -vertauksen vuoksi. Mm. Saksikäsi Edward sekä Jali ja suklaatehdas ovat loistavia elokuvia, Tim Burtonin ja Johnny Deppin yhteistyö yksinkertaisesti toimii! Myös tänä vuonna ilmestynyt Dark Shadows (jälleen kerran Tim Burton ohjaajana ja Johnny Depp pääosassa) kiinnostaa kovasti :) Kannattaa ehdottomasti tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Saksikäsi Edward on Burtonia?! Rakastan sitä leffaa! Ja Jali on kirjana mainio, olen jo kauan halunnut nähdä myös leffan joka on varmasti upea. En vaan tajunnut liittää näitä Burtoniin. Kiitos tietoiskusta!

   Poista

Kiitos kun kävit! Jätäthän puumerkkisi.